Semestertips för vattning i din trädgård

Skall du åka bort på en längre semester är det alltid bäst att be någon om hjälp med vattningen. Men det finns mer du kan göra.

Sommartips för krukor och balkonglådor

Har du växter planterade i krukor och balkonglådor kan du i möjligaste mån försöka flytta in dem i skuggan eller bort från de soligaste lägena i trädgården eller på balkongen.

Flytta ut krukor och balkonglådor så att de inte står skyddade av tak utan kan ta del av eventuellt regn. Detta kräver dock att dina krukor har hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut ur krukan.

Redan innan du planterar kan du tänka på att välja balkongåldor och krukor med inbyggt vattenmagasin. Växterna mår inte bara bättre av en jämnare tillgång till vatten, utan det underlättar såklart också semestervattningen.

Vattna odlingar och rabatter automatiskt med droppbevattning

Har du nyligen anlagda rabatter eller en ny häck? Då kanske du vill fundera på att investera i ett automatiskt bevattningssystem med en droppslang. Detta försäkrar dig om att dina planteringar får vatten enligt ett schema du själv bestämmer.

Du kan köpa en droppslang och placera ut i de rabatter eller häckar du vill få vattnade så att din vattningshjälp bara behöver vrida på kranen vid vattenutkastet. Kombinera gärna med någon form av bevattningstimer, underlättar ännu mer och du blir inte lika beroende av hjälp från din granne eller vän som ska se till din trädgård.

Om det inte blir extrem torka bör äldre buskar och träd i din trädgård klara sig fint utan vattning under en period.

Numera finns det flera olika bevattningssystem med droppbevattning som också kan kopplas till någon form av vattentunna eller regntunna. Droppbevattningen styrs med hjälp av solenergi och kan tidsinställas både för frekvens och mängd. Systemen finns i olika storlekar beroende på hur många krukor eller plantor du har, för 12 eller 24 munstycken. Man kan ha flera munstycken i en och samma kruka om det behövs, och det finns tillbehör för att bygga ut systemet med fler munstycken. Regntunnor, vattentunnor och bevattningssystem hittar du både online och i våra butiker.

Fler tips för varma somrar i din trädgård