Peperomia - lättskötta och tåliga

Ta hem en känsla av regnskogen och njut av bladens färger och mönster.

De är tåliga växter med små krav, de anpassar sig fort, de tar inte mycket av din tid men de ger dig otroligt mycket av växtglädje. Peperomior trivs i alla dina fönster utom i söder på sommaren. Du vattnar när jorden torkat till och riktar strålen i krukans kant. Näring hela växtperioden, vintertid en gång i månaden.

Det växer upp kolvar i vitt, crèmefärgat eller grönt där mängder av pyttesmå blommor sitter i mönster. På någon ser de ut som en piprensare, på andra är de förgrenade som en gles visp. En har kolvar med förtjockad, böjd topp som en ishockeyklubba, en annan har kolvar tunna som en tråd. Blommorna är alltså väldigt små, men kolvarna de sitter på är dekorativa.

Färggranna, vackert tecknade blad

Peperomiornas skönhet och värde sitter i bladen. Variationen är stor och du kan lätt fylla ett fönster utan att ha dubbletter.

Bladen kan vara små som myrtenblad och stora som handflator. De kan skimra i silver och vara skrynkliga som russin. Helgröna, släta med ett nyp i spetsen, hjärtformiga och underfundigt mönstrade. Peperomia finns i allt från mörkt röda och svartgröna toner till ljust limefärgad och vitbrokiga.

De peperomior som växer med rankor ger du en hög kruka eller ampel. Se till att din växt står i en innerkruka där överflödigt vatten kan rinna ut.

Föröka peperomia – lätt som en plätt

Föröka dina favoriter! Skär av ett friskt blad med ca 2 cm skaft. Stick ner det i fuktig jord, lägg ett papper över, håll jorden lätt fuktig och vänta. Snart kommer de sötaste babyblad och småplantor upp runt bladet.

Plantera om i ny kruka

Lyft över hela klumpen i en något större, låg och vid kruka, där du bottnat med ny jord. Fyll på runt klumpen och lite ovanpå. Vattna och vänta med nästa vattning, tills jorden torkat till. Välj en jord av god kvalitet, en porös och genomsläpplig jord med små lecakulor eller annat, som håller den lucker. Blomsteralndets blomjord passar utmärkt.

Peperomiornas rotsystem är grunt och tunt, därför är krukans form och jordens struktur viktig.

Fler tips för dina gröna inomhusväxter

Monstera – krukväxt för den trendige

Denna mycket lättskötta och tåliga krukväxt har ett karaktäristiskt utseende med sina stora, flikiga och blankt gröna blad.

GuideTa sticklingar av palettblad

Man kan inte få nog av dessa färgsprakande och vackra växter. Att palettblad dessutom är enkla att sticklingsföröka är knappast en nackdel. Här är våra tips för hur du lyckas.

GuideKruka med långtidsbevattning – så här gör du

Glömmer du bort att vattna dina krukväxter regelbundet? Du är långt ifrån ensam. Vi har en kruka med självbevattning som kan hjälpa även en glömsk växtentusiast.