Kalatea - de undersköna bladen

Du som tycker om bladväxter, har säkert redan upptäckt kalateorna. Deras blad har skulptural form, underbart mönster och skiftande färger.

Njut av kalaeans vackra blad

En del av kalateans blad är ovala, har en markerad yttre ram och ett mönster som man tror är ditmålat.

Det finns blad, tunna som rispapper och genomskinliga och med mönster i mörkt olivgrönt och purpur.

På en del är både blad och skaft täckta av de tunnaste, silverglänsande hår, vilket gör att hela växten ser ut att vara omgiven av en aura.

De allra flesta växer rakt upprätt, några få breder ut sig med grågröna, blanka, spetsnupna blad med nervmönster i mörka streck och med den karakteristiskt purpurfärgade undersidan.

De flesta kalateorna odlar vi mest för bladens skull – blomaxen är oansenliga.

Alla kalateorna kommer från trakter med fuktigt, tropiskt eller subtropiskt klimat och kan ha det lite kämpigt i våra vinterrum med mörka dagar och torr luft. Ge dem en ljus plats utan stark sol och helst utan värme under. Fukta luften omkring dem och håll jorden lätt fuktig.

När det blir dags att plantera om din kalatea, ser du det underbara, rosa rot- och knölsystemet i krukan. Som ett konstverk! Plantera om dem i grov torvjord med lågt pH-tal.

Kalateorna blir allt tätare med åren och kan delas. Med lite omsorg och möda får du fantastiska växter att glädjas åt under många.

Det finns så många vackra kalateor, här kan du se vilka vi har att köpa online just nu.