10 lättskötta gröna växter

Handen på hjärtat, det är skönt med krukväxter som inte behöver så mycket omvårdnad. Här har vi listat tio tåliga favoriter, vissa av dem kan även stå lite mörkare.

Svärmors tunga - Sansevieria trifasciata

Passar lika bra på kontoret som i det stilsäkra hemmet. Växten är både lättskött och tålig, och luftrenande. Det värsta du kan göra med din svärmors tunga är att vattna den för mycket. Vattna hellre rejält, men sällan, låt den torka upp ordentligt emellanåt. Färgen på de höga svärdsliknande bladen kan variera beroende på hur ljust eller mörkt växten står, och om du ger den krukväxtnäring regelbundet.

Numera finns det ofta flera spännande varianter av svärmors tunga, håll utkik efter plantor med olika mönster och nyanser på bladen.

Paradisträd – Crassula ovata

Paradisträd – Crassula ovata

Mycket lättskött favorit som växer långsamt och kan bli väldigt gammal. Paradisträdet vill gärna stå ljust och trivs i soliga fönster, men kan även stå i skugga. Låt torka upp rejält mellan vattningarna. Tål inte att vattnas för mycket, så även denna växt kan passa den lite lätt glömske som inte vattnar varje vecka. För att den ska trivas bra vill den gärna ha en svag dos krukväxt- eller kaktusnäring under vår till höst. Allergivänlig växt.

Zamiakalla - Zamioculcas zamiifola

Zamiakalla - Zamioculcas zamiifolia

Toppenväxt för nybörjaren. Zamiakallan kallas också garderobsblomma, för att den faktiskt kan trivas nästan överallt. Ju mindre ljus den får, desto mörkare blir bladen och den växer också långsammare. Inte heller denna växt gillar att ha det allt för blött om rötterna, utan låt den torka ut mellan vattningarna. Står den ljust kan den bli stor och bred, men trivs inte i starkt solljus.

Gullranka - Epipremnum aureum

Gullranka - Epipremnum aureum

Gullrankan är lättskött och tålig. Den växer snabbt och får långa rankor som både är fina hängande i ampelkruka eller uppbundna på en exempelvis en mosstock eller spaljé. Finns i flera nyanser av grönt, från ljust lime till mörkt melerade, och bladen kan bli ljusare i ett soligt fönster. Trivs fint i halvskuggiga lägen. Håll jorden lätt fuktig, men se till att det inte blir vatten stående i krukan.

Visste du att...

Inomhusluften ofta är sämre än utomhusluften? Därför är det all idé att fylla hemmet med krukväxter, särskilt sådana med stora gröna blad eftersom de är bra på att rena inomhusluften.

Monstera – monstera deliciosa

Monstera – monstera deliciosa

Den omåttligt populära monsteran finns nog snart i varje hem. Vackra hjärtformade blad som med tiden blir flikiga och stora. Den är lättskött och tålig och klarar av att stå en liten bit in i rummet. Den trivs som allra bäst i varm luft med hög luftfuktighet, men kan nöja sig med att bli duschad då och då. Vattna rejält när du väl vattnar och låt monsteran torka upp lätt emellanåt.

Monsteran kan bli stor och yvig med tiden, så var beredd att ge den lite stöttning i form av att binda upp den med blompinnar eller mosstock allt eftersom. De långa luftrötterna som monsteran skickar ut kan du sticka ner i jorden.

Peperomia i flera former.

Peperomia

Peperomia finns i en uppsjö av varianter. Små eller stora blad, rankor eller mer buskigt växtsätt och alltifrån ljust gröna nyanser till mörkt röda eller vackert melerade. Peperomian trivs i alla dina fönster utom i söder på sommaren, då solen är för stark. Låt jorden torka ut lätt mellan vattningarna, och vattna i kanten av krukan.

Njut av variationen av denna lilla vardagshjälte och samla på flera olika varianter!

Skvallerreva

Skvallerreva - Tradescantia zebrina

Med randiga, nästan metallicskimrande blad breder skvallerrevan gärna ut sig med sina långa rankor. Trivs i halvskugga och med lätt fuktig jord. När rankorna börjat växa passar den fint i både högre kruka eller i ampel. Den kan också kallas zebrablad.

Tradescantia finns i flera varianter med lite olika färger på bladen. Håll utkik efter den vackra 'Tricolor' med blad i grön, vitt och rosa! Om du vill ha en ännu rödare variant gillar du nog Tradescantia fluminensis 'Jewel Red', en härlig skvallerreva med purpurröda och gröna nyanser.

Fredskalla - Spathiphyllum spp.

Fredskalla - Spathiphyllum spp.

Denna frodigt gröna växt kan blomma året om, om den får tillräckligt med ljus. Fredskallan kan också placeras längre in i rummet, men då sätter den inga knoppar. När det gäller vatten visar den tydligt när det är dags. Bladen hänger dramatiskt och ser väldigt ledsna ut, men den lyfter sig snabbt om du vattnar. Har luftrenande egenskaper.

Fredskallan är en favorit hos många, så kanske vill du prova en ny variant med vackert marmorerade blad? Fredskalla 'Diamond' är en fin variant på den helgröna klassikern.

Rensa luften

En rejäl krukväxt per nio kvadratmeter bostadsyta, det vill säga 1–2 växter per sovrum, ger effekt på inomhusluften. Fredskallan är bland de allra bästa luftrenarna.

Ampellilja - Chlorophytum comosum

Ampellilja - Chlorophytum comosum

En riktig vardagshjälte som trivs i nästan alla lägen, utom i starkt solljus. Ampelliljan växer snabbt och blir lätt omfångsrik med sina långa blad. När den vuxit sig större skickar den ut revor med nya plantor, som du kan låta vara kvar som de är eller låt dem bli nya plantor i egen kruka. Ampelliljan är enkel att sköta, har inte stora krav och är dessutom luftrenande.

Finns i några olika varianter med lite olika utseende på bladen, amplellija 'Irish' har lite bredare blad till exempel.

Aloe vera

Aloe vera

Dekorativ och spännande krukväxt. Aloe är enkel att sköta och trivs i värme och ljus. Vattna vid sidan av plantan och låt den torka ut mellan vattningarna. Ha lite svag kaktusnäring i vattnet en gång per vecka vår till höst. Det här är en växt för den som kanske glömmer bort att vattna ibland, då Aloe vera inte tycker om att ha det för blött.