Kalatea - de undersköna bladen

Du som tycker om bladväxter, har säkert redan upptäckt kalateor. Deras blad har skulptural form, underbart mönster och skiftande färger.

Njut av kalateans vackra blad

Familjen strimbladsväxter, Marantaceae, dit både Goeppertia och Calathea hör, har sitt ursprung i Central- och Sydamerikas exotiska natur. Variationen är stor, en del av kalateans blad är ovala och har en markerad yttre ram med ett mönster som man tror är ditmålat. Det finns kalateor med blad, tunna som rispapper och genomskinliga och med mönster i mörkt olivgrönt och purpur. På en del kalateor är både blad och skaft täckta av de tunnaste, silverglänsande hår, vilket gör att hela växten ser ut att vara omgiven av en aura.

De allra flesta kalateor växer rakt upprätt, med mönstrade blad varigerade med nyanser av grönt, rosa, röda, orange och vita inslag. Undersidan av bladen är ofta karakteristiskt purpurfärgade. Det finns sorter som viker upp sina blad på natten, för att på morgonen vinkla ut bladen igen i sökandet efter solens ljus. 

De flesta kalateorna odlar vi mest för bladens skull – blomaxen är oansenliga. Dessa vackra blad är sorten strimblad, Goeppertia zebrina .

Skötsel av kalatea

Alla kalateorna kommer från trakter med fuktigt, tropiskt eller subtropiskt klimat och kan ha det lite kämpigt i vår vinter med mörka dagar och torr luft inomhus. Ge dem en ljus plats utan stark sol och helst utan värme under. Fukta luften omkring dem och håll jorden lätt fuktig. Duscha gärna din kalatea regelbundet och var noga med att den inte står i något kallt drag. 

När det blir dags att plantera om din kalatea, ser du det underbara, rosa rot- och knölsystemet i krukan. Som ett konstverk! Plantera om din kalatea i grov torvjord med lågt pH-tal. Omplantering görs helst på våren. 

Kalateorna blir allt tätare med åren och kan delas. Med lite omsorg och möda får du fantastiska växter att glädjas åt under många.

Det finns så många vackra kalateor, här kan du se vilka vi har att köpa online just nu.

Finkalatea, Goeppertia ornata.