Guide

Odla tomater – stor guide

Egenodlade tomater smakar såklart bättre. Det är lite pyssligt, men belöningen desto större.

Att förså tomater

Du kan köpa tomatfrön och förodla dem tidigt på våren, lämpligast under februari–mars. Du sår fröna i små krukor eller odlingslådor, och planterar sedan om dem en eller två gånger – det som kallas att omskola. När du drivit upp dina tomater till små plantor är det dags att plantera ut dem. Det gör du när temperaturen är över tio grader under hela dygnet. I större delen av landet brukar det vara i början av juni.

Olika tomatsorter för olika förutsättningar

Det finns som du säkert vet flera olika tomatsorter, och det är viktigt att välja rätt sort så att de trivs där du tänkt odla dem.
Vill du odla på fönsterbrädan passar en dvärgbusktomat bra. På balkongen kan du välja en liten busktomat eller ampeltomat. Har du tillgång till en varm husvägg kan du odla stora busktomater och högväxande tidiga sorter. I ett växthus kan du odla alla sorter.

Förså tomater - det här behöver du

 • Såjord
 • Småkrukor, eller en pluggbox
 • En sprayflaska för vattning
 • Etiketter – om du odlar flera sorter behöver du kunna skilja dem åt

Så här sår du

 1. Fyll krukorna eller pluggboxen med såjord.
 2. Lägg 1–2 frön i varje kruka.
 3. Täck fröna med ett tunt lager såjord.
 4. Markera sådden med etiketter.
 5. Spraya med vattenflaska så att jorden bli lätt fuktig.
 6. Placera sådden i rumstemperatur. Har du sått i krukor vill du kanske placera dem i ett minidrivhus med locket på.
 7. När fröna börjar gro, flytta dem till en ljusare plats, exempelvis fönsterbrädan.
 8. När plantorna har fått ett eller ett par bladpar är det dags att plantera om dem i krukor som är cirka sju centimeter i diameter. Nu vill plantorna ha mer näringsrik jord. Blomsterlandets Tomatjord eller Yrkesodlarjord passar perfekt.
 9. Glöm inte att flytta med etiketterna.
 10. Plantorna behöver ofta stöd, så en god idé är att sätta en stödpinne vid varje planta.

När rötterna fyller ut krukan är det dags att plantera om i en större miljö.

Omplantera tomatplantor

En nyinköpt tomatplanta bör planteras om så snart som möjligt. Det gäller både om du tänkt ha den planterad i kruka eller på friland, det vill säga direkt i marken.
Så här omplanterar du:

 1. Fyll en stor kruka eller hink med hål i botten ungefär till hälften, med näringsrik jord, och sätt ner hela plantklumpen lite djupare än den stått tidigare. Då växer det ut nya rötter från stammen och plantan blir kraftigare.
 2. Fyll på med jord så att det täcker rotklumpen.
 3. Tryck till lite lätt på jorden, men inte på rotklumpen – den behöver luft.
 4. Ge plantan rejält med vatten. Plantor i kruka behöver både mer vatten och näring än friplanterade.

Tips!

Du kan också odla direkt i en 50-liters jordsäck. Gör några hål för dränering i botten och ett par större hål på ovansidan på jordsäcken. Sedan kan du plantera plantan direkt i säcken.

Dags för plantorna att komma ut

Vänta med att ställa ut dina plantor tills nätterna är ljumma. Som regel är det i juni om du planterar utomhus, och i maj om du har ett växthus.

För att vänja plantorna vid utomhusmiljön ställer du först ut tomatplantan någon timme om dagen. Sedan kan du öka på tiden efterhand. Om det blir överraskande kallt på natten ger en fiberduk över plantorna bra skydd.

På friland eller växthus

Om du vill odla dina tomater i ett trädgårdsland, tänk då på att välja just frilandstomater eller tomater för utomhusodling. Tag bort plantkrukan och sätt ner hela plantklumpen lite djupare än den stått tidigare. Vattna sedan rejält första gången, det ska vara så att jorden slammar. Om du odlar i växthus, se till att inte sätta plantorna för tätt, det får gärna vara 60–80 centimeter mellan dem.

Skötsel

Vattna regelbundet och håll jorden fuktig, jorden ska varken stå torr eller vara genomblöt. Se till att tillföra näring några gånger under säsongen, plantor i kruka behöver näring oftare. Skaka gärna plantan lätt när de blommar, det ökar pollineringen. I växthus behöver du vara noga med att lufta under varma dagar, och under kalla sommarnätter är det bra att skydda plantan med fiberduk.
Hjälp plantan med så kallade tjuvskott, det är de sidoskott som växer ut i bladvecken. De tar nämligen kraft från plantan. Däremot behöver inte busk- och ampeltomater tjuvas.

Att binda upp tomatplantan

Upprättväxande tomater behöver stöd, till exempel av en bambupinne eller tomatspiral. På Blomsterlandet har vi flera olika hjälpmedel för att binda upp din planta.

Skörda tomater

Skörda tomaterna när de är mogna och förvara dem i rumstemperatur. I kylskåpet förlorar de sin goda smak.
Tomater som inte hinner mogna på hösten kan du plocka av och låta mogna på fönsterbrädan. Annars är gröna tomater goda att steka eller som ingrediens till marmelad eller chutney.

Läs mer om grönsaksodling

Odla grönsaker – alla kan lyckas!

Att odla grönsaker själv och framförallt att skörda är en fantastisk känsla som inte går att köpa för pengar. Tänk att plocka sallat eller skölja av en morot och stoppa direkt i munnen.

GuideOdla gurka – gör så här

Att odla gurka är enkelt och dessutom blir resultatet så gott. Här får du alla tips för hur du lyckas med din odling av gurka.

GuideTomatplanta – sex snabba tips för att lyckas

Att skörda egna tomater är något av det bästa som finns och vägen dit är varken lång eller krånglig. Följ våra sex snabba tips så kan du snart ha en egen skörd att njuta av.