Odla i pallkrage

Del 7: Sätt ut värmekrävande plantor

När risken för frostnätter är förbi är det dags att sätta ut plantor som tomater, squash och bönor. Men kom ihåg att avhärda dem först för ett lyckat resultat.

När kan man sätta ut tomaterna?

I längtan efter tidig skörd är det lätt att sätta igång för tidigt. Men när det gäller värmekrävande växter är det bättre att vänta tills värmen kommit på allvar. Följ väderleksrapporterna och var beredd att det kan dröja en bit in i juni innan risken för de sista kalla nätterna (järnnätterna) är förbi om du bor i de kallare delarna av landet.

Till de värmekrävande växterna hör tomater, chili, paprika, majs, squash, pumpa, melon, gurka, kapkrusbär (physalis) och bönor. Hela juni är en bra månad för utplantering av färdiga plantor – de är snabbväxande och ger en god skörd vid normala sommartemperaturer även vid relativt sen start.

Avhärda plantor - vänj dem vid sol och vind

Var du än bor är det viktigt att avhärda plantorna, oavsett om du dragit upp dem själv från frö eller köper färdiga plantor i butiken. Vänj dem långsamt vid sol, vind och regn under 7–10 dagar genom att bara sätta ut dem korta stunder i början och sedan lite längre för varje dag. Skydda gärna med fiberduk mot stark sol. Den kan ligga på över natten för att höja temperaturen även när det är plusgrader.

Bönor och majs är mycket värmekrävande och ruttnar lätt om de sås för tidigt. Men nu är det dags. Lägg gärna fiberduk eller hönsnät över så att fåglarna inte äter upp plantorna.

Glöm inte att njuta av din odling genom att äta upp det som blir klart. Rädisor, spenat och sallat brukar vara det som går att skörda allra först.

Nästa avsnitt handlar om konsten att vattna rätt och du får tips på vad det är lönt att så igen.

Text och bild: Eva Robild