Experten tipsar

Odling i liten form

Många är vi som nu längtar efter att skörda solmogna tomater, krispiga rädisor och läckra örter – men som inte har så mycket plats att odla på. Lugn! Det finns massor av gott som går fint att odla i pallkragar och krukor.

På balkongen, terrassen eller i den lilla trädgården får du satsa på att odla tätt och att odla i omgångar för att kunna glädjas åt ätbart under en större del av sommaren.

Finns det utrymme till en pallkrage på 120x80 cm kan du med fördel ställa två ovanpå varandra. Då ryms mer jord och grönsakerna mår bättre. Bottna gärna med gamla höstlöv, vissna växtdelar och jorden från förra årets odling för att spara pengar och miljö. Fyll därefter på med grönsaksjord, gärna blandat med kompostjord, biokol eller ett par säckar kogödsel och/ eller barkmull – sådant som ökar jordens vattenhål­ lande förmåga. Mylla ner en till två deciliter hönsgöd­sel eller annan pelleterad näring.

I stora krukor passar det bra att odla tomater, gurka eller chili.

Ordna upp din odling i pallkragen

Dela in pallkragen i sex eller fyra rutor – så kan du odla lika många sorter. Rädisor, spenat och sallat går snabbt att få upp – och skördas också snabbt. Där det blir tomma ytor kan du sätta ut plantor av till exempel kål, purjolök eller bönor alternativt så morötter eller ärtor när de första grönsakerna skör­dats klart. I den lilla pallkragen, som är 80x60 cm, kan du odla upp till fyra olika sorters grönsaker. Har du pallkragen på balkong eller terrass finns det plastbrickor att ställa under. I stora krukor passar det bra att odla tomater, gurka eller chili.

Du kan använda samma typ av jord som i pallkragen bara det är hål i botten på krukan så att överskottsvatten kan rinna ut. Störbönor som klättrar är också toppen att ha i krukor. Kom ihåg att skaffa bambupinnar eller annat stöd till de höga växterna. Har du ett mycket blåsigt läge kan det vara smart att sätta upp något slags vindskydd.

Det finns inga gränser för vad man kan odla i krukor och pallkragar, det handlar bara om att balansera jordvolymen och komma ihåg att gödsla och vattna, förstås.

Så och skörda hela säsongen

Självklart kan du också så spenat, rödbetor, rädisor eller sallat i krukor, tänk bara att inte så för många fröer på en gång utan hellre i omgångar för att för­ länga skördeperioden. När du skördat klart en gröda så fyll på med lite ny jord och så en omgång till.

Det går fint att så frön ända fram i augusti (då väljer du grödor som snabbt blir skördeklara såklart), till exempel pak choi, spenat eller plocksallat. Vill du odla grönkål eller squash ryms bara en planta i varje kruka – men dessa kan du skörda under en längre period.

Något av det enklaste och godaste att ha i kruka är förstås örter. Frossa i timjan, rosmarin, basilika, gräslök eller persilja – helt enkelt sånt som du och familjen älskar. Kryddor är i regel enklast att köpa som plantor.

Evas tre korta

Soligt är bäst

Grönsaker föredrar ett soligt läge. Har du enbart skugga så är det bladväxter som sallat, kål eller mangold som funkar bäst.

Vattna lagom

Ju mindre krukor, desto oftare måste du vattna. Var uppmärksam på att en slokande växt kan ha ”solsting” och se vissen ut på grund av värmen, så känn efter i jorden först. Det finns en del hjälpmedel för att fixa en långtidsbevattning för dina krukor, kan vara bra om du ska åka bort några dagar eller vill ha en jämn vattning i allmnhet.

Mat till maten

Tänk på att tillföra näring regelbundet under hela säsongen. Då får dina plantor kraft att frodas och ge dig rikligt med skörd.

Kombinera kortsidor och långsidor från flera pallkragar och bygg nya former.