Odla i pallkrage

Del 2: Dags att så

Äntligen börjar våren närma sig och du kan så de allra första grönsakerna i din pallkrage.

Vad ska man så i pallkrage?

Det gäller att välja sorter som gror snabbt och tål, eller till och med gillar, en del kyla. Bra sorter att så i tidigt på säsongen är rädisa, sallat, spenat, rucola, palsternacka och ärter.

Räfsa ytan och dra upp så-rader eller dela in pallkragen i sex rutor för lika många grödor. När du sår i ruta, som metoden kallas, är det smart att så fröna ett och ett (eller två och två om det ena inte skulle gro). Då kan du göra hål för fröet med en pinne eller fingret. Lämpligt avstånd mellan plantor och rader står på fröpåsen, liksom rekommenderat sådjup. I pallkrage odlar du intensivt och kan låta det vara smalare mellan raderna. Vattna innan du sår. På det sättet hindrar du fröna att flyta omkring och klumpa ihop sig vilket försvårar gallring och skörd.

Mylla ner fröna med en kratta och platta till ytan så att fröna får kontakt med jorden.

Täck sådden med fiberduk eller bubbelplast. Det skyddar mot kyla och höjer temperaturen i jorden samt hindrar fåglar och katter från att förstöra din sådd. Glöm inte att sådden ska hållas lätt fuktig – aldrig torr och aldrig dyblöt.

Att så är roligt – gör det gärna tillsammans med barn eller vänner. Gör det inte mer komplicerat än det är utan låt lusten styra. Annat du kan så redan nu är kål, morot, kålrot, majrova och bondbönor. Jorden bör vara minst 6-8 grader varm.

Nästa avsnitt kommer handlar om att sätta potatis och lök.

Text och bild: Eva Robild

Pallkrage, växthus till pallkrage och andra smarta tillbehör

Läs vidare i serien

Odla i pallkrageDel 3: Sätt lök och potatis

Att odla lök och potatis i pallkrage är tacksamt. Du får mycket tillbaka för en liten arbetsinsats.

Odla i pallkrageDel 4: Så och gödsla

Våren är äntligen här och det går utmärkt att så de allra flesta grönsaksfröer direkt i pallkragen. Det är också dags att börja gödsla - vi lär oss täckodling.

Odla i pallkrageDel 5: plantera färdiga plantor

Det enkla och snabba sättet att få en grönsaksodling - plantera ut färdiga små plantor som du kan driva upp själv eller köpa färdiga. Det är okej att ta genvägar ibland.