Guide

Ta sticklingar av palettblad

Man kan inte få nog av dessa färgsprakande och vackra växter. Att palettblad dessutom är enkla att sticklingsföröka är knappast en nackdel. Här är våra tips för hur du lyckas.

Ta sticklingar av palettblad från en större planta

Palettblad är tacksamma att ta sticklingar från. Har du en stor planta kan du enkelt ta egna sticklingar, följ våra steg för att lyckas.

 1. Klipp av en topp från ditt palettblad. Du får då en stam med några blad samt en bladrosett högst upp. Nyp av de nedre bladparen så att du får en ”kal stam” på cirka 5-7 cm med blad högst upp.
 2. Låt snittytan på din stickling torka i cirka 10-15 minuter före du planterar den. Detta minskar risken för att palettbladets stjälk som planteras i jord ska ruttna.
 3. Plantera ner din stickling i en mindre kruka med såjord. Krukan bör ha hål i botten för avrinning.
 4. Vattna regelbundet. Men din stickling bör inte stå blött, då riskerar de späda rötterna att ruttna.
 5. Efter några veckor kan du plantera om i en ny, större kruka med blomjord. För när ditt palettblad väl börjar växta så brukar det gå undan.

Några snabba tips för att få ditt palettblad att trivas:

 • Plantan vill stå ljust, men inte i direkt solljus. Mycket ljus ger vackra färger på bladen.
 • För att lyckas med palettblad håller du jorden lätt och jämnt fuktig – den bör inte torka.
 • Häll gärna svag dos flytande näring i vattnet från vår till höst.
 • Nyp bort blommorna på palettbladet för bästa resultat.

Skola om din stickling av palettblad

Hör du till dem som köpt en uppdriven stickling av palettblad under våren? Här kommer tipsen för hur du gör för att ta hand om din planta.

 1. Då ditt palettblad rotat sig och börjat växa sig stor i krukan kan du plantera om den i en större kruka med blomjord.
 2. Om du toppar ditt palettblad får du en buskigare och kraftigare planta. Klipper du av grenarna efter tredje bladparet kommer plantan istället lägga kraften på att bilda flera grenar.
 3. De grenar du klipper av kan användas som nya sticklingar. Hur du tar hand om dem kan du läsa i stycket ovan.

Köpa palettblad online

Utbudet av palettblad online och i butik varierar lite över året. Här kan du se vilka sorter som finns att köpa online just nu.

Du hittar palettbladen under kategori Gröna växter, Sticklingar eller Sommarblommor.

Läs mer om sticklingar och lättskötta växter

GuideAtt ta sticklingar och föröka växter

Att föröka dina krukväxter är enkelt och roligt. Tidig vår är bästa tiden för att så frö, sätta sticklingar eller dela växter.

Monstera – krukväxt för den trendige

Denna mycket lättskötta och tåliga krukväxt har ett karaktäristiskt utseende med sina stora, flikiga och blankt gröna blad.

Ampellilja – skötsel och tips

Denna gröna, spretiga växt har inte stora krav på sin omgivning, men ger tillbaka genom att rena luften och skicka ut revor med nya små plantor.