Semestertips för dina krukväxter

Kort eller lång semester borta från hemmet och krukväxterna? Vi har tips för dig och din vattningshjälp.

Tips om du åker bort några få dagar eller en weekend:

Använd en så kallad semestervattnare, detta är tunna bomullssnören klädda i plast där du lägger ena änden i en stor behållare med vatten och andra änden trycker du försiktigt ner i jorden. Det här fungerar också med remsor av disktrasa som suger upp vatten. Då kan du sticka in remsan i botten av innekrukan på växten och ställa krukan ovanpå ett kärl med vatten, där trasan hänger ner och suger åt sig vattnet kontinuerligt.

Använd bevattningskulor, dessa finns i plast och ser ut som en bubbla fäst på ett rör där du fyller bubblan med vatten för att sedan sticka ner röret i jorden.

Använd en tom och ren PET- eller plastflaska som du fyller med vatten och sedan sticker ner i krukans jord. Det finns nu även speciella korkar du kan skruva på där du kan anpassa vattenmängden som droppar ur flaskan.

Smarta hjälpmedel för att vattna krukväxterna

Produktbild på Bevattningsglob
3 för 99:-

Bevattningsglob

Produktbild på Långtidsbevattnare glas Blomsterlandet

Långtidsbevattnare glas Blomsterlandet

Produktbild på Bevattningsmatta

Bevattningsmatta

Produktbild på Långtidsbevattnare Droppen

Långtidsbevattnare Droppen

Tips om du åker bort en längre tid:

För att undvika att dina växter utsätts för onödig torka flyttar du med fördel bort dem från fönstren, speciellt i syd- och västerläge.

För att underlätta för vattningshjälpen kan du samla alla dina krukväxter på en plats i ditt hem. Och då kan ytterligare ett tips vara att använda en bevattningsmatta som du lägger på till exempel en bakplåt eller stor bricka. Häll på vatten så att mattan suger åt sig ordentligt med vatten och ställ sedan flera växter i sina innerkrukor på mattan. Då suger de åt sig från det fuktiga underlaget i den takt de behöver och det blir enkelt för den som kommer och ska hjälpa till att vattna hos dig att bara hälla på mer vatten på mattan.

Tänk på att ställa dina växter på ett underlag som tål spill eller vatten. Om inte diskbänken räcker till så är ett bra förslag att lägga en vaxduk på köksbordet för att skydda mot eventuellt spill.

Är du rädd för att komma hem till orkidéer som badar i vatten? Varför inte gruppera dina växter efter lite, mellan och mycket vatten för att underlätta för vattningshjälpen. Du kan till och med skriva ner mängden vatten och hur ofta för att göra det både tydligt och enkelt.

Glöm inte att tacka vattningshjälpen ordentligt, kanske genom att köpa med en liten present från resan? På så vis säkrar du upp för hjälp även nästa sommar.

Om några växter mot förmodan fått för mycket vatten kan du försöka rädda dem genom att lyfta ut dem ur både ytterkruka och innerkruka och låta jordklumpen luftas på tidningspapper eller liknande i någon dag.

Krukor och balkonglådor med långtidsbevattning

Du vet väl om att det nu också finns riktigt snygga krukor där du kan fylla på vattenmagasin i krukan? De finns i flera storlekar. Långtidsbevattning ger växterna en jämn vattentillförsel och de utvecklas och trivs bättre. I krukan finns också en tydlig mätsticka som visar när det är dags att fylla på vatten - ingen risk för övervattning.

Balkonglådorna med vattenmagasin fungerar på samma sätt och gör det lite lättare att hålla balkongblommorna fina osch fräscha även om solen gassar.

Krukorna och balkonglådorna är tillverkade i återvunnen plast.

Smarta krukor till krukväxter och balkong med vattenmagasin

Produktbild på Kruka Paulina

Kruka Paulina

Från 59,90

Produktbild på Kruka Paulina

Kruka Paulina

Från 59,90

Produktbild på Kruka Paulina

Kruka Paulina

Från 69,90

Produktbild på Balkonglåda långtidsbevattning

Balkonglåda långtidsbevattning

Från 99:-

Produktbild på Balkonglåda långtidsbevattning

Balkonglåda långtidsbevattning

Från 99:-

Produktbild på Balkonglåda Epoque

Balkonglåda Epoque

Från 149:-

Läs mer om krukväxter

Ta hand om dina krukväxter efter semestern

När man varit borta några veckor på en skön semester och sedan kommer tillbaka är det kanske ofta så att krukväxterna där hemma inte mår så bra.

10 lättskötta grönväxter

Handen på hjärtat, det är skönt med krukväxter som inte behöver så mycket omvårdnad. Här har vi listat tio tåliga favoriter, vissa av dem kan även stå lite mörkare.

Semestertips för vattning i din trädgård

Skall du åka bort på en längre semester är det alltid bäst att be någon om hjälp med vattningen. Men det finns mer du kan göra.