Guide

Att plantera om och beskära dina krukväxter

Krukväxter kan behöva lite omvårdnad för att hålla sig friska och fina. Här hittar du alla svar på hur man faktiskt gör när man planterar om eller beskär.

Att plantera om krukväxter


Varför ska krukväxterna planteras om?

Jorden är urlakad, förbrukad eller har ändrat struktur och håller inte fukt särskilt bra efter ett tag. Näringen som växterna sugit åt sig måste också ersättas.

När är det dags?

När rötterna fyller krukan, när jorden tagit slut och rent estetiskt när växten vuxit ur krukan och det ser oproportionerligt ut.

Måste alla växter planteras om?

Unga växter bör planteras om årligen, äldre och större mera sällan. Var uppmärksam på när jorden inte längre håller vatten särskilt bra.

Vad ska jag använda för jord?

Blomsterlandets blomjord är väl sammansatt och passar de allra flesta krukväxter, den innehåller torv, sand och kalk. Orkidéer har andra behov och vill hellre planteras i orkidékompost. Om du är osäker på om din växt har särskilda behov, sök upp växten här på vår hemsida och läs mer.

Kruka av plast eller lera?

Plastkrukan håller jorden fuktig under längre tid och håller jämnare temperatur. Lerkrukan suger åt sig mer fukt, i den torkar jorden fortare. Generellt gäller att växter som behöver hållas jämnt fuktiga sätter du i plastkruka, de som kan torka upp fort kan du sätta i lerkrukor. Medelhavsväxter är till exempel sådana växter. Se till att det alltid finns hål i botten av krukan för överflödigt vatten ska kunna rinna ut.

När du har en innerkruka av plast ska du också se till att ytterkrukan inte blir för tajt runt om. Se till att det finns lite luft mellan krukorna, växten behöver syre till sina rötter. Det blir också mindre risk att jorden blir för blöt när det är lite luft mellan plastkrukan och ytterkrukan.

Gör så här när du planterar om:

  1. Börja med att ta av den gamla krukan från rotklumpen. Du kan behöva vända plantan och vicka lite på krukan, eller slå den försiktigt mot en bordskant eller dylikt. Var rädd om rötterna när du tar loss krukan.
  2. Skaka av en del av den gamla jorden och ta bort bruna, torra eller ruttna rötter.
  3. Välj en ny kruka som är ett par cm större än den gamla runt om.
  4. Häll lite jord i botten. Måtta in höjden, fyll på med jord runt om och kanske ovanpå för att få den i rätt nivå med kanten på krukan.
  5. Skaka eller stöt krukan lätt mot bordet så att jorden fyller ut mellan rötterna.
  6. Tryck lite lätt på jorden, inte på klumpen.
  7. Vattna. Låt sedan jorden torka till, innan du vattnar igen.

Växter i stora krukor planteras inte om varje år. Krafsa bort det översta jordlagret och kanske lite vid sidorna och fyll sedan på med ny, frisk jord.

Att beskära krukväxter

De flesta krukväxter mår bra av att beskäras med jämna mellanrum. Dels för att hålla dem friska och dels för att forma dem och stimulera ett tätare bladverk och fler blommor.

När är bästa tiden för beskärning?

När vintervilan är över men innan tillväxten kommit igång. Februari-mars brukar vara den bästa tiden för de flesta.

Ska alla växter beskäras?

Nej. Beskär de som ser lite risiga och pinniga ut, som har bladlösa grenar och eller som kanske mist sitt kompakta växtsätt och blivit gängliga.

Rankande växter - ska de också beskäras?

Spretiga och tunna skott skär du in. När det kommer till porslinsblommor behöver du nästan inte alls beskära och passionsblommor kan tas ner till 15-20 cm. Doftranka beskär du vid midsommartid, trillingblomma på sensommaren. Läs mer på växternas skötselrådssidor här på vår hemsida, där det finns råd för växter med särskilda krav.

Hur gör man när man beskär?

  1. Använd en vass och ren sax, kniv eller sekatör.
  2. Följ grenen från stammen. Du ser tydligt var bladen suttit eller kanske sitter kvar. Lämna två tre blad, bladveck eller märken efter blad och klipp bort resten strax ovanför.
  3. Skär inte in på de förvedade, grövsta, grenarna — där har skotten svårare att bryta fram. Gör då snittet längre ut på grenen, på mjukare delar.
  4. Korta in stjälkar eller grenar alldeles ovanför ett bladpar eller en förgrening. Då stimuleras tillväxtpunkterna som mest och det kan bryta ut nya skott.
  5. Om du vill kan du spara det avklippta, det blir fina sticklingar.

Bra att ha till planteringsdagen

Planteringskruka Cultivate

Finns i flera varianter

Från 24,90

Lerkruka

Finns i flera varianter

Från 39,90

Lerfat

Finns i flera varianter

Från 29,90

Kruka Paulina

Finns i flera varianter

Från 89,90

Krukväxtnäring gröna växter Blomsterlandet

Finns i flera varianter

Från 49,90

Blompinnar av trä

Finns i flera varianter

Från 39,90

3 för 99:-

Trädgårdshandske Greppa

Finns i flera varianter

39,90

Ta hand om dina krukväxter

GuideAtt plantera stickling från monstera

Monstera deliciosa är lätt att älska och är en härlig krukväxt att inreda rummet med. Vill du ha fler? Här hittar du tips för hur du tar en stickling från din monstera och planterar den.

GuideAtt ta sticklingar och föröka växter

Att föröka dina krukväxter är enkelt och roligt. Tidig vår är bästa tiden för att så frö, sätta sticklingar eller dela växter.

GuideNäring till krukväxter – så lyckas du

Växtnäring till våra växter gör plantorna friskare och vackrare. Många av våra krukväxter behöver näring från vår till höst, läs mer om växtnäring här.

GuideSkötsel av orkidéer: Vattna rätt, få den att trivas och blomma igen

De flesta orkidéer är lättskötta och har ganska små krav på omvårdnad. Men det finns knep och skötseltips som kan få din orkidé att växa sig större och leva längre. Bli ett orkidé-proffs!

10 lättskötta gröna växter

Handen på hjärtat, det är skönt med krukväxter som inte behöver så mycket omvårdnad. Här har vi listat tio tåliga favoriter, vissa av dem kan även stå lite mörkare.

6 skötselråd för att din fiolfikus ska trivas

Fiolfikusen, eller Ficus lyrata som är dess latinska namn, har blivit en av de mest populära växterna att inreda sitt hem med. Den tillför en imponerande grönska och kan till och med bli stor som ett träd inomhus.