Guide

Odla gurka inomhus

Krispiga, härliga gurka. Du behöver inte nödvändigtvis ha ett växthus för att kunna odla egen gurka. Det går finfint att odla inomhus i ett soligt fönster. Här får du våra bästa tips!

Andreas Andersson är lärare i skånska Tollarp och brinner för att lära sina elever om odling. Han kallar sig självutnämnd odlingsmissionär med inte mindre än fyra olika odlingsställen som gör familjen nästintill självförsörjande på grönsaker, rotfrukter, kål och även en del frukt och bär. Naturligtvis har han odlat gurka inomhus. Det går att ha den i fönstret och binda upp de långa rankorna som en levande gurkgardin.   

Andreas Andersson, 49 år. Lärare, passionerad odlare och livsnjutare. Odlar i zon 1-2. Instagram: @odlaiskola

Här delar han med sig av sina tips:

  • Välj rätt sort, vilket i det här fallet betyder smågurkor, alltså inte de stora slanggurkorna du brukar hitta i mataffärens grönsaksdisk. Anledningen? Du får fler gurkor och du behöver inte vänta så länge på din skörd. 
  • Välj rejäla krukor, gärna fyrkantiga som brukar passa bättre än runda på fönsterbrädor. Ju större kruka, desto bättre. Men om du odlar på fönsterbräda ska den förstås klara tyngden. 
  • Vanlig blomjord blir bra. Det viktiga är att du tillsätter mycket näring och mycket vatten. 
  • Om gurkans rötter älskar vatten så avskyr rothalsen fukt och måste hållas torr för att inte drabbas av röta. Därför är det bra att vattna underifrån.
  • Andreas själv brukar köra en speciallösning som både ger plantan mer plats att växa och gör det lättare att tillgodose vattenbehovet. När gurkrankorna vuxit till sig så sänker han ner krukorna från fönsterbrädan och ställer dem på golvet i en balja med ca 4 cm vatten där han tillsätter näring för hydoponisk odling. Att använda en balkonglåda med vattenmagasin är ett alternativ till balja. Det går förstås utan att låta dem doppa fötterna i vatten, du får bara vara beredd på att vattna betydligt oftare. 
  • Förodla gärna i pluggbox eller mindre kruka med näringsfattig jord, som såjord. Med en liten och kompakt förodling är det lättare att säkra att plantorna får tillräckligt med värme och ljus. Skola sedan till större krukor med mer näringsrik jord. Andreas väljer att omskola två gånger. Men plantera inte för djupt, utan skydda den känsliga rothalsen från fuktig jord. 
  • Ytterligare ett bra tips är att täcka jorden runt plantan med perlit eller grus. Det är ett sätt att hjälpa rothalsen att hålla sig torr och göra det mindre mysigt för sorgmyggor från att lägga ägg.
Foto: Andreas Andersson
  • Tänk på att gurka älskar sol och värme men är  känslig för drag.
  • Välj det som kallas partenokarpa gurksorter, alltså gurkor som inte behöver pollineras, när du odlar inomhus. Då slipper du gå och leka pollinatör med pensel mellan han- och honblommor eftersom det bara finns honblommor.
  • Det är inte ovanligt att gurka drabbas av spinn, alltså ohyra. Andreas är van vid detta och beredd på  att säsongen för inomhusgurka brukar vara över i mitten av juni. Men då är han redan och odlar andra gurksorter utomhus. Det går bra att odla gurka på balkongen men välj då sorter som klarar av klimatet utomhus och skaffa så stor kruka som möjligt. 
  • Skörda, skörda, skörda och vänta inte för länge på att frukterna ska växa till sig. 
  • Visste du förresten att gurka är en frukt och inte en grönsak? Och att den är släkt med pumpa, melon och squash?
Foto: Andreas Andersson

Tips på sorter

 Att odla inomhus

Krukgurka 'Picolino'

Krukgurka 'Iznik'

Minigurka 'Passandra'

Ampelgurka 'Hopeline'

Att odla utomhus i kruka

Äppelgurka, blir runda frukter. Sorten ’Lemon’ är en kultarvssort med rötter tillbaka till 1894.

Frilandsgurka 'Marketer'

Salladsgurka 'Marketmore',  Kulturavssort