Odla i pallkrage

Del 6: Sköt om din odling

Nu är sommaren här och det är dags att ta hand om din pallkrageodling. Vattna, rensa ogräs och gallra hör till vardagsskötseln. Låt det inte bli några luckor när du skördat – så nya frön istället.

Skapa rutin för att rensa ogräs

Rensa ogräs i pallkragen går i regel snabbt, eftersom det är en begränsad yta. Ta för vana att lägga fem minuter på rensning varje kväll, så blir det aldrig övermäktigt. Passa samtidigt på att luckra jorden mellan plantorna så dödar du ogräs som precis börjat gro och regn tränger lättare ner i jorden.

Har du sått tätt – antingen oavsiktligt eller med vilja – så gallra för att göra plats till de kvarvarande grönsakerna att utvecklas ordentligt. Mini-rädisor, mini-morötter och mini-lökar är goda och användbara i matlagningen där även blasten går att äta. Blir det stora luckor när du skördat – så nya frön eller plantera ut småplantor som du köpt eller förodlat själv.

Odlar du potatis ska den kupas för att inte bli grön. Skyffla upp mer jord mot stjälken eller fyll pallkragen med mer jord (toppen på bladen ska fortfarande sticka upp). Det ger även större skörd.

Avhärda plantor som snart ska planteras ut

Planerar du att odla tomater, frilandsgurka, squash, majs eller pumpa i pallkragen behöver plantorna avhärdas innan de grävs ner i jorden. Det betyder att du vänjer dem vid ute-klimatet så att de inte skadas av kyla, vind, regn eller sol. Börja flytta ut dem ett par timmar en mulen och vindstilla dag när det är minst 10 grader varmt och ta in dem igen. Öka successivt antal timmar under 7–10 dagar. När risken för nattfrost är över är plantorna redo att sättas ut.

Du kan köpa färdiga grönsaksplantor online eller i butik.

Titta till om din odling varje dag så är chansen större att du får ett riktigt bra resultat.

Nästa avsnitt handlar om att odla värmekrävande grönsaker.

Text och bild: Eva Robild