Peperomia - lättskötta och tåliga

Dags att förnya hemma? Kanske läge för nya krukväxter? Då vill vi slå ett slag för någon av de många medlemmarna i peperomia-familjen. Lättskötta och snygga.

I några års tid har palettblad, monstera och fiolfikus varit snackisar. Stora och yviga har de tagit plats i många hem och i sociala kanaler. Men ibland kan det vara skönt med komplement eller krukväxter som klarar av att stå länge där du placerat dem utan att växa ur sin plats. Som peperomian.

– Stilistiskt tycker jag att peperomian är intressant för den inredningsintresserade och passar bra in i skandinaviska hem. Den nätta storleken gör att den är lätt att placera och den växer inte ur sin plats. Möjligheterna finns i variationerna tycker jag för du kan välja en upprättväxande sort att ha i en lägre kruka, eller en sort med längre revor som passar utmärkt i högre kruka eller i en ampel, säger Anders Hedlund som arbetar med inköp av krukväxter på Blomsterlandet.

Det kan vara svårt att förstå att de många medlemmarna i peperomia-familjen kan vara släkt, för de kan verkligen skilja sig åt i utseendet. Det råder stor variation både på bladform och färger. Små eller stora blad, rankor eller mer buskigt växtsätt och alltifrån ljust gröna nyanser till mörkt röda eller vackert melerade.

– Det är en väldigt lättskött växt utan större krav på varken näring, ljus eller vatten och trivs mycket bra i våra relativt varma hem med torr inomhusluft. Den trivs i alla dina fönster utom i söder på sommaren, då solen är för stark. Den kan till och med stå en bit in i rummet. Jag har haft en stående i en hylla där det annars kan vara svårt att hitta en krukväxts om trivs, säger Anders.

Mångfalden är stor bland peperomia. Här syns bajonettpeperomia, ispigg och mönsterpeperomia.

Några av Anders pepromiafavoriter

Peperomia 'Pepperspot', linspeperomia, girlandpeperomia och ådrig linspeperomia har alla fina, små runda blad och växer lite mer vilt tack vare det rankande växtsättet. Vill man ha något mer upprättväxande eller boll-liknande finns det till exempel fredsgrönska i olika sorter eller ispigg i mer mörka bladtoner som drar mot rött.

Peperomia 'Peperspot'.
Linspepromia, Peperomia rotundifolia.

Föröka peperomia – lätt som en plätt

Föröka dina favoriter! Skär av ett friskt blad med ca 2 cm skaft. Stick ner det i fuktig jord, lägg ett papper över, håll jorden lätt fuktig och vänta. Snart kommer de sötaste babyblad och småplantor upp runt bladet.

Plantera om i ny kruka

Lyft över hela klumpen i en något större, låg och vid kruka, där du bottnat med ny jord. Fyll på runt klumpen och lite ovanpå. Vattna och vänta med nästa vattning, tills jorden torkat till. Välj en jord av god kvalitet, en porös och genomsläpplig jord med små lecakulor eller annat, som håller den lucker. Blomsteralndets blomjord passar utmärkt.

Peperomiornas rotsystem är grunt och tunt, därför är krukans form och jordens struktur viktig.

Fredsgrönska, ispigg och linspeperomia.