Guide

Odla gurka – gör så här

Att odla gurka är enkelt och dessutom blir resultatet så gott. Här får du alla tips för hur du lyckas med din odling av gurka.

Gurkplantor som du köper planterade i mindre krukor behöver planteras om i en större kruka eller på friland med stor jordvolym för att kunna växa sig stora under säsongen.

Sort

Välj en sort som passar dina förutsättningar. Många sorters gurka kräver växthusodling men det finns även sorter som klarar att odlas ute i kruka eller på friland. För växthusodling väljer du lämpligen en växthusgurka och för frilandsodling en frilandssort. Att odla minigurka i kruka är enkelt och har blivit populärt. Här kan du läsa om hur du skall gå tillväga för att odla gurka i kruka, växthus eller på friland. Tänk på att välja sort och odlingssätt efter dina förutsättningar, då får du ett bättre slutresultat och en lyckad odling.

Odla gurka i kruka

  • Fyll en stor kruka eller hink med hål i botten ungefär till tre fjärdedelar med grönsaksjord, och sätt ner hela gurkplantan med jordklumpen i samma nivå som den stått tidigare.
  • Fyll på med grönsaksjord runtom.
  • Tryck till lite lätt på jorden – inte på jordklumpen. Den del där plantan och jorden möts (rothalsen) bör vara högsta punkten, plantan mår bäst av att vattnet rinner bort från stjälken/plantans mitt.
  • Vattna rejält.
  • Gurka kräver uppbindning. Börja tidigt att stötta din planta med spaljé eller tråd att klättra på.

Odla gurka på friland* eller i odlingsbädd

  • Tänk på att välja en frilandsgurka eller gurka för utomhusodling om du vill odla gurka på friland. Frilandsgurka är generellt mycket mindre än den gurka vi är vana vid att köpa i mataffären, exempel på sorter är Västeråsgurka och djungelgurka. Båda sorterna lämpar sig väl för inläggning.
  • Tag bort plastkrukan och sätt ner hela jordklumpen i samma nivå som den stått tidigare. Den del där plantan och jorden möts (rothalsen) bör vara högsta punkten, plantan mår bäst av att vattnet rinner bort från stjälken/plantans mitt.
  • Vattna rejält, så att jorden slammar igen, första gången.
  • Tänk på att inte sätta plantorna för tätt, gärna 40-50 cm mellan plantorna.
  • Gurka behöver bindas upp för att kunna klättra så var beredd med en spaljé redan tidigt.

* Med friland menas att man planterar direkt i marken

Se upp för kylan.

Plantorna måste avhärdas (vänjas vid att stå ute) när det är ungefär 15 plusgrader utomhus. Låt dem bara stå ute några timmar första dagarna, undvik blåsig placering.

Skötsel

Oavsett om du har en växthus- eller frilandsgurka föredrar de en varm och vindskyddad plats. Du behöver också tillföra näring kontinuerligt under säsongen. Använd flytande näring när du vattnar, dosering läser du på förpackningen. För att ge din gurkplanta kraft att växa bör du gallra bort ungefär vartannat gurkämne som växer fram, då får de kvarvarande gurkorna mer kraft från plantan och kan växta sig stora och fina.

Att binda upp

Gurka behöver stöd. Bind fast plantan mot en spaljé, bambupinnar eller liknande. Du kan också fästa en bindtråd från taket ner till plantan och sedan låta gurkplantan själv fortsätta klättra uppåt längs tråden. Det finns en mängd olika hjälpmedel för att binda upp dina gurkplantor i din Blomsterlandetbutik.

Skörda

Skörda gurkor vartefter de mognar löpande under säsongen, förvara dem sedan i rumstemperatur. De förlorar sin goda smak i kylskåp.

Läs mer om grönsaksodling

GuideOdla tomater – stor guide

Egenodlade tomater smakar såklart bättre. Det är lite pyssligt, men belöningen desto större.

Gödsla grönsaker odlade i kruka

Att odla grönsaker i kruka kan vara ett bra alternativ om du har ont om plats i trädgården eller kanske bara har tillgång till en balkong eller altan.

ReportageAtt odla i växthus

Bota längtan efter våren – så ett frö. Det är det absolut bästa sättet att krympa avståndet till sommaren. Dessutom är det både enkelt och roligt.

Gurkplantor för din hemmaodling