Odla i pallkrage

Del 5: plantera färdiga plantor

Det enkla och snabba sättet att få en grönsaksodling - plantera ut färdiga små plantor som du kan driva upp själv eller köpa färdiga. Det är okej att ta genvägar ibland.

Genom att förodla tar du kontroll över fröets utveckling och får småplantor som du sedan sätter i pallkragen på lagom avstånd mellan varandra. Det gör att du får ett försprång jämfört med att så direkt ute i pallkragen. Detta försprång ger dig tidigare skörd förstås, men också mindre arbete i form av gallring och vattning. Du behöver inte passa småplantor riktigt lika noga som frösådder vad gäller vattning och ogräsrensning. Det minskar också risken för att fåglar äter upp fröerna (särskilt vanligt när det handlar om ärtor) eller att sniglar gnager av grodden så snart den tittar upp.

Det går fortfarande utmärkt att förodla till exempel ärtor och bönor, sallat, rödbetor, dill och olika slags kål och mangold. Använd en pluggbox eller en vanlig plastkruka. Även värmekrävande grönsaker som majs, squash och gurka förodlas nu för utplantering om cirka en månad.

Men – du måste inte göra hela jobbet själv! Det finns färdigodlade odlingsboxar med mängder av små plantor i varje. Enkelt och praktiskt! Småplantorna ska snabbt planteras i jorden, helst inom en vecka efter inköp. Lyft ut hela jordklumpen och dra isär plantorna en och en och plantera dem på lagom avstånd. Ett avstånd om 10–15 centimeter för sallatsplantor och 30–40 centimeter för kål är bra riktmärken.

Plantera småplantorna cirka 1 centimeter djupare än i odlingsboxen och tryck till ordentligt så att roten får fäste i jorden. Vattna ordentligt och regelbundet.

Förodlade plantor är den smidiga lösningen till att komma igång med odlingen rekordsnabbt!

Nästa avsnitt handlar om hur du tar gallrar, avhärdar och tar hand om din odling.

Text och bild: Eva Robild

Odla i pallkrageDel 6: Sköt om din odling

Nu är sommaren här och det är dags att ta hand om din pallkrageodling. Vattna, rensa ogräs och gallra hör till vardagsskötseln. Låt det inte bli några luckor när du skördat – så nya frön istället.

ReportageJohn Taylor tar Tjolöholm tillbaka till rötterna

John Taylor har fått uppdraget att hjälpa trädgården vid Tjolöholms slott att få tillbaka sin engelska själ. Nu ska köksträdgården återskapas – ett av flera projekt i slottsträdgården.

GuideOdla vitlök

Om du vill odla vitlök är hösten bästa planteringstid, september till november men det går också att plantera på våren. Egenodlad vitlök är ofta mildare och finare i smaken än den köpta.