Semestertips för dina krukväxter

Kort eller lång semester borta från hemmet och krukväxterna? Vi har tips för dig och din vattningshjälp.

Tips om du åker bort några få dagar eller en weekend:

Gör din egen semestervattnare med remsor av en disktrasa som suger upp vatten. Stick ner ena änden av remsan i botten av innekrukan på växten (brukar finnas hål i botten på platskrukan) och ställa krukan ovanpå ett kärl med vatten, där trasan hänger ner och suger åt sig vattnet kontinuerligt.

Använd bevattningskulor, dessa finns i plast eller glas och ser ut som en bubbla fäst på ett rör där du fyller bubblan med vatten för att sedan sticka ner röret i jorden.

Använd en tom och ren PET- eller plastflaska som du fyller med vatten och sedan sticker ner i krukans jord. Det finns nu även speciella korkar du kan skruva på där du kan anpassa vattenmängden som droppar ur flaskan.

Tips om du åker bort en längre tid:

För att undvika att dina växter utsätts för onödig torka flyttar du med fördel bort dem från fönstren, speciellt i syd- och västerläge.

För att underlätta för vattningshjälpen kan du samla alla dina krukväxter på en plats i ditt hem. Och då kan ytterligare ett tips vara att använda en bevattningsmatta som du lägger på till exempel en bakplåt eller stor bricka. Häll på vatten så att mattan suger åt sig ordentligt med vatten och ställ sedan flera växter i sina innerkrukor på mattan. Då suger de åt sig från det fuktiga underlaget i den takt de behöver och det blir enkelt för den som kommer och ska hjälpa till att vattna hos dig att bara hälla på mer vatten på mattan.

Tänk på att ställa dina växter på ett underlag som tål spill eller vatten. Om inte diskbänken räcker till så är ett bra förslag att lägga en vaxduk på köksbordet för att skydda mot eventuellt spill.

Hur mycket ska man vattna?

Är du rädd för att komma hem till orkidéer som badar i vatten? Varför inte gruppera dina växter efter lite, mellan och mycket vatten för att underlätta för vattningshjälpen. Du kan till och med skriva ner mängden vatten och hur ofta för att göra det både tydligt och enkelt.

Glöm inte att tacka vattningshjälpen ordentligt, kanske genom att köpa med en liten present från resan? På så vis säkrar du upp för hjälp även nästa sommar.

Om några växter mot förmodan fått för mycket vatten kan du försöka rädda dem genom att lyfta ut dem ur både ytterkruka och innerkruka och låta jordklumpen luftas på tidningspapper eller liknande i någon dag.

Krukor och balkonglådor med långtidsbevattning

Du vet väl om att det nu också finns riktigt snygga krukor där du kan fylla på vattenmagasin i krukan? De finns i flera storlekar. Långtidsbevattning ger växterna en jämn vattentillförsel och de utvecklas och trivs bättre. I krukan finns också en tydlig mätsticka som visar när det är dags att fylla på vatten - ingen risk för övervattning. Krukorna är toppen för växterna, inte bara för att det underlättar när man reser bort.

Balkonglådorna med vattenmagasin fungerar på samma sätt och gör det lite lättare att hålla balkongblommorna fina osch fräscha även om solen gassar.

Krukorna och balkonglådorna är tillverkade i återvunnen plast.