Köksträdgården

Känslan av att äta grönsaker som vi odlat och skördat helt på egen hand är svårslagen. Vilken är din favorit i köksträdgården?

Starta upp din odling - köp plantor och tillbehör online

Pallkragar

Jord, Gödsel & Näring

GuideOdla tomater – stor guide

Egenodlade tomater smakar såklart bättre. Det är lite pyssligt, men belöningen desto större. Lär dig odla tomater.

Odla grönsaker – alla kan lyckas!

Att odla grönsaker själv och framförallt att skörda är en fantastisk känsla som inte går att köpa för pengar. Tänk att plocka sallat eller skölja av en morot och stoppa direkt i munnen.

GuideOdla gurka – gör så här

Att odla gurka är enkelt och dessutom blir resultatet så gott. Här får du alla tips för hur du lyckas med din odling av gurka.

GuideAtt odla potatis i pallkrage

Välj sort efter tycke och smak, ett tips är att utgå från vad du vill göra med din potatis, äta kokad, ugnsrosta eller göra mos.

Odla i pallkrageDel 1: Så här sätter du igång!

Att odla i pallkrage är både enkelt och praktiskt. Det passar dig som har lite mindre tid att ägna din trädgård, men också dig som vill slippa gräva, snickra eller böja dig hela vägen ner till jorden.

Tjuva tomater - få en bättre skörd

Kanske har du hört talas om begreppet "att tjuva tomater" och att det är något man borde göra? Vi reder ut frågetecknet och förklarar varför du bör just tjuva dina tomater.

Potatis - tidiga och sena sorter

Sätt gärna flera olika potatissorter, så får du potatis från midsommar till sena hösten.

Odla i pallkrageSkapa form och höjd med pallkragar i trädgården.

Pallkragar är numera en väldigt vanligt förekommande del av en trädgård eller odlingslott. Här får du tips på hur du kan skapa nya former på dina planteringar.

ReportageSyra med Surtanten

Det är inte bara klimatsmart utan också gott att ta vara på sin skörd. Och det behöver inte vara svårt. En som har koll är Jenny Neikell, även känd som Surtanten. Här bjuder hon på några av sina bästa tips och reder dessutom ut skillnaden mellan picklat och fermenterat.

ReceptProva Surtantents recept - syra dina grönsaker

Här bjuder Jenny Neikell på tre favoritrecept på några av våra vanligaste grönsaker - morot, vitkål och zucchini.

Odla växtintresset hos barnen

Hur får man barnen naturligt intresserade av odling? Den frågan ställde vi till Mattias Magnusson, trädgårdsmästare på Blomsterlandet Kungsbacka.

ReportageOdla grönsaker i kruka med Claus Dalby

Odla i kruka har han gjort länge, Claus Dalby. Hans arrangemang med vårblommande lök påminner om den mest välsorterade karamellbutik! Men att odla grönsaker i kruka är något han gett sig på först nyligen.

ReportageDär kolonilott blev vinstlott

Det finns kolonilotter och så finns det kolonilotter. För Clara Göbel och Neale Payling är det odling och växtkraft som är i fokus. De låter favoritmaten och nyfikenheten styra vad som ska odlas. Här finns bara en regel - allt tillåtet.

GuideChili – så och förkultivera själv

Förså eller börja med en uppdriven planta. Med våra tips kan du kan förvänta dig rikligt med heta frukter.

GuideLilla lökskolan – så lyckas du med dina sättlökar

Att odla lök är ofta väldigt enkelt. De trivs i soligt läge, i mullrik jord och mår bra av extra kalk. Lök är faktiskt den grönsak som är näst mest odlad i hela världen!

Odla morötter själv

Morötter är lättodlat. Allt som behövs är en påse med frön och en liten jordplätt i trädgården. Eller varför inte prova att odla morötter i några stora hinkar på balkongen?

GuideSätta potatis - gör så här

Det upplevas som rena trolleriet att gräva ner en sättpotatis och sedan skörda en hel kastrull nya potatisar. Följ våra enkla steg, alla kan odla och skörda sin egen potatis.

GuideLätt att odla goda vanor med groddar

Frö och vatten är egentligen allt som krävs för att börja grodda. Du kan grodda i en sil, en burk eller en särskild groddbox. De flesta fröer blir klara på 5–10 dagar och håller ungefär 5 dagar i kylskåpet.

Rädisor – godis i trädgårdslandet

Som vårens primör har rädisor en alldeles särskild plats i våra odlarhjärtan. Att odla rädisor är inte heller svårt och dessutom går det fort att nå ett välsmakande resultat.

Chili – vad gör du med skörden

På Blomsterlandets huvudkontor arbetar Linda som är en riktig chilientusiast, med specialkunskaper om både sorter, odling och recept. Här tipsar hon om vad du kan göra med din skörd.

Alla kan odla potatis

Odla din egen potatis, det är skillnad på smaken - vi lovar. Hemmaodlad potatis smakar både mer och godare. Dessutom kan alla lyckas med sin potatisodling, till och med du som saknar gröna fingrar.

GuideTomatplanta – sex snabba tips för att lyckas

Att skörda egna tomater är något av det bästa som finns och vägen dit är varken lång eller krånglig. Följ våra sex snabba tips så kan du snart ha en egen skörd att njuta av.

Kryddodling - i kruka

Låt sommaren dofta och smaka av härliga kryddor. Färska örter ger sommarkänsla både på terrassen och i maten. Dessutom är det lättskötta och vackra.

Gödsla grönsaker odlade i kruka

Att odla grönsaker i kruka kan vara ett bra alternativ om du har ont om plats i trädgården eller kanske bara har tillgång till en balkong eller altan.

Rosmarin - en favorit i matlagningen

En av de bästa och mest användbara kryddväxterna är utan tvekan rosmarin. Enklast odlar du rosmarin i en rymlig kruka som du kan flytta inomhus på vintern.

GuideOdla vitlök

Om du vill odla vitlök är hösten bästa planteringstid, september till november men det går också att plantera på våren. Egenodlad vitlök är ofta mildare och finare i smaken än den köpta.

Odla potatis – fem favoriter

Vilken sorts potatis du väljer att odla beror såklart på vad du sedan tänkt göra med din potatis. Vi har listat fem av våra favoriter som är väl värda att odla.

Vad använder man kryddorna till?

Prova något nytt eller kanske nya användningsområden för kryddhyllans klassiker. Låt fantasin flöda och blanda smakerna i både kryddland och matlagning.

GuideChili – ta hand om uppdrivna plantor

Den som inte vill börja från noll, kan köpa uppdrivna chiliplantor. Här är knepen för hur du bäst tar hand om dem.

Torka örter och bevara sommarens smaker

Hemmaodlade färska kryddor är guld i köket, men det är nästan lika härligt att kunna använda frysta och torkade kryddor från egen odling.

Timjan - fin marktäckare och i kruka

Timjan är en flerårig växt och en riktig solälskare. Den doftar underbart, och är mycket användbar i matlagningen.

Experten tipsarOdla ätbart i kruka och ampel

I år tänker jag odla ätbara växter i mina amplar, krukor och balkonglådor. Att hänga upp mina grönsaker i amplar och balkonglådor gör att jag slipper problemet med sniglar.

Gödsla grönsaker – så lyckas du

Förbered jorden i trädgårdslandet genom att rensa bort ogräs. Innan sådd bör du gräva om jorden och blanda in jordförbättring oavsett vad som ska odlas.

Persilja - odla i kruka eller friland

Det finns två sorters bladpersilja - slätbladig och den vanligaste, den krusbladiga. Persiljan är både nyttig att äta och vacker att titta på, och den passar perfekt i sommarkrukan.

Skördetid - ta hand om din skörd

Hösten är skördetid och visst är det härligt när man kan gå ut i trädgården och plocka frukt, bär och grönsaker. Passa på att fylla på förrådet.

Nio kryddor värda att odla

Vilka kryddor väljer du till vårens kryddträdgård eller pallkrage? Här får du förslag på nio favoriter bland kryddväxterna och tips på hur du använder dem i köket.

Mynta – både doft- och smakfavorit!

Här får ni veta mer om hur ni lyckas med mynta och vad ni bör tänka på.

Dill – en smak av sommar

Ingen sommar utan färskpotatis och ingen färskpotatis utan dill. Kanske är dillen sommarens krydda nummer ett.

Pallkrage – den smartes trädgård

Pallkragen har med rätta kallats den lates och den smartes trädgård. Det är helt enkelt lätt att lyckas med odling i pallkrage.

Kryddor - sju snabba skötselråd

Du måste inte ha en trädgård för att odla kryddor. Ett enkelt sätt att skaffa en egen kryddodling är att odla i kruka eller balkonglåda.

Kryddor i kruka

En doftande kruka full med kryddor vid entrén eller uteplatsen är både praktiskt och en ren njutning. Ha dem nära till hands vid grillen och använd dem i matlagningen.

Gräslök – söt växt och vardagskrydda

En av sommarens allra bästa smaker. Gräslöken är lättodlad och du kan äta både bladen och blommorna.

GuideAtt odla kryddor - gör så här

Att odla kryddväxter för dofternas skull är ett skäl, att odla dem för smakens ett annat.

Att odla basilika

Basilika är en av våra mest användbara kryddväxter. Dessutom doftar den fantastiskt, det räcker med en lätt beröring för att den intensiva basilikadoften ska kännas i luften.

Fem favoriter bland tomatplantor

Att odla egna tomater är enkelt och dessutom får du en riklig skörd under lång tid. Det finns en uppsjö av olika sorter med varierande färg, form och smak.

Ruccola - en favorit bland sallat

Ruccola är svår att misslyckas med och blir snabbt en favorit i trädgårdslandet och på tallriken.

Mangold – både vackert och gott

Här kan du läsa mer, få tips och råd kring mangold och hur du lyckas med planteringen av din mangold.

Odla rödbetor - enkelt och gott

Som de flesta andra rotfrukter är rödbetan lättodlad och ger mycket skörd. Den är en självklarhet i många traditionella maträtter och är också väldigt nyttig.

Visar 48 av 73 resultat

Visa fler