Guide

Att förodla - vanliga frågor

Att följa växter hela vägen från frö, är den mest givande trädgårdsskolan. Här hittar du svar på vanliga frågor.

Lärorikt och gott

Att så ett frö och odla själv är något alla borde pröva. Det är ett svårslaget sätt att följa vårens ankomst på. Redan i januari kan du börja med din första sådd och fortsätta med nya frön, hela vägen in i maj. Odlar du dessutom något du så småningom kan äta – då väntar en smakrik belöning.

Är du nybörjare ska du inte dra dig för om det verkar krångligt. Att så och sköta om sin sådd är förmodligen den allra bästa trädgårdsskolan, och bara efter en säsong har du mängder av kunskap. Om någon sådd i värsta fall skulle misslyckas – då har du fått kunskap som är svår att få på annat sätt.

Några fröpåsar, enkla krukor och såjord – det är allt du behöver för att komma igång.

Starta din hemmaodling

Plastkruka Nelson Garden

59,90

Köp online

Såjord

Från 39,90

Köp online

Måste jag använda såjord?

Nej, däremot är det större chans att lyckas med sådden om du använder särskild såjord. Denna jord är snällare mot fröet som lätt kommer igång att gro. Blomsterjord fungerar också, men för mycket näring kan göra att fröer gror långsammare.

Vilka krukor är bäst?

Små plastkrukor är oftast enklast, bland annat för att de håller fuktigheten bra. Samla dem gärna i en drivhuslåda med kant, det underlättar vattningen. För sena sådder, från april och framåt, är fiberkrukor ett bra alternativ. Ett tips är att skaffa minidrivhus med plastlock. Det är ett enkelt allt-i-ett alternativ för både nybörjare och erfarna.

Vilka fröer ska jag förodla?

Grönsaker och sommarblommor som har lång utvecklingstid behöver förodlas, eller som man ibland säger förkultiveras. Det är för att de ska hinna blomma och ge skörd under vår relativt korta svenska sommar. På varje fröpåse anges om växten bör förodlas och vilken tid för sådd som är lämplig. Vissa fröer kan både förodlas och direktsås utomhus. Förodling lämpar sig då extra bra i kallare klimat, som i norra Sverige och på Småländska höglandet.

Vad är bredsådd?

Bredsådd betyder att man sår många frön över en större yta istället för några enstaka frön i varje kruka. Växter som passar till bredsådd är basilika, plocksallat, prydnadsgräs och lobelia. Använd rena plastlådor för sådden, eller odlingstråg.

När kan jag sätta igång att så mina frön?

Redan i januari, februari är det dags att så frön med lång utvecklingstid såsom selleri, purjolök, aubergine, chili och paprika. Bland sommarblommorna är palettblad, pelargon, sommarljus och verbena först ut. Men det är mars och april som är de stora såmånaderna för dig som vill förodla. Att så alltför tidigt är inte bra, då riskerar du att få rangliga och klena plantor. Det bästa är att följa anvisningarna på fröpåsen.

Vad betyder omskolning?

När plantan växt till sig i sin såkruka och fått 2–4 bladpar utöver de första små hjärtbladen (dessa vissnar oftast efter en tid) så ska plantan flyttas över till en lite större kruka. Det är denna flytt från en mindre kruka till en större som kallas omskolning. Sätt en planta i varje kruka även om de stått flera tillsammans i såkrukan. Bredsådda plantor ska sättas 4–5 stycken tillsammans i varje kruka. Använd gödslad jord som till exempel blomjord för omskolningen. Kraftigväxande plantor kan behöva omskolas två gånger. Här kan du läsa mer om omskolning.

När ska jag gödsla?

Vänta med näring till ungefär 2–3 veckor efter omskolningen. Plantan ska ha etablerat sig i sin nya större kruka och tillväxten satt fart. Börja med att tillsätta en svag dos flytande näring i vattnet och öka successivt.

När kan växterna flytta ut?

Plantor som förodlas kan flyttas ut när risken för frostnätter är över. Det varierar över landet, från slutet på maj i söder till mitten av juni längst i norr. 

Hur avhärdar jag växterna och vad innebär det?

Innan plantorna kan flyttas inifrån och ut bör de avhärdas. Det betyder att de sakta ska vänjas vid klimatet utomhus, det vill säga varierande temperaturer, sol, regn och vind. Sätt ut plantorna korta stunder i början och öka tiden under en till två veckor tills de kan stå ute dygnet om. Skydda dem gärna med fiberduk de första dagarna. Därefter kan de planteras ut i rabatter, urnor och köksland. 

Från frö till rabatt

 1. Ta fram en sålåda eller krukor. Du behöver också såjord, frön, en fylld vattenkanna och gärna en sprayflaska med vatten.
 2. Fyll botten av sålådan/krukan med 2-4 cm såjord, ju större frö desto mera jord.
 3. Tryck till jorden lätt, t ex med undersidan av en kruka eller locket till sålådan.
 4. Så 2-4 frön i varje kruka eller lägg ut fröna jämnt över ytan (bredsådd). Ju större frön desto färre i varje kruka.
 5. Täck med såjord 0,5-1 cm. (Observera att vissa frön är ljusgroende och ska inte täckas, vilket framgår på fröpåsen.)
 6. Spraya jordytan med vatten och vattna även på fatet alt. i sålådans botten.
 7. Lägg locket på drivhuset eller täck med plast.
 8. De flesta frön gror bäst i rumstemperatur (ca 20 grader).
 9. När bladen tittar upp måste sådden stå ljust, gärna i fönsterkarmen.
 10. Ta av drivhuslocket för att lufta om det bildas kondens. När plantorna fått sina hjärtblad, plus de första karaktärsbladen (dvs. två bladpar) behövs locket inte längre.
 11. Vattna noga. Jorden får inte vara för blöt men bör inte heller torka ut för hårt.
 12. När plantorna fyller ut såkrukorna ska de omskolas, flyttas över till större krukor.
 13. 2–3 veckor efter omskolningen kan du börja gödselvattna så smått.
 14. Plantor som växer riktigt mycket kan behöva omskolas en andra gång.
 15. Avhärda växterna 1–2 veckor innan utplantering när risken för nattfrost är över.
 16. Plantera ut dina växter i rabatter, urnor och köksland.

 

Läs vidare om förodling

GuideChili – så och förkultivera själv

Förså eller börja med en uppdriven planta. Med våra tips kan du kan förvänta dig rikligt med heta frukter.

GuideOdla tomater – stor guide

Egenodlade tomater smakar såklart bättre. Det är lite pyssligt, men belöningen desto större.

10 i topp bland köksträdgårdens fröer

Svårt att bestämma vad du vill odla i köksträdgården eller pallkragen? Här hittar du de tio frösorterna som är populärast i Blomsterlandets ätbara sortiment av fröer.

Odlingskalender: januari till mars

Vi har gjort en guide och sammanfattar vad du kan så i varje månad året runt. Här är första delen – vinter och tidig vår.

Odla i pallkrageDel 1: Så här sätter du igång!

Att odla i pallkrage är både enkelt och praktiskt. Det passar dig som har lite mindre tid att ägna din trädgård, men också dig som vill slippa gräva, snickra eller böja dig hela vägen ner till jorden.

Odla i pallkrageDel 2: Dags att så

Äntligen börjar våren närma sig och du kan så de allra första grönsakerna i din pallkrage.