Odla i pallkrage

Del 6: Sköt om din odling

Nu är sommaren här och det är dags att ta hand om din pallkrageodling. Vattna, rensa ogräs och gallra hör till vardagsskötseln. Låt det inte bli några luckor när du skördat – så nya frön istället.

Skapa rutin för att rensa ogräs

Rensa ogräs i pallkragen går i regel snabbt, eftersom det är en begränsad yta. Ta för vana att lägga fem minuter på rensning varje kväll, så blir det aldrig övermäktigt. Passa samtidigt på att luckra jorden mellan plantorna så dödar du ogräs som precis börjat gro och regn tränger lättare ner i jorden.

Har du sått tätt – antingen oavsiktligt eller med vilja – så gallra för att göra plats till de kvarvarande grönsakerna att utvecklas ordentligt. Mini-rädisor, mini-morötter och mini-lökar är goda och användbara i matlagningen där även blasten går att äta. Blir det stora luckor när du skördat – så nya frön eller plantera ut småplantor som du köpt eller förodlat själv.

Odlar du potatis ska den kupas för att inte bli grön. Skyffla upp mer jord mot stjälken eller fyll pallkragen med mer jord (toppen på bladen ska fortfarande sticka upp). Det ger även större skörd.

Avhärda plantor som snart ska planteras ut

Planerar du att odla tomater, frilandsgurka, squash, majs eller pumpa i pallkragen behöver plantorna avhärdas innan de grävs ner i jorden. Det betyder att du vänjer dem vid ute-klimatet så att de inte skadas av kyla, vind, regn eller sol. Börja flytta ut dem ett par timmar en mulen och vindstilla dag när det är minst 10 grader varmt och ta in dem igen. Öka successivt antal timmar under 7–10 dagar. När risken för nattfrost är över är plantorna redo att sättas ut.

Du kan köpa färdiga grönsaksplantor online eller i butik.

Titta till om din odling varje dag så är chansen större att du får ett riktigt bra resultat.

Nästa avsnitt handlar om att odla värmekrävande grönsaker.

Text och bild: Eva Robild

Pallkrage, växthus till pallkrage och andra smarta tillbehör

Sköt om din odling hela sommaren

Odla i pallkrageDel 7: Sätt ut värmekrävande plantor

När risken för frostnätter är förbi är det dags att sätta ut plantor som tomater, squash och bönor. Men kom ihåg att avhärda dem först för ett lyckat resultat.

Odla i pallkrageDel 8: Konsten att vattna

Potatis, morötter och mycket mer är skördeklart nu. Det börjar också bli dags att ta upp årets skörd av vitlök. Men glöm inte att vattna dina grönsaker.

Effektivt mot ohyra - skonsamt mot miljön

Biologiska växtskyddsmedel bygger på naturens egna metoder för att göra sig av med sorgmyggor och förebygga gråmögel.

vattna din trägårds under semestern
Semestertips för vattning i din trädgård

Skall du åka bort på en längre semester är det alltid bäst att be någon om hjälp med vattningen. Men det finns mer du kan göra.

Experten tipsarSå gör du med trädgårdsavfallet - vad kan läggas på komposten?

Trädgårdsavfallet kan bli en resurs och inte bara skräp. Här får du tips på vad du kan göra med några av de vanligaste resterna från trädgården för att bli mer "cirkulär", men också info om hur du ska hantera invasiva växter om de skulle dyka upp hos dig.

Mördarsniglar - bekämpning och förebyggande åtgärder

De flesta stora problem med sniglar i våra trädgårdar orsakas av mördarsniglar eller spansk skogssnigel, som de egentligen heter. Men det finns lösningar!