Monstera – krukväxt för den trendige

Denna mycket lättskötta och tåliga krukväxt har ett karaktäristiskt utseende med sina stora, flikiga och blankt gröna blad.

Just nu är monstera mycket populär och plantan syns ofta i både tidningsreportage, på textiltryck och som mönster på tapet och planscher. Så vill du skapa den rätta trendkänslan hemma gör du det med en monstera. Den är lättskött och mycket dekorativ.

Monstera hör till familjen kallaväxter och härstammar från Centralamerikas tropiska områden. Det är också därför den trivs i varm och fuktig luft. Duscha gärna din monstera ofta eller fukta luften på annat sätt.

Var bereddpå att din planta kommer breda ut sig och ta plats. Får din planta långa luftrötter så försök led ner dem i krukans jord. Plantan dör inte av att du klipper av dem, men de har en funktion och du stympar plantan en del genom att ta bort rötterna. En monstera kan bli stor och gammal så tänk på att äldre plantor kan behöva stöd för sina tunga, långa stjälkar. Monstera innehåller ämnen som kan vara irriterande, läs mer på Giftinformationscentralen.

Lyckas med din monstera

Produktbild på Yrkesodlarjord för krukväxter Blomsterlandet PRO
2 för 80:-

Yrkesodlarjord för krukväxter Blomsterlandet PRO

Produktbild på Krukväxtnäring gröna växter Blomsterlandet

Krukväxtnäring gröna växter Blomsterlandet

Från 39,90

Produktbild på Kruka Sindy

Kruka Sindy

Produktbild på Kruka Sindy

Kruka Sindy

Produktbild på Kruka Paulina

Kruka Paulina

Produktbild på Sjögräskruka Baltasar

Sjögräskruka Baltasar

Från 199:-

Produktbild på Planteringskruka Cultivate

Planteringskruka Cultivate

Produktbild på Piedestal Herman

Piedestal Herman

Läs mer om lättskötta krukväxter

GuideAtt plantera stickling från monstera

Monstera deliciosa är lätt att älska och är en härlig krukväxt att inreda rummet med. Vill du ha fler? Här hittar du tips för hur du tar en stickling från din monstera och planterar den.

Djungelkänslan växer fram i Halland

Visste du att din djungellika monstera kan ha odlats i Sverige? Mitt i det böljande halländska landskapet, bland hästhagar och gårdar, ligger familjeägda handelsträdgården Arvidssons i Fjärås.

10 lättskötta grönväxter

Handen på hjärtat, det är skönt med krukväxter som inte behöver så mycket omvårdnad. Här har vi listat tio tåliga favoriter, vissa av dem kan även stå lite mörkare.