Balkongodling - praktiska tips

På din balkongodling kan du egentligen odla det mesta – bortsett från större träd och buskar kanske. Gör din balkongodling efter dina egna intressen, ätbart, blommor eller både och?

Bra att veta om balkongodling

Tänk på att bostadsföretagen eller bostadsrättsföreningarna brukar ha egna regler kring balkongodling. Oftast får man inte sätta upp balkonglådor som hänger på utsidorna av balkongräcket, så att de kan ramla ner från balkongen. En balkongodling får heller inte störa grannarna genom att det droppar ner vatten eller faller ner skräp.

Om du ska anlägga en större balkongodling kan det vara värt att kontrollera att balkongen klarar tyngden. Tänk på att fuktig jord väger ganska mycket. Ställ helst inte krukor och odlingskärl direkt mot betongen, då det brukar ge märken som inte går att få bort. Använd fat eller plast till att lägga under krukorna.


Balkongodling – att tänka på innan du börjar

Tänk på läget för din balkongodling. Balkongen kan vara i olika väderstreck och få olika mycket ljus på sig. Den kan ju även vara olika utsatt för regn och vindar. Till viss del styr detta valet av vilka växter du kan odla på balkongen. Till exempel vill de flesta nyttoväxter, såsom grönsaker och kryddväxter, ha mycket ljus och värme. Om det är väldigt blåsigt kanske man kan sätta upp något som dämpar vindarna något.

Tänk på att välja rejält stora odlingskärl. Ett vanligt nybörjarfel är att man köper alldeles för små krukor, med resultatet att man inte klarar av att ge växten det utrymme eller den mängd vatten och näring som krävs.

Var generös med jord och gödsel

Ett vanligt misstag är att man snålar in på jorden och köper en enklare kvalitet på jord som inte är anpassad för balkongodling. Jord för odling i krukor är ofta lite dyrare, men den är i gengäld av en betydligt bättre kvalitet. Skillnaden ligger framförallt i hur jorden är gödslad – dyrare jord innehåller mer näring som räcker längre – men bättre jord håller också fuktigheten kvar längre och sjunker inte ihop lika mycket efter ett tag.

Om du köper Blomsterlandets Yrkesodlarjord till din balkongodling så får du en jord som både är långtidsgödslad och av bra kvalitet. Det är en bra investering om du vill måna om dina växter så att de orkar blomma och frodas under hela sommaren.

Odla grönsaker och kryddväxter

Att odla egna grönsaker eller kryddor på balkongen är enkelt. Om man inte vill så plantor med egna frön så finns det gott om färdiga plantor att köpa i butiken. Det brukar finnas olika sorters lök, sallat, kål, ärter, tomater, gurka, squash och mycket annat. Var inte rädd för att prova lite olika sorter och se vad som fungerar bäst på din balkongodling.

Kryddväxter vill generellt ha det lite torrare och magrare än vad grönsaker vill. Använd gärna särskild örtjord, som både är blandad så som kryddorna vill ha det och dessutom KRAV-märkt. Prova även här lite olika sorter, så får du både en fin blandning örter att använda till din matlagning, men kan även se vilka som trivs bäst på din balkongodling.

Odla sommarblommor

Om du vill ha blommor som fortsätter att blomma under hela sommaren ska du välja ettåriga växter, så kallade sommarblommor. Det är blommor som ger allt de har under en säsong, men som då verkligen överöser dig med sina blommor på din balkongodling.

Även här ska du välja en jord avsedd för krukodling och sedan fortsätta ge näring regelbundet. Då kommer du få en härligt prunkande blomning hela säsongen.

Tänk inte att du måste välja att antingen bara ha blommor eller bara ha grönsaksplantor och annat ätbart på din balkongodling. Många ätbara växter, som till exempel kryddor, blir även mycket dekorativa om man blandar in dessa i planteringar med blommor och andra prydnadsväxter.