Guide

Odla morötter själv

Morötter är lättodlat. Allt som behövs är en påse med frön och en liten jordplätt i trädgården. Eller varför inte prova att odla morötter i några stora hinkar på balkongen?

Egna morötter är enkelt och gott

Att odla morötter har varit vanligt i Sverige ända sedan 1700-talet då de importerades till vårt land. Den som vill odla något enkelt i trädgårdslandet ska odla morötter. För den som tror att morötter bara är orangea och avlånga så finns det mycket kvar att upptäcka. Förutom de med vanligt utseende kan du odla morötter som ser ut på många andra sätt – till exempel gula, vita eller röda. Det finns både avlånga, spetsiga, trubbiga eller runda former att välja mellan för den som vill odla morötter själv.

Botanisera bland våra grönsaksfröer och hitta dina fröer till morötter.

Odla morötter så här

Odla morötter kan man göra på de flesta jordar, men idealet är en ganska sandig och lucker jord. För den som ska odla morötter gäller det att ta bort stenar och andra hårda klumpar så att morötterna kan växa långa och raka. Eventuella hårdheter kommer ofrånkomligen ge den som ska odla morötter skörd i form av krokiga, förgrenade eller missbildade rotfrukter.

Växtplatsen bör vara solig och öppen, utan stora träd som skuggar eller konkurrerar om vatten och näring. Jorden där du ska odla morötter ska du gärna gödsla generöst, med stallgödsel. Morotsfrön går att så direkt när tjälen har släppt och jorden blivit torr nog för att bearbeta. Morotsfröna ska sås ca 1 cm djupt och avståndet mellan fröerna i raden bör vara ca 4-5 cm. Avståndet mellan raderna när man ska odla morötter ska hållas till ca 30 cm - då är det lätt att komma åt att rensa och skörda.

Att odla morötter kräver minimalt med skötsel, men vatten behövs såklart och det kan även vara bra att täcka över odlingen med en fiberduk om man har problem med morotsflugor. Rensa ogräs då och då så att morötterna inte behöver konkurrera om ljus eller vatten.

Om du vill veta mer om hur du kan lagra dina skördade morötter så kan du läsa artikeln Skördetid - ta hand om din skörd.

Odla grönsaker – alla kan lyckas!

Att odla grönsaker själv och framförallt att skörda är en fantastisk känsla som inte går att köpa för pengar. Tänk att plocka sallat eller skölja av en morot och stoppa direkt i munnen.

TemaBärbuskar

Det är de mest lättskötta ätbara växterna, samtidigt som de ger riklig skörd. Genom att odla flera olika slags bär förlänger du säsongen. Ladda upp ordentligt med sylt- och saftrecept!

Odla i pallkrageDel 4: Så och gödsla

Våren är äntligen här och det går utmärkt att så de allra flesta grönsaksfröer direkt i pallkragen. Det är också dags att börja gödsla - vi lär oss täckodling.