Palettblad – skötsel av färgsprakande favorit

Denna dekorativt färgsprakande krukväxt trivs i de flesta väderstreck inomhus, egentligen alla utom för soligt söderläge. Palettblad kräver lite skötsel, är snabbväxande och dessutom dekorativ.

Skötselråd för palettblad - ta hand om din planta

För att lyckas med skötseln av palettblad håller du jorden lätt och jämnt fuktig – den bör inte torka. Särskilt viktigt är det att hålla jorden fuktig i soligt läge. Häll gärna svag dos flytande näring i vattnet från vår till höst. Mycket ljus ger vackra färger på bladen.

Har ett palettblad väl torkat ut och hänger med bladen är det inte helt säkert att den repar sig, men det kan alltid vara värt att prova att vattna upp den igen.

Nyp bort blommorna på palettbladet för bästa resultat. Sitter blommorna kvar bleks färgen på bladen. Toppar du plantan så grenar sig växten lättare. Du toppar ditt palettblad ovanför ett bladpar. Topparna som "blir över" kan bli till nya sticklingar.

Palettblad kommer i flera sorter, och finns i många färger. De finns i många olika varianter och skiftningar från grönt till rött, lila till rosa och nyanser däremellan. Inte minst är dessa palettblads sorter väldigt fina att ha tillsammans i ett fönster.

Palettblad kan lätt se hängiga ut på vintern då nästan allt naturligt ljus försvinner och inomhusluften blir torrare. Tänk på att hålla jorden lagom fuktig och att de står i ditt absolut ljusaste fönster. Kanske kan du hänga upp en växtlampa? Ha tålamod och ge inte upp även om palettblad kan tappa mycket blad på vintern, det finns chans att de kan hitta mer kraft igen när våren kommer.

När dagsljuset börjar bli längre igen kan du gärna ge ditt palettblad lite ny näringsrik jord. Klipper du ner de rangliga grenarna kan du få en tätare form på din planta när den väl sätter fart att växa igen.

Palettblad trivs bra utomhus på sommaren. När all frostrisk är borta kan du gradvis börja vänja din planta vid livet utomhus. Låt det gärna ta omkring två veckor innan de står ute dygnet runt.

11 snabba fakta

Namn: Palettblad, Plectranthus scutellarioides

Kallas också: blomsternässla, praktnässla, rumsnässla.

Ursprung: Sydöstra Asien. De som nu säljs i butik är alla hybrider, korsningar.

Blomman: Den enskilda lilla blomman är blå med vitt, tvåläppig, utdragen underläpp.

Bladen: Tunna, mjuka, håriga och matta. De har tandad, sågad, flikig, parflikig eller annan kant, som ger bladen liv och vacker form. De sitter på kort skaft och är mönstrade i de mest fantasifulla mönster.

Färger: Vi odlar växten för färgernas skull och de är nästan alla palettens. Allt från crèmevitt och ljusgrönt till limefärgat, grönt, rost, rött och purpur – alla i många färgnyanser.

Bakgrund: Flerårig ört till halvbuske som förgrenar sig lätt. I naturen blir den runt en meter hög. Växten finns i butik från vår till höst.

Egenskaper: Den främsta egenskapen hos växten är dess blad. Dessa finns i ett flertal färger och med många vackra mönster.

Användning: Palettblad används som krukväxt inomhus, men också ute, både som solitär och i spännande samplanteringar.

Övervintring: Kan övervintras ljust och i ca 10 grader. Klipp ner den till våren, plantera om och ställ ut när värmen börjat komma utomhus.

 

Läs mer om palettblad och andra krukväxter

InspirationMalins inspirerande palettblad

Om du är det minsta intresserad av inredning och växter är chansen stor att du sett foton av gigantiska palettblad – och kanske undrat om det är på riktigt. Ja, det är riktiga palettblad och här får du tips på hur Malin Brostad lyckas med dem. För det är sannolikt hennes palettblad som du sett.

GuideTa sticklingar av palettblad

Man kan inte få nog av dessa färgsprakande och vackra växter. Att palettblad dessutom är enkla att sticklingsföröka är knappast en nackdel. Här är våra tips för hur du lyckas.

Monstera – krukväxt för den trendige

Denna mycket lättskötta och tåliga krukväxt har ett karaktäristiskt utseende med sina stora, flikiga och blankt gröna blad.

10 lättskötta gröna växter

Handen på hjärtat, det är skönt med krukväxter som inte behöver så mycket omvårdnad. Här har vi listat tio tåliga favoriter, vissa av dem kan även stå lite mörkare.

GuideKruka med långtidsbevattning – så här gör du

Glömmer du bort att vattna dina krukväxter regelbundet? Du är långt ifrån ensam. Vi har en kruka med självbevattning som kan hjälpa även en glömsk växtentusiast.

GuideAtt plantera stickling från monstera

Monstera deliciosa är lätt att älska och är en härlig krukväxt att inreda rummet med. Vill du ha fler? Här hittar du tips för hur du tar en stickling från din monstera och planterar den.