Ta hand om dina krukväxter efter semestern

När man varit borta några veckor på en skön semester och sedan kommer tillbaka är det kanske ofta så att krukväxterna där hemma inte mår så bra.

Kanske har de blivit ihjälvattnade av den hjälpsamma grannen? Eller så har de sakta men säkert torkat ihjäl i det stekheta fönstret. Så vad ska man göra?

Dags att pyssla om krukväxterna lite extra

Till att börja med så behöver alla växter som är torra direkt vattnas igenom ordentligt. Om de är riktigt torra så behöver du kanske tappa upp lite vatten i diskhon och låta växterna stå och dra i vattnet några timmar tills de blivit ordentligt uppblötta. Om de är för blöta - kanske har den hjälpsamma grannen varit allt för ambitiös med vattenkannan - så handlar det istället om att tömma bort eventuellt överskottsvatten från fat och ytterkrukor. Och sedan får man låta bli vattenkannan de närmaste dagarna. Se även till att växterna får växtnäring vid någon av de närmaste vattningarna.

Klipp bort torra och dåliga blad

Alla blad som farit illa under sommaren och blivit bruna kan du klippa bort med en sax eller sekatör. Putsa bort allt torrt tills du är nöjd och tycker att plantan ser snygg ut igen. I värsta fall så blir det inte så mycket grönt kvar och du får då fundera över om du vill ha tålamod och vänta på att växten ska bryta fram med nya blad eller om du helt enkelt vill kasta bort den och köpa en ny.

En växt som står lite trångt i krukan kan även behöva planteras om i en större kruka. Tag upp växten ur krukan och skaka bort så mycket av den gamla jorden som möjligt. Om rötterna är väldigt hårt ihopväxta kan man lite försiktigt försöka bryta isär dessa något. Plantera sedan direkt ned plantan i en något större kruka än vad den satt i från början. Använd en jord av god kvalitet som är anpassad för odling av krukväxter.

Gödselvattna regelbundet

Någon gång i veckan bör du ge alla dina krukväxter flytande växtnäring när du vattnar. Köp ett bra krukväxtgödsel som innehåller alla de näringsämnen som dina växter behöver. Följ doseringsanvisningarna på förpackningen. Det lönar sig aldrig att överdosera - risken är istället att man skadar växten. Om man har svårt att komma ihåg att gödsla kan man köpa näringspinnar som man sticker ner i jorden och som varar i flera månader.