6 skötselråd för att din fiolfikus ska trivas

Fiolfikusen, eller Ficus lyrata som är dess latinska namn, har blivit en av de mest populära växterna att inreda sitt hem med. Den tillför en imponerande grönska och kan till och med bli stor som ett träd inomhus.

1. Rätt miljö

Fiolfikusen är en tropisk växt som gärna vill ha mycket indirekt ljus och gillar hög luftfuktighet. Se till att de inte får för mycket direkt solljus, då det lätt kan bränna de stora bladen. Vill du ändå ha fiolfikusen i ett rum som badar i solsken större delen av dagen kan du försöka ställa fikusen lite längre in i rummet, särskilt under sommarhalvåret.

Under vintern är det viktigt att du åter ställer fiolfikusen i ditt ljusaste fönster. Fundera på om du kanske till och med kan använda en växtlampa?

2. Vatten

Vattna din fiolfikus när du kan känna att det översta lagret av jord är torrt, ca 5 cm beroende på hur stor kruka du har. Vattna långsamt och låt hela jordklumpen bli genomvattnad. När du ser att vattnet börjar rinna ut ur dräneringshålen är det tillräckligt, då har vattnet kommer ner till rötterna i botten. Börjar du se gula blad på din fiolfikus kan det bero på övervattning. En fuktighetsmätare kan också vara till hjälp om det är svårt att känna med fingret i krukan.

Var uppmärksam på att fiolfikusen kan få ett mindre vattenbehov när det blir höst och vinter, var uppmärksam på hur jorden känns och anpassa hur ofta och mycket du vattnar så att du inte överevattnar plantan.

3. Glansiga blad

Fiolfikusens vackra blad har en naturlig glans, men de kan behöva lite omvårdnad. Att försiktigt torka av bladen med vatten och en svag tvållösning kan får bort dammet och ta fram glansen igen. Passa också på att kika efter eventuell ohyra.

4. Rotera din planta

Skapa mer tillväxt på din planta! Oftast växer det ut nya blad främst på den sidan solljuset kommer åt och för att då få en jämn och fin planta kan du rotera krukan regelbundet. Det kan räcka att vrida runt den ungefär en gång i månaden.

5. Näring

Ta hand om din fiolfikus genom att ge den näring i vattnet, prova Blomsterlandets krukväxtnäring för gröna krukväxter. Fiolfikusen vill gärna ha näring under våren och sommaren, läs på förpackningen på din näring hur du doserar rätt. Det brukar vara lagom att näringsvattna ca 1-2 gånger i månaden. Om du inte har sett till några nya blad på din planta under lång tid så kan det vara ett tecken på att plantan behöver lite näring i vattnet.

6. Plantera om din fiolfikus

När du ser att rötterna börjar leta sig ut ur innerkrukans hål är det dags att plantera om din fiolfikus. Rensa bort gammal jord och fyll på med ny. En större kruka ger plantan möjlighet att också växa sig större. Det brukar vara lagom att gå upp ungefär 5 cm i krukstorlek. Tillför ny blomjord och använd en ren kruka.