Guide

Att förodla och så frön - vanliga frågor

Att följa växter hela vägen från frö, är den mest givande trädgårdsskolan. Här hittar du svaren på vanliga frågor kring att förodla och så frön.

Så frön - lärorikt och gott

Att så frön och odla själv är något alla borde pröva. Det är ett svårslaget sätt att följa vårens ankomst på. Redan i januari kan du börja med din första sådd och fortsätta så nya frön, hela vägen in i maj. Odlar du dessutom något du så småningom kan äta – då väntar en smakrik belöning.

Är du nybörjare ska du inte dra dig för om det verkar krångligt. Att så frön och sköta om sin sådd är förmodligen den allra bästa trädgårdsskolan, och bara efter en säsong har du mängder av kunskap. Om någon sådd i värsta fall skulle misslyckas – då har du fått kunskap som är svår att få på annat sätt.

Några fröer och fröpåsar, enkla odlingskrukor och såjord – det är allt du behöver för att komma igång.

Måste jag använda såjord?

Nej, däremot är det större chans att lyckas med sådden om du använder särskild såjord. Denna jord är snällare mot fröet som lätt kommer igång att gro. Blomjord fungerar också, men för mycket näring i jorden när du sår frön kan göra att fröer gror långsammare.

Vill du slippa jordpåsar helt och hållet, är ett lite smidigare alternativ odlingspluggar eller torvbriketter. De behöver bara vattnas och sedan är de redo för fröer. Placera dem i pluggbrätten och använd ett litet drivhus

Vilka krukor är bäst?

Små odlingskrukor av plast är oftast enklast, bland annat för att de håller fuktigheten bra. Samla dem gärna i en drivhuslåda med kant, det underlättar vattningen. Om du sår dina fröer sent, från april och framåt, är fiberkrukor ett bra alternativ, som gör det smidigt att plantera ut plantorna med hela krukan sedan. Ett tips är att skaffa minidrivhus med plastlock. Det är ett enkelt allt-i-ett alternativ för både nybörjare och erfarna.

Förodla fröer - vilka ska jag välja?

Grönsaker och sommarblommor som har lång utvecklingstid är frön som behöver förodlas, eller som man ibland säger förkultiveras. Det är för att de ska hinna blomma och ge skörd under vår relativt korta svenska sommar. På varje fröpåse anges om växten bör förodlas och vilken tid för sådd som är lämplig. Vissa fröer kan både förodlas och direktsås utomhus. Förodling lämpar sig då extra bra i kallare klimat, som i norra Sverige och på Småländska höglandet.

Vad är bredsådd?

Bredsådd betyder att man sår många frön över en större yta istället för några enstaka frön i varje kruka. Växter som passar till bredsådd är basilika, plocksallat, prydnadsgräs och lobelia. Använd rena plastlådor för sådden, eller odlingstråg.

När kan jag sätta igång att så mina frön?

Redan i januari, februari är det dags att så frön med lång utvecklingstid såsom selleri, purjolök, aubergine, chili och paprika. Bland sommarblommorna är palettblad, pelargon, sommarljus och verbena först ut. Men det är mars och april som är de stora såmånaderna för dig som vill förodla. Att så alltför tidigt är inte bra, då riskerar du att få rangliga och klena plantor. Det bästa är att följa anvisningarna på fröpåsen.

Vad betyder omskolning?

När plantan växt till sig i sin såkruka och fått 2–4 bladpar utöver de första små hjärtbladen (dessa vissnar oftast efter en tid) så ska plantan flyttas över till en lite större kruka. Det är denna flytt från en mindre kruka till en större som kallas omskolning. Sätt en planta i varje kruka även om de stått flera tillsammans i såkrukan. Bredsådda plantor ska sättas 4–5 stycken tillsammans i varje kruka. Använd gödslad jord som till exempel blomjord för omskolningen. Kraftigväxande plantor kan behöva omskolas två gånger. Här kan du läsa mer om omskolning och plantera om dina plantor.

När ska jag gödsla?

Vänta med näring till ungefär 2–3 veckor efter omskolningen. Plantan ska ha etablerat sig i sin nya större kruka och tillväxten satt fart. Börja med att tillsätta en svag dos flytande näring i vattnet och öka successivt. Det finns olika sorters gödsel och näring - tomatnäring, chilinäring eller en mer allmän växtnäring som fungerar till de flesta växter.

När kan växterna flytta ut?

Plantor som förodlas kan flyttas ut när risken för frostnätter är över. Det varierar över landet, från slutet på maj i söder till mitten av juni längst i norr. 

Hur avhärdar jag växterna och vad innebär det?

Innan plantorna kan flyttas inifrån och ut bör de avhärdas. Det betyder att de sakta ska vänjas vid klimatet utomhus, det vill säga varierande temperaturer, sol, regn och vind. Sätt ut plantorna korta stunder i början och öka tiden under en till två veckor tills de kan stå ute dygnet om. Skydda dem gärna med fiberduk de första dagarna. Därefter kan de planteras ut i rabatter, urnor och köksland. 

Så frön - från frö till rabatt

En liten trädgårdsskola i att så frön.

  1. Ta fram en sålåda eller odlingskrukor. Du behöver också såjord, frön, en fylld vattenkanna och gärna en sprayflaska med vatten.
  2. Fyll botten av sålådan/krukan med 2-4 cm såjord, ju större frö desto mera jord.
  3. Tryck till jorden lätt, t ex med undersidan av en kruka eller locket till sålådan.
  4. Så 2-4 frön i varje kruka eller lägg ut fröna jämnt över ytan (bredsådd). Ju större frön desto färre i varje kruka.
  5. Täck med såjord 0,5-1 cm. (Observera att vissa frön är ljusgroende och ska inte täckas, vilket framgår på fröpåsen.)
  6. Spraya jordytan med vatten och vattna även på fatet alt. i sålådans botten.
  7. Lägg locket på drivhuset eller täck med plast.
  8. De flesta frön gror bäst i rumstemperatur (ca 20 grader).
  9. När bladen tittar upp måste sådden stå ljust, gärna i fönsterkarmen.
  10. Ta av drivhuslocket för att lufta om det bildas kondens. När plantorna fått sina hjärtblad, plus de första karaktärsbladen (dvs. två bladpar) behövs locket inte längre.
  11. Vattna noga. Jorden får inte vara för blöt men bör inte heller torka ut för hårt.
  12. När plantorna fyller ut såkrukorna ska de omskolas, flyttas över till större krukor. Kika i botten av den lilla odlingskrukan, pluggbrättet om du kan se några rötter.
  13. 2–3 veckor efter omskolningen kan du börja gödselvattna så smått.
  14. Plantor som växer riktigt mycket kan behöva omskolas en andra gång.
  15. Avhärda växterna 1–2 veckor innan utplantering när risken för nattfrost är över.
  16. Plantera ut dina växter i rabatter, urnor och köksland.