Odla i pallkrage

Del 2: Dags att så

Äntligen börjar våren närma sig och du kan så de allra första grönsakerna i din pallkrage.

Vad ska man så i pallkrage?

Det gäller att välja sorter som gror snabbt och tål, eller till och med gillar, en del kyla. Bra sorter att så i tidigt på säsongen är rädisa, sallat, spenat, rucola, palsternacka och ärter.

Räfsa ytan och dra upp så-rader eller dela in pallkragen i sex rutor för lika många grödor. När du sår i ruta, som metoden kallas, är det smart att så fröna ett och ett (eller två och två om det ena inte skulle gro). Då kan du göra hål för fröet med en pinne eller fingret. Lämpligt avstånd mellan plantor och rader står på fröpåsen, liksom rekommenderat sådjup. I pallkrage odlar du intensivt och kan låta det vara smalare mellan raderna. Vattna innan du sår. På det sättet hindrar du fröna att flyta omkring och klumpa ihop sig vilket försvårar gallring och skörd.

Mylla ner fröna med en kratta och platta till ytan så att fröna får kontakt med jorden.

Täck sådden med fiberduk eller bubbelplast. Det skyddar mot kyla och höjer temperaturen i jorden samt hindrar fåglar och katter från att förstöra din sådd. Glöm inte att sådden ska hållas lätt fuktig – aldrig torr och aldrig dyblöt.

Att så är roligt – gör det gärna tillsammans med barn eller vänner. Gör det inte mer komplicerat än det är utan låt lusten styra. Annat du kan så redan nu är kål, morot, kålrot, majrova och bondbönor. Jorden bör vara minst 6-8 grader varm.

Nästa avsnitt kommer handlar om att sätta potatis och lök.

Text och bild: Eva Robild