Odla i pallkrage

Del 5: plantera färdiga plantor

Det enkla och snabba sättet att få en grönsaksodling - plantera ut färdiga små plantor som du kan driva upp själv eller köpa färdiga. Det är okej att ta genvägar ibland.

Fordelar och nackdelar med att förodla

Genom att förodla tar du kontroll över fröets utveckling och får småplantor som du sedan sätter i pallkragen på lagom avstånd mellan varandra. Det gör att du får ett försprång jämfört med att så direkt ute i pallkragen. Detta försprång ger dig tidigare skörd förstås, men också mindre arbete i form av gallring och vattning. Du behöver inte passa småplantor riktigt lika noga som frösådder vad gäller vattning och ogräsrensning. Det minskar också risken för att fåglar äter upp fröerna (särskilt vanligt när det handlar om ärtor) eller att sniglar gnager av grodden så snart den tittar upp.

Det går fortfarande utmärkt att förodla till exempel ärtor och bönor, sallat, rödbetor, dill och olika slags kål och mangold. Använd en pluggbox eller en vanlig plastkruka. Även värmekrävande grönsaker som majs, squash och gurka förodlas nu för utplantering om cirka en månad.

Fördelar med färdiga grönsaksplantor

Men – du måste inte göra hela jobbet själv! Det finns färdigodlade odlingsboxar med mängder av små plantor i varje. Enkelt och praktiskt! Småplantorna ska snabbt planteras i jorden, helst inom en vecka efter inköp. Lyft ut hela jordklumpen och dra isär plantorna en och en och plantera dem på lagom avstånd. Ett avstånd om 10–15 centimeter för sallatsplantor och 30–40 centimeter för kål är bra riktmärken.

Du kan också köpa andra färdiga grönsaksplantor av tomat, gurka, chili och mängder av andra grönsaker som paprika, aubergine, melon, squash, sparris (barrotade plantor), kapkrusbär och kronärtskocka. De dyker upp i butik och online i maj och finns att köpa under 1-2 månader framåt.

Plantera småplantorna cirka 1 centimeter djupare än i odlingsboxen och tryck till ordentligt så att roten får fäste i jorden. Vattna ordentligt och regelbundet.

Förodlade plantor är den smidiga lösningen till att komma igång med odlingen rekordsnabbt! Och du behöver verkligen inte känna att du inte "odlar på riktigt", de köpta små plantorna är precis lika bra som när man sår själv - ibland till och med bättre.

Nästa avsnitt handlar om hur du tar gallrar, avhärdar och tar hand om din odling.

Text och bild: Eva Robild

Lär dig mer om grönsaksodling

Odla i pallkrageDel 6: Sköt om din odling

Nu är sommaren här och det är dags att ta hand om din pallkrageodling. Vattna, rensa ogräs och gallra hör till vardagsskötseln. Låt det inte bli några luckor när du skördat – så nya frön istället.

Odla i pallkrageDel 7: Sätt ut värmekrävande plantor

När risken för frostnätter är förbi är det dags att sätta ut plantor som tomater, squash och bönor. Men kom ihåg att avhärda dem först för ett lyckat resultat.

GuideOdla gurka – gör så här

Att odla gurka är enkelt och dessutom blir resultatet så gott. Här får du alla tips för hur du lyckas med din odling av gurka.

GuidePlantera sparris

Med färdiga plantor kommer du snabbt igång med din sparrisodling. Antingen kan du plantera barrotade plantor av sparris, så kallade sparriskronor, eller rotade plantor i kruka.

GuideTomatplanta – sex snabba tips för att lyckas

Att skörda egna tomater är något av det bästa som finns och vägen dit är varken lång eller krånglig. Följ våra sex snabba tips så kan du snart ha en egen skörd att njuta av.

GuideChili – ta hand om uppdrivna plantor

Den som inte vill börja från noll, kan köpa uppdrivna chiliplantor. Här är knepen för hur du bäst tar hand om dem.