Djungelkänslan växer fram i Halland

Visste du att din djungellika monstera kan ha odlats i Sverige? Mitt i det böljande halländska landskapet, bland hästhagar och gårdar, ligger familjeägda handelsträdgården Arvidssons i Fjärås.

Vi börjar med ett besök i det 32 500 kvadratmeter stora växthuset. Det luktar fuktig mylla, precis som det ska. Maria Lundgren inleder rundvandringen med att visa rader och åter rader med växter i olika färger och tillväxtstadier. En del är snart redo att levereras. Andra är små och står varmt och tätt, tätt tillsammans för att stimulera tillväxten. Senare ska de glesas ut, det vill säga få mer avstånd omkring sig, och placeras svalare. Vattningen är inte samma som för småplantor som rotar sig. De större plantorna behöver oftare mer vatten och mer näring. Allt för att plantorna ska växa sig stora men kompakta och tåliga.

Maria och Cissi. Bild: Arvidssons i Fjärås

– Vi använder gamla hederliga, beprövade trädgårdsmetoder. Det innebär att vi inte alltid gör det så lätt för oss, men det finns inga genvägar när man ska odla fram hög kvalitet. Vi odlar inte några snabba partier som bara ska vidare. Det viktiga för oss är att kunden blir nöjd och kanske till och med letar efter en växt från just oss nästa gång, säger Maria.

Hon driver krukväxtodlingen med sin syster Cecilia. Pappa Arne, som startade verksamheten tillsammans med sin fru Marita 1963, håller fortfarande ett vakande öga över odlingen. Själv har Maria arbetat heltid i företaget sedan 1988, även om det inte var tanken från början. Hon utbildade sig till florist och drev en blomsterbutik i några år men en skada gjorde att det passade bra med tillfälligt kontorsjobb i familjeföretaget. Under tiden föll något på plats. Maria blev kvar i företaget och de olika rollerna mejslades fram på ett rätt naturligt sätt. Medan Arne arbetade med själva odlingen, fokuserade Maria på försäljning och Cecilia mer på inköp och orderhantering.

I ett hav av schefflera - eller paraplyaralia som vi också kallar den. Bild: Arvidssons i Fjärås

Arvidssons i Fjärås odlar en mängd olika blommande växter och är störst i Sverige på azaleadrivning, med drygt 500 000 fönsterazalea per år. Och nu har de valt att ge sig in även på grönväxter. Trenden med stora gröna växter inomhus verkar hålla i sig och det finns favoriter som monstera, schefflera, ormbunkar och flera sorters peperomia och pilea, som är odlade i Sverige och märkta Från Sverige.

– Jag tänker att det måste vara en fördel att vi kan odla även den här typen av växter i Sverige. Ta en stor växt som monstera som är så pass hög när den säljs till kunden. Du får inte in så många på den vagn de transporteras på, vilket gör transporten både dyr och inte särskilt miljö- mässig om den ska transporteras genom Europa. Med närodlade växter och framför allt stora gröna växter så blir det klart miljövänligare med korta transporter, säger Maria Lundgren.

Att tänka miljö och hållbarhet är en självklarhet för henne. Att återanvända och återcirkulera vattnet i växthuset började Arne Arvidsson göra redan på 1970-talet. Det betyder att man både sparar vattenåtgången och ser till att gödningsämnen inte släpps ut i naturen. Att vara varsam med vilka växtsorter man väljer är en annan självklarhet. Genom att välja bort sorter som lätt får ohyra kan man undvika bekämpningsmedel, men också se till att kunden får starkare växter.

Ormbunke eller spjutbräken - två namn på denna klassiska grönväxt. Bild: Arvidssons i Fjärås

Visningen i växthuset fortsätter. Brokbladigt är populärt, kommenterar Maria när vi går förbi några palettblad. Hon har full koll på vilka växter som är populära. Men något som ligger henne närmare om hjärtat är växternas inverkan på vår inomhusmiljö och hälsa. Att de gör mer än att se hemtrevliga ut, att det kanske är något mer än själva grönskan som gör att vi trivs med att ha dem hemma.

– Visste du att det finns studier som visar att rätt sorts växter kan öka luftfuktigheten och minska effekterna av kemikalier som finns omkring oss, som formaldehyd och benzen? Det har NASA forskat på. Och i Norge har man visat på att obehag som torrhetskänsla i halsen och huvudvärk minskat när man ställt in stora krukväxter i skolor och kontorslandskap.

Det är något att fundera på nästa gång du står i blomsteraffären och funderar på vad du ska välja för krukväxter till hemmet. Kanske djungelkänsla. Från Sverige.

Bild: Arvidssons i Fjärås

Krukväxter som renar luft

Krukväxter kan bidra till att ge en bättre inomhusmiljö, både för att de tycks kunna ta upp skadliga ämnen i luften och för att de ökar luftfuktigheten.

Exempel på bra luftfuktare:

Banddracena Dracena deremensis

Guldpalm Chrysalidocarpus lutescens

Spjutbräken Nephrolepis exaltata

Exempel på bra luftrenare:

Fredskalla Spathiphyllum

Gerbera Gerbera x cantabrigiensis

Svärmors tunga Sansevieria trifasciata

Källa: Blomsterfrämjandet