Odla i pallkrage

Del 3: Sätt lök och potatis

Att odla lök och potatis i pallkrage är tacksamt. Du får mycket tillbaka för en liten arbetsinsats.

Välj värmebehandlad sättlök, gärna både röd-, gul- och schalottenlök för variation. De finns även i mixpåsar. Köpt sättpotatis är certifierad, sund och fri från sjukdomar. Sommarpotatis ger tidigare skörd än höstpotatis. Här kan du läsa mer om tidiga och sena sorters potatis.

Varje sättlök ger en stor lök att skörda. Lökarna sätts med den trubbiga rotändan ner och spetsen upp så att toppen sticker upp ur jorden. Sätt ut lökarna på cirka 10–15 centimeters avstånd om du vill skörda alla lökarna på en gång, när de är klara under sensommaren.

Om du sätter tätare kan du skörda smålök under hela säsongen genom att plocka dem här och där och samtidigt gallra. De som står kvar längst blir lika stora som om du satt dem med rejält avstånd från start. Värmebehandlad lök går inte upp i blom lika lätt som obehandlad sättlök.

Potatis kan förgroddas i ett fönster så att det bildas knubbiga groddar eller läggas ovanpå jord för att både få groddar och rötter. På det sättet kan du skörda extra tidig potatis. Men det går utmärkt att plantera ut sättpotatisen utan att förgrodda.

Sätt ut knölarna med cirka 20 centimeters mellanrum och 10 centimeter djupt. I en pallkrage går det att odla så här tätt eftersom det är en intensivodling. När blasten kommit upp lägger du på mer jord (kupar) upp jord mot varje stjälk, då minskar risken för gröna, oätliga potatisar. Varje sättpotatis ger ungefär 8–12 färdiga potatisar – en kastrull full.

Glöm inte att vattna dina odlingar. Både lök och potatis behöver vattnas regelbundet. Annars sköter de sig nästan helt själv.

Ett nätöverdrag skyddar mot fåglar (som gärna drar upp sättlök), insekter och ohyra. Detta fungerar också på kål och morötter som lätt drabbas av larvangrepp. Det finns även speciella kålnät för din odling.

Lycka till med lök och potatis. Nästa avsnitt handlar om gödsling och täckodling.

Text och bild: Eva Robild