Blomsterlandet
Odla i pallkrage

Del 4: Så och gödsla

Våren är äntligen här och det går utmärkt att så de allra flesta grönsaksfröer direkt i pallkragen. Det är också dags att börja gödsla - vi lär oss täckodling.

Är du osäker på vilka grönsaker du ska odla? Välj något du tycker är riktigt gott – det som blir mest lyckat är ju det som blir uppätet. Morot, rädisa, rödbeta, mangold, spenat, bondböna, ärtor, kål, sallat och rotfrukter går utmärkt att så nu. Vänta med värmekrävande grönsaker som squash, majs och bönor.

Dra upp tre fåror på längden eller fem-sex på tvären i din pallkrage. Gärna i riktningen norr - söder och så en gröda i varje ränna – eller en hel pallkrage med morötter om du älskar det. Vattna i fåran innan du sår dina frön så flyter de inte omkring och hamnar på fel ställe. Så högre grönsaker så att de inte skuggar lägre och tänk på avståndet mellan fröna så att du inte sår alltför tätt.

Köp fröer online

Grönsaksfröer

Chili, morötter, sallat, bönor och mycket mer.

Täckodling i pallkrage

Odlar du vitlök eller rabarber kan du ge en gödselgiva redan nu, till exempel ett par nävar hönsgödsel som du sedan vattnar på (regn är ännu bättre). En enklare gödselmetod är täckodling. Då läggs gräsklipp eller annat grönt klipp (ogräs går bra så länge inga besvärliga rötter eller frön följer med) mellan raderna av grönsaker i 5 cm tjocka lager. Längre fram på säsongen fylls det på med 5–10 cm en eller ett par gånger. Klippet förmultnar till näring samt håller kvar fukt och minskar ogräs.

Unga plantor och snabbväxande grödor som rädisor behöver sällan gödslas. Kål och lök är särskilt näringskrävande. Potatis ska inte gödslas för mycket eftersom det då blir mer blast och färre knölar.

Näring i nyköpt jord håller ungefär en månad efter att du hällt ut den och sått – därefter är det dags att gödsla regelbundet.

Nästa avsnitt handlar om att sätta ut färdiga plantor.

Text och bild: Eva Robild

Pallkrage, växthus till pallkrage och andra smarta tillbehör

Pallkragar

Odla i pallkrage med smarta tillbehör

Lär dig mer om att odla grönsaker

Odla i pallkrageDel 5: plantera färdiga plantor

Det enkla och snabba sättet att få en grönsaksodling - plantera ut färdiga små plantor som du kan driva upp själv eller köpa färdiga. Det är okej att ta genvägar ibland.

Odla grönsaker – alla kan lyckas!

Att odla grönsaker själv och framförallt att skörda är en fantastisk känsla som inte går att köpa för pengar. Tänk att plocka sallat eller skölja av en morot och stoppa direkt i munnen.

Odla i pallkrageDel 6: Sköt om din odling

Nu är sommaren här och det är dags att ta hand om din pallkrageodling. Vattna, rensa ogräs och gallra hör till vardagsskötseln. Låt det inte bli några luckor när du skördat – så nya frön istället.