Semestertips för vattning i din trädgård

vattna din trägårds under semestern
Skall du åka bort på en längre semester är det alltid bäst att be någon om hjälp med vattningen. Men det finns mer du kan göra.

Sommartips för krukor och balkonglådor

Har du växter planterade i krukor och balkonglådor kan du i möjligaste mån försöka flytta in dem i skuggan eller bort från de soligaste lägena i trädgården eller på balkongen.

Flytta ut krukor och balkonglådor så att de inte står skyddade av tak utan kan ta del av eventuellt regn. Detta kräver dock att dina krukor har hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut ur krukan.

Redan innan du planterar kan du tänka på att välja balkongåldor och krukor med inbyggt vattenmagasin. Växterna mår inte bara bättre av en jämnare tillgång till vatten, utan det underlättar såklart också semestervattningen.

Vattna odlingar och rabatter automatiskt med droppbevattning

Har du nyligen anlagda rabatter eller en ny häck? Då kanske du vill fundera på att investera i ett automatiskt bevattningssystem med en droppslang. Detta försäkrar dig om att dina planteringar får vatten enligt ett schema du själv bestämmer.

Du kan köpa en droppslang och placera ut i de rabatter eller häckar du vill få vattnade så att din vattningshjälp bara behöver vrida på kranen vid vattenutkastet. Kombinera gärna med någon form av bevattningstimer, underlättar ännu mer och du blir inte lika beroende av hjälp från din granne eller vän som ska se till din trädgård.

Om det inte blir extrem torka bör äldre buskar och träd i din trädgård klara sig fint utan vattning under en period.

Numera finns det flera olika bevattningssystem med droppbevattning som också kan kopplas till någon form av vattentunna eller regntunna. Droppbevattningen styrs med hjälp av solenergi och kan tidsinställas både för frekvens och mängd. Systemen finns i olika storlekar beroende på hur många krukor eller plantor du har, för 12 eller 24 munstycken. Man kan ha flera munstycken i en och samma kruka om det behövs, och det finns tillbehör för att bygga ut systemet med fler munstycken. Regntunnor, vattentunnor och bevattningssystem hittar du både online och i våra butiker.

Fler tips för varma somrar i din trädgård

10 tips för torra somrar och vattenbrist i trädgården

Att vattnet kan bli en bristvara för oss har blivit allt tydligare och vi behöver tänka till hur vi använder de livsgivande dropparna.

Bästa tipsen för att samla regnvatten

Regnvatten är en naturlig, fantastisk resurs. Det håller hög kvalitet och är en stor tillgång för kretsloppet i din odling. Läs om olika sätt att samla in denna klimatsmarta gratisgåva.

Experten tipsarOdla vid torka eller vattenbrist

Torka och begränsad vattentillgång behöver inte hindra dig varken från att ha växter eller att odla. Det gäller bara att tänka till lite.

Semestertips för dina krukväxter

Kort eller lång semester borta från hemmet och krukväxterna? Vi har tips för dig och din vattningshjälp.

Effektivt mot ohyra - skonsamt mot miljön

Biologiska växtskyddsmedel bygger på naturens egna metoder för att göra sig av med sorgmyggor och förebygga gråmögel.

Experten tipsarSå gör du med trädgårdsavfallet - vad kan läggas på komposten?

Trädgårdsavfallet kan bli en resurs och inte bara skräp. Här får du tips på vad du kan göra med några av de vanligaste resterna från trädgården för att bli mer "cirkulär", men också info om hur du ska hantera invasiva växter om de skulle dyka upp hos dig.

Odla i växthus - storlek, materialval och uppvärmning

Ett eget växthus är en dröm för många. En del vill ha växthus för att kunna odla, andra ser växthuset som ett alternativ till uterum och en plats för avkoppling och vila. Här får du tips för hur du ska skapa ett växthus som passar dina behov.