Planera och plantera på din balkong

Drömmer du om en grön oas för att stänga ute stadens brus? Att plantera växter på balkong eller uteplats är ett härligt sätt att få utlopp för sina odlingsdrömmar. Men en begränsad yta kan medföra en del utmaningar, här är tipsen som hjälper dig att lyckas.

Planera din balkong

För att förverkliga dina drömmar underlättar det om du i förväg har tänkt igenom vad som är viktigast för just dig. Vilka ”funktioner” vill du få plats med på balkongen? Vill du ha en stor sittgrupp för alla dina vänner? Söker du insynsskydd från grannarnas blickar? Vill du hjälpa bin och andra insekter, ha fina blommor eller odla mäng­der av ätbara växter? Kanske drömmer du om en stor prunkande oas med gröna växter? Förmodligen är din drömbalkong en mix av flera punkter. Genom att kombinera de viktigaste skapar du en mångsidig och användbar balkong.

Du behöver även ta hänsyn till vilket läge din balkong har. Är det soligt eller skuggigt? Blåser det mycket? Kan­ ske blir det väldigt varmt på sommaren. Läget påverkar vilka växter du kan odla.

Bygg en stomme med fleråriga växter

Det kan vara smart att ha en stomme av fleråriga växter som kan växa sig större från år till år och som sedan kom­pletteras med ettåriga blommor, grönsaksplantor eller örter. De flesta trädgårdsväxter fungerar även bra att odla i stora odlingskärl på en balkong, så länge de inte blir allt för stora. Till en stomme passar till exempel småträd som dvärgsyren eller silverpäron, mindre buskar som dvärgpraktspirea och buxbom eller bärbuskar som vinbär och blåbär.

Vad ska jag välja för krukor och hur planterar jag?

Vid odling i krukor eller andra kärl blir jordvolymen alltid en begränsning för plantan. Det är därför viktigt att alltid välja så rymliga odlingskärl som möjligt. Kärlen måste vara väl dränerade med hål i botten. För att dräneringen ska bli så bra som möjligt lägger du ett rejält lager lecakulor i botten och täcker med en bit fiberduk innan du häller på jorden. Detta för att dräneringen ska hålla under en längre tid.

De flesta växter behöver oftast mer jord än vad vi kanske tror. För att fleråriga växter ska kunna stå kvar i krukorna vintertid är det viktigt med köldtåliga krukor som har en relativt öppen form, så att de inte fryser sönder. Det finns även terrasskrukor i isolerande material, som hjälper de fleråriga växterna att klara övervintringen. Undvik vanliga lerkrukor till de fleråriga växterna, då de tar upp fukt och sedan riskerar att frysa sönder inifrån och spricka under vintern.

Då jordvolymen är begränsad är det viktigt att välja en jord av bra kvalitet och som innehåller långtidsverkande näring. En bra jord ska även kunna hålla fukten länge och inte sjunka ihop efter en tid. Blomsterlandets yrkesodlar­jord uppfyller dessa krav och får växterna att frodas. Vill du odla ärbart passar däremot en KRAV-­märkt grönsaks­jord bättre. Till de växter som inte tål kalk, till exempel blåbär och hortensia, väljer du istället blåbärsjord eller rododendronjord.

Insynsskydd - inte bara kläng utan även häng

Ett vanligt önskemål vad gäller växter på balkongen är att de ska komma upp lite på höjden och även ge ett bra insynsskydd. Det vanligaste sättet att uppnå detta är att sätta upp någon form av spaljé eller annat klätterstöd och sedan plantera ett- eller fleråriga klängväxter som får klättra upp och bilda en grön ”vägg”.

Fleråriga växter som kan passa är till exempel klematis, vildvin, humle eller murgröna. Ettåriga klängväxter som du kan ha på balkongen är till exempel krasse, svartöga, luktärt eller rosenböna. Håll utkik efter färdiga plantor längre fram på vårsäsongen, eller odla från frö.

Ett annat sätt att skapa insynsskydd, som många kanske inte tänker på, är att hänga upp några amplar med riktigt frodiga, hängande växter – gärna någon sort som får extra långa rankor. Några bra förslag på växter som kan använ­ das på detta sätt är jordreva, penningblad, murgröna och silvernjurvinda.

Om du odlar mindre träd på balkongen så kan även de erbjuda en del insynsskydd om de placeras ut strategiskt. Har du en stor balkong eller terrass kan du köpa häck­växter som redan vuxit upp en bit för att skapa rumsin­ delningar eller insynsskydd. Tänk på att du måste välja riktigt stora odlingskärl för att träd och buskar ska trivas.

Tips: Växtnäring till dina balkongväxter

För att dina balkongväxter ska orka blomma/ge skörd hela sommaren är det viktigt att de får regelbunden gödsling. Se till att jorden har ett bra näringsinnehåll från början, gärna med långtidsverkande näring, men glöm inte bort att gödselvattna sommar­ blommor och grönsaksplantor någon gång i veckan under hela sommaren.
För dig som vill odla ekologiskt finns KRAV­märkta alternativ. För medel­ havsväxter och kalkskyende växter (t ex blåbär) finns olika specialnäringar.

Köp gödsel och näring

Odla ätbart på balkongen

Bara för att du inte har en stor trädgård så behöver du inte avstå från att odla grönsaker, bär och andra ätbara växter. En balkonglåda fylld av olika kryddväxter ger enkel tillgång på färska örter till matlagningen. Några plantor av tomat, paprika eller gurka kan ge stora mängder när­ odlade grönsaker framåt sommaren. När du odlar tomat på en liten balkong kan det vara smart att välja några lågväxande sorter som till exempel ’Heartbreaker’ eller ’Tiny Tim’.

Ett par blåbärsbuskar i ett halvskuggigt hörn ger dig vackra och goda blåbär att njuta av till sensommarens desserter. En hallonsort som lämpar sig mycket väl för krukodling på balkong är sorten 'Lucky berry', som trots sitt låga och kompakta växtsätt ger sötsyrliga, små röda bär.

Om du har ont om plats kan du ha ett par uppstam­made krus-­ eller vinbärsbuskar i stora krukor och sedan plantera till exempel smultron- eller jordgubbsplantor på jordytan inunder. När man odlar jordgubbar på bal­kong så är det trevligt om de ger mer än en skörd under sommaren. Några sorter som gör det är 'Tristan', ’Ruby Ann’ och ’Montana’.

Välj rätt växt till läget på din balkong

Växter för en skuggig balkong:

BambuBlåbärBuxbom • Flitiga Lisa • FuchsiaFunkiaGräs, olika sorter • JordrevaKlematis, småblommiga sorterKnölbegoniaLyckliga LottaMurgrönaOrmbunkarPenningblad

Växter för en solig och varm balkong:

Grönsaker, t ex tomat eller chili • Jordgubbar och bärbuskarJordrevaKryddväxterLavendelMedelhavsväxter, t ex citrus, oliv, aloe eller yucca • Palmer, t ex KanariepalmPelargonerPetuniaRabatteternell • Rosor • SilvernjurvindaSnötörelStjärnögaSuckulenter

Växter för en blåsig balkong:

Afrikas blå liljaBambuDvärgsyrenLavendel • Låga gräs, t ex blåsvingelOrmbunkarSedum och taklökSilverekSilverpäronSnötörelStjärnöga

Växter för en pollinatörsvänlig balkong:

BärbuskarCitronmelissJätteverbenaKlöverKärleksörtLavendelNepetaStäppsalviaTimjan