Odla grönsaker – alla kan lyckas!

Att odla grönsaker själv och framförallt att skörda är en fantastisk känsla som inte går att köpa för pengar. Tänk att plocka sallat eller skölja av en morot och stoppa direkt i munnen.

Odla grönsaker hemma – så här gör du

Du behöver inte ha ett stort trädgårdsland, du kan odla grönsaker på balkongen, i krukor, i pallkrage eller odlingsbänk. Rädisor, sallat eller till och med potatis går alldeles utmärkt att odla i stora krukor eller hinkar på balkongen. Så fort du kan gräva i marken på våren kan du så till exempel romansallat, rädisa, dill, persilja, plocksallat, sockerärta och spenat.

Ska jag odla mina grönsaker inne eller ute?

Vissa växter behöver sås inomhus för att hinna utvecklas på bästa sätt som till exempel squash och pumpa. Vissa behöver hjälp mot konkurrensen från ogräset till en början, som persilja, och vissa är extra frostkänsliga och behöver därför också en start inomhus, som till exempel grönkål. Morot, rädisa, dill och sallat är exempel på grönsaker som kan sås direkt på friland så fort jorden har blivit varm.

Att förodla grönsaker inomhus

Det är lätt att komma igång. Läs vår guide om att så frön och förodla här.

Att odla grönsaker i trädgårdsland

Förbered jorden i trädgårdslandet genom att rensa ordentligt. Det är bättre att rensa bort ogräs innan det växt sig kraftigt, ogräs som växt sig stora är svårare och jobbigare att få bort.

Någon eller några veckor före sådd bör du gräva om jorden och blanda i något jordförbättringsmedel och gödsel. Lättare jordar blandas med kompostjord, torvmull eller barkmull och kogödsel. Om du har tung lerjord är barkmull bättre än vanlig torvmull, eftersom den fint rivna barken som finns i barkmullen hjälper till att förbättra lerjordens struktur.

Innan du sår krattar du ut jorden så att den är jämnt fördelad och utan stenar och kvistar. När du sår ut fröna kan det vara bra att ta hjälp av två pinnar och ett snöre för att få raderna raka och fina. Ju noggrannare du är med sådden desto lättare kommer du att få det senare med ogräsrensning och gallring.

Odla plocksallat och rucola

Sallat och bladvxter är svår att misslyckas med. Plocksallat bildar inga huvuden utan enskilda blad och kan skördas eftersom. Färdiga plantor går också bra att plantera. Blanda gärna olika salladsorter.

Sådd: Du kan så redan tidig vår eftersom sallatsfröna gror redan vid 5 plusgrader. Så i flera omgångar, så har du alltid blad att skörda.
Om du planterar ut sallatsplantor skall du sätta dem grunt.

Skötsel: Följ anvisning på fröpåsen.

Rädisa

Som vårens primör har rädisan en alldeles särskild plats i våra odlarhjärtan.
Jord: Jorden bör vara porös och mullrik för att rädisorna ska utvecklas bra och få tillräckligt med fukt och näring. Då smakar de också bättre, brist på vatten gör rädisorna hårda och beska i smaken.

Sådd: Rädisor sås direkt på friland och kräver inte särskilt hög temperatur för att börja växa. Så snart jorden i trädgårdslandet går att bearbeta är det dags att så rädisor. Så i flera omgångar, så har du alltid tillgång till färska och fräscha rädisor. Beräkna att det tar ca 3-5 veckor från sådd till skörd. Följ anvisningen på förpackningen.

Skötsel: Vattna regelbundet. Rädisorna blir träiga och torra av torka.

Rädisan trivs bäst under den svalare perioden och under högsommaren kan det därför vara svårt att få lika fina rädisor som under våren och försommaren.

Dill

Dill odlas både för bladen och de vackra dillkronornas skull. Vissa sorter ger mer blad och går inte i blom lika fort som andra, vilket är lämpligt om det är dillens blad man främst är ute efter. Så dillen i omgångar, ca 3-4 gånger för att ständigt ha dill att skörda. Du kan börja så när jorden är minst 10 grader.

Jord: Dill anses ibland vara svårodlad, men det beror ofta på att de odlas i tunga lerjordar. Jorden bör vara mullrik och näringsrik jord med god tillgång på vatten. Blanda i planteringsjord och barkmull i jorden.

Sådd: Följ anvisningen på förpackningen.

Skötsel: Någon gallring behövs knappast. Vattna regelbundet, särskilt om sommaren är torr.

Ärtor

Om man är sugen på att odla grönsaker och vill att det skall vara lätt så är ärtor ett tacksamt nöje. Förutom att snabbt ge en skörd av härligt goda ärtor ser ärtplantan till att binda kväve från luften ned i marken, vilket andra växter kan dra nytta av senare. Det finns en mängd olika sorter av ärter du kan odla, men den vanligaste är sockerärtan. Prova gärna också märgärt, brytböna, eller någon av de äldre sorterna gråärt eller blåärt.

Jord: Ärtor kan odlas på de flesta jordar så länge de är någorlunda väldränerade. Resultatet brukar dock bli bäst på mullrik och porös jord.

Sådd: Följ anvisning på förpackningen.

Skötsel: Räkna med att du får rensa ogräs i början då ärtorna har ganska dålig konkurrenskraft gentemot de flesta ogräs. Högre sorter behöver något slags stöd att klättra på. Det ordnar du lätt med några käppar och lite snöre. Det viktigaste är att skörda kontinuerligt, då stimuleras tillväxten av nya ärtbaljor. Vattna regelbundet.

Mangold

Mangold är både god och fantastiskt dekorativ. Du kan så mangold direkt utomhus från april.

Jord: Mangold vill ha näringsrik, och något lerig, mullrik jord. Tillsätt barkmull och NPK gödsel.

Växtplats: Trivs bäst och ger mer skörd i full sol.

Skötsel: När mangolden har nått ca 1 decimeter är det dags att gallra. Gallra så att avståndet blir ca10-20 cm. Vattna regelbundet om sommaren blir torr. Mangold vill inte torka ut, men får inte stå blött.
Ge den kväverik gödning hela växtperioden.

Skörd: När bladen är ca 20 cm är det dags att börja skörda. Skörda genom att rycka upp bladen, det stimulerar tillväxt av nya blad.

Morötter

Det finns många sorter av morötter, tidiga, sena och olika nyanser som förutom de orange, lila, gula och till och med vita. Morötter kan du börja så när jorden är runt 12 grader.

Jord: Det är viktigt att jorden är mullhaltig och lucker. Lerjordar måste förbättras genom att du blandar i barkmull i jorden.

Sådd: Följ anvisningen på fröpåsen.

Skötsel: När plantorna kommit upp ca 5 cm är det dags att gallra plantorna till ett avstånd på ca 2-4 cm. Grundgödsla med till exempel kogödsel så behöver du inte gödsla mer under säsongen.
Vattna regelbundet, särskilt viktigt om sommaren är torr.

Rödbetor

Rödbetor finns i en mängd olika färger, till och med randiga. Rödbetor växer relativt snabbt. Det tar ca 2 månader från sådd till skörd.

Jord: Rödbetor har små krav på jord, trivs i de flesta jordar med pH runt 6,0 - 7,0.

Sådd: Följ anvisningen på förpackningen. Så gärna i omgångar.

Skötsel: Allmän ogräsrensning. Vattna regelbundet, särskilt viktigt om sommaren blir torr. Skörda allt eftersom, men sista skörden görs så sent som möjligt, dock innan frosten kommer.

Nu är det bara att sätta igång och odla grönsaker.