Guide

Lätt att odla goda vanor med groddar

Frö och vatten är egentligen allt som krävs för att börja grodda. Du kan grodda i en sil, en burk eller en särskild groddbox. De flesta fröer blir klara på 5–10 dagar och håller ungefär 5 dagar i kylskåpet.

Olika fröer ger olika groddar sett till både smak och konsistens. Linsgroddar är exempelvis milda, knapriga och matiga! Fänkålsgroddar är inte lika mättande men bidrar istället med en pigg anissmak till din måltid. Alfalfagroddarna är den mest populära grodden med sin nötiga smak och krispiga konsistens. Vilken blir din favorit?

Groddarna tar olika lång tid på sig att gro och växa klart. Alfalfa, broccoli och rättiksgroddar är sorter som växer snabbt medan det kan ta upp till tio dagar innan fänkål och HotMix vuxit klart.

Jobbar du hela dagarna så kan du skölja en gång på morgonen, en gång när du kommer hem från jobbet och en sista gång innan du går och lägger dig.

Så här odlar du groddar, steg för steg:

  1. Häll groddfröerna i en groddbox och sätt på gallret.
  2. Skölj fröna flera gånger med vatten och sila försiktigt genom gallret.
  3. Fyll groddboxen med vatten och blötlägg fröerna över natten.
  4. Häll bort vattnet och skölj fröna igen.
  5. Häll av allt vatten och ställ boxen mörkt i 2–3 dygn. Skölj groddarna 2–3 gånger om dagen. Det är viktigt att du ställer groddboxen på en bricka med gallret ner så att vatten kan rinna ut. En temperatur på 20 och 25 grader är optimal för att fröet ska gro och växa.
  6. När groddarna börjar titta fram efter 2–3 dygn kan du ställa boxen ljust, gärna på en fönsterbräda och fortsätt att skölja 2–3 gånger om dagen. Ljuset hjälper groddarna att växa färdigt och få en lite grönare färg.
  7. När groddarna vuxit färdigt behöver du inte skölja groddarna mer. Nu kan du vända på groddboxen och förvara groddarna i kylskåp i upp till 4–5 dagar.
Linsgroddar

Text och bild: Nelson Garden