Krukväxter

Den otroliga variationen av gröna och blommande inomhusväxter gör att man aldrig kan få nog av krukväxter. Lär dig mer om skötsel av gröna växter inomhus och upptäck nya varianter.

Ge ditt hem mer färg och form med vackra krukväxter

Visste du också att gröna krukväxter kan vara luftrenande? Många olika växter samlar upp giftiga partiklar i luften och släpper sedan ifrån sig bra syre för dig att andas. Lär dig allt om att inreda med dessa krukväxter både i sovrum och vardagsrum.

Läs våra guider om olika krukväxter

Monstera – krukväxt för den trendige

Denna mycket lättskötta och tåliga krukväxt har ett karaktäristiskt utseende med sina stora, flikiga och blankt gröna blad.

InspirationMalins inspirerande palettblad

Om du är det minsta intresserad av inredning och växter är chansen stor att du sett foton av gigantiska palettblad – och kanske undrat om det är på riktigt. Ja, det är riktiga palettblad och här får du tips på hur Malin Brostad lyckas med dem. För det är sannolikt hennes palettblad som du sett.

GuideKruka med långtidsbevattning – så här gör du

Glömmer du bort att vattna dina krukväxter regelbundet? Du är långt ifrån ensam. Vi har en kruka med självbevattning som kan hjälpa även en glömsk växtentusiast.

InspirationInred med gröna växter - stylisten tipsar

Vi inreder nu mer än gärna med gröna växter, och vem vill inte göra det med stil? Vi har träffat stylisten Jessica Magnusson för att få hennes bästa tips på hur man lyckas med växter i sin inredning.

Hortensia – skötselråd

Hortensia är en tidlös klassiker. Följ våra skötselråd för hortensia i kruka och du kan njuta av blomningen länge.

GuideAtt plantera om och beskära dina krukväxter

Krukväxter kan behöva lite omvårdnad för att hålla sig friska och fina. Här hittar du alla svar på hur man faktiskt gör när man planterar om eller beskär.

5 trendiga krukväxter - variegerade blad och vackra former

Det är spännande mönster, färger och former på bladen som gäller bland höstens krukväxtnyheter. Och de kostar varken skjortan eller kräver specialskötsel.

Zamiakalla - den populära garderobsblomman

Denna fantastiska gröna garderobsblomma som går att placera nästan var som helst.

GuideAtt plantera stickling från monstera

Monstera deliciosa är lätt att älska och är en härlig krukväxt att inreda rummet med. Vill du ha fler? Här hittar du tips för hur du tar en stickling från din monstera och planterar den.

ReportageStärker upp med krukväxter inne

Gustav Ovland blev riksbekant när SVT:s program Husdrömmar följde hans projekt med att skapa ett hem åt sig och italienska mastiffen Boris i den gamla stärkelsefabriken i skånska Härnestad. Men efter att TV-teamet lämnade huset har jobbet fortsatt. Bland annat har krukväxterna flyttat in.

Välmående arbetsplats med växter på kontoret

Växterna ger dig syre, kan dämpa såväl ljus som ljud och fungera som rumsavdelare – och så ser de trevliga ut. Oavsett om du jobbar hemifrån eller på kontor finns det växter som passar dig. Våra experter tipsar.

InspirationVårkänsla med lökväxter i kruka

Plocka in våren och njut redan nu av pärlhyacinter, våriris, blåstjärna och kungsängslilja. Enkla små planteringar i glas och lerkrukor ger den rätta känslan.

Kalatea - de undersköna bladen

Du som tycker om bladväxter, har säkert redan upptäckt kalateor. Deras blad har skulptural form, underbart mönster och skiftande färger.

InspirationStylingtips: Inred med orkidéer hemma

Phalaenopsis, eller brudorkidé, ligger oss varmt om hjärtat. Med sina vackra blommor och många färgnyanser är det svårt att välja bara en. Här har vi stylat den lättskötta orkidén med andra växter och dekorationer, skapa något eget du också!

Orkidéer - så går det till

Att orkidéer bjuder på en fantastisk blomsterprakt som varar länge tycker nog de flesta av oss. Men hur går det egentligen till när en planta blir till färdigt exemplar?

GuideNäring till krukväxter – så lyckas du

Växtnäring till våra växter gör plantorna friskare och vackrare. Många av våra krukväxter behöver näring från vår till höst, läs mer om växtnäring här.

Nemablom – gör så här

Har du problem med sorgmyggor i blomkrukorna? Då ska du testa Nemablom, biologisk bekämpning mot skadedjur.

GuideTa sticklingar av palettblad

Man kan inte få nog av dessa färgsprakande och vackra växter. Att palettblad dessutom är enkla att sticklingsföröka är knappast en nackdel. Här är våra tips för hur du lyckas.

Kaktusen - tålig och smart

Kaktusen är en riktig överlevare, där allting har en uttänkt funktion efter omgivningen.

6 skötselråd för att din fiolfikus ska trivas

Fiolfikusen, eller Ficus lyrata som är dess latinska namn, har blivit en av de mest populära växterna att inreda sitt hem med. Den tillför en imponerande grönska och kan till och med bli stor som ett träd inomhus.

GuideSkötsel av orkidéer: Vattna rätt, få den att trivas och blomma igen

De flesta orkidéer är lättskötta och har ganska små krav på omvårdnad. Men det finns knep och skötseltips som kan få din orkidé att växa sig större och leva längre. Bli ett orkidé-proffs!

10 lättskötta gröna växter

Handen på hjärtat, det är skönt med krukväxter som inte behöver så mycket omvårdnad. Här har vi listat tio tåliga favoriter, vissa av dem kan även stå lite mörkare.

Inred med gröna växter

"För mig är växter lika viktiga som möbler och textilier." Läs tipsen från Frida Ramstedt.

Luftrenande växter för sovrummet

Vi har bett trädgårdsmästaren och växtstylisten Lindas Schilén att tipsa om sina favoriter bland luftrenande växter för sovrummet.

Palettblad – skötsel av färgsprakande favorit

Denna dekorativt färgsprakande krukväxt trivs i de flesta väderstreck inomhus, egentligen alla utom för soligt söderläge. Palettblad kräver lite skötsel, är snabbväxande och dessutom dekorativ.

Doftranka - en långlivad lian

På Madagaskar är man tvungen att titta högt upp mot himlen, 4–6 meter, för att få en skymt av doftrankans vackra, vita blommor. Här hemma kan den stå på fönsterbrädan.

Höstens gröna trendväxter

Gröna växter är numera ett måste för den inredningsintresserade. Det är ingen tvekan att gröna växter är en trend som är här för att stanna.

Spjutbräken - klassisk ormbunke

Vackra gröna, frodiga blad som älskar skugga och fukt.

Peperomia - lättskötta och tåliga

Dags att förnya hemma? Kanske läge för nya krukväxter? Då vill vi slå ett slag för någon av de många medlemmarna i peperomia-familjen. Lättskötta och snygga.

Ampellilja – skötsel och tips

Denna gröna, spretiga växt har inte stora krav på sin omgivning, men ger tillbaka genom att rena luften och skicka ut revor med nya små plantor.

Rosenkalla - exotisk elegans

Den färgstarka rosenkallan kan inte bara köpas året om - de blommar också nästan året om. Lättskött och färgglad!

GuideAtt ta sticklingar och föröka växter

Att föröka dina krukväxter är enkelt och roligt. Tidig vår är bästa tiden för att så frö, sätta sticklingar eller dela växter.

Begonia - skötselråd för den blommande favoriten

I nästan alla hem har det någon gång under det senaste halvseklet stått en begonia. Denna tåliga vardagsblomma blommar länge och är lättskött.

Locka fram våren på fönsterbrädan

Det kan kännas oändligt långt innan de första vårtecknen dyker upp ute i trädgården. Medan du väntar kan du försöka hjälpa vårkänslan lite på traven genom att göra fint inomhus.

Fredskalla – luftrenaren

Inte bara vacker. Den är fenomenal på att ta bort skadliga ämnen och dessutom återfukta luften.

Växter som inte är giftiga för katter

Det är ganska ovanligt att katter blir förgiftade av att äta på krukväxter. Men det kan vara bra att känna till vilka växter som är ofarliga för katten att tugga på, ifall du vill vara på säkra sidan.

Börja våren inomhus - vårlökar i kruka

Att se en lök förvandlas till en blomma känns som ett mirakel varje gång. Lökväxter är mästare på att sprida vårkänslor!

GuideVilka växter passar din fönsterbräda?

Om du väljer växter som passar förutsättningarna i ditt fönster har du större chans att kunna ge krukväxten vad den behöver för att må bra.

Renande grönska - växter som renar luft

Vad ger en bättre nystart än att uppdatera växtligheten där hemma? Gröna växter är inte bara vackra att se på. En del växter både renar luft från från föroreningar och vissa växter ökar dessutom luftfuktigheten hos oss.

Växter som allergiker tål

Växter och blommor ökar vårt välbefinnande visar olika studier, men många människor är allergiska. Genom att välja rätt växter kan även allergiker och sjukhus ha en levande miljö med växter och buketter.

Växtbelysning – hjälp växterna på vintern

Vintertid är en svår tid för krukväxter och förodlingar. Antalet timmar solljus är mycket begränsade och det kan behövas lite hjälp med tillskottsljus.

Jämnare vattning med fuktighetsmätare

Osäker på om det är det dags att vattna? Då är fuktighetsmätare ett bra hjälpmedel.

Ta hand om dina krukväxter efter semestern

När man varit borta några veckor på en skön semester och sedan kommer tillbaka är det kanske ofta så att krukväxterna där hemma inte mår så bra.

Giftiga växter - lista på giftiga krukväxter här

Är växten giftig eller ej? Giftinformationscentralen får ofta frågor om barn som smakat på växter eller bär, och har därför sammanställt en växtlista över barnvänliga och giftiga växter.

Crassula - enkla och torktåliga

Tåligare krukväxter får man leta efter. Även om växterna hos Crassula har många likheter när det gäller skötseln så finns det många roliga sorter med skiftande utseende.

Upptäck orkidéernas värld

Förr ansåg vi att orkidéer var ömtåliga växter som krävde regnskogsklimat inomhus för att trivas. Men nu vet vi att få krukväxter är så lättskötta och de trivs alldeles utmärkt i våra bostäder som håller rumstemperatur året om.

Orkidé - lättskötta sorter

Det finns oändligt många sorters orkidéer. Här har vi en lista över några lättskötta varianter som ofta förekommer i våra butiker. Hittar du en ny favorit?

Experten tipsarVackert inne med underbara orkidéer

Hur maximerar man blomningen och får sina underbara orkidéer att trivas? Den frågan och många fler har vi ställt till stilsäkra växtexperten Linda Schilén.

Visar 48 av 99 resultatVisa fler