Reportage

Stärker upp med krukväxter inne

Gustav Ovland blev riksbekant när SVT:s program Husdrömmar följde hans projekt med att skapa ett hem åt sig och italienska mastiffen Boris i den gamla stärkelsefabriken i skånska Härnestad. Men efter att TV-teamet lämnade huset har jobbet fortsatt. Bland annat har krukväxterna flyttat in.

– Det är lätt att känna press när man är med i en TV-produktion att ha allt klart till slutet av programmet. Men jag bygger inte det här hemmet för någon annans skull. Jag tar det i min takt och allteftersom jag har råd att köpa det jag verkligen vill ha. Det är mer hållbart. Jag tycker också att det finns något fint i att få längta, säger Gustav Ovland.

Växter ger huset själ

Växter gör något med ett hem. De gör inte alltid så mycket väsen av sig, men utan dem känns det ofta kalt. Det är bara att bläddra i vilket inredningsreportage eller möbelkatalog som helst för att se att växter eller blommor brukar finnas med som en självklar del av inredningen. Och de finns där av en anledning.

– Nu när växterna kommit in har huset fått en själ. Det blir ombonat på ett helt annat sätt och så ger de energi. Man blir glad när man möts av växter.

Boris, italiensk mastiff. Trogen följeslagare och vän.

Värme och kontraster

Gustav har valt mycket naturmaterial och varma toner i färgskalan inne i huset. Det är toner av beige, honung och konjak. Och det är kontraster i texturer. På betonggolvet ligger en luftig matta i ull. Det är trä och linne, fårskinn och industridetaljer i metall som påminner om husets förflutna som fabrik. Nu har det blivit ljust och luftigt eftersom han öppnat upp och satt in fler fönster.

Gustav lämnade sitt jobb på Ystad Saltsjöbad för att kunna ägna sig helhjärtat åt husbygget. Och även om han fått mycket hjälp så har han gjort det mesta själv. Från grunden. Det som har kunnat tas tillvara – som tegelstenarna på innergården – har han omsorgsfullt tagit ner en efter en, rengjort och förvarat tills de kunnat användas igen.

Det stora ljusinsläppet gör att de lite mer exotiska växterna trivs.
Den tåliga zamiakallan kan placeras nästan var som helst, även en bit in i rummet.

Det var egentligen innergården, eller det som en gång varit den största delen av stärkelsefabriken, som Gustav föll för när han bläddrade bland objekt till försäljning på Hemnet. Han såg möjligheterna i den gamla tegelmuren och de uppväxta träden som stack upp genom det som var kvar av taket. Och det var den där speciella känslan av att vara befinna sig i Sydeuropa som sedan fick sätta temat för innergården. Men det ska vi återkomma till en annan gång. Nu ska det ju handla om växtvalen inomhus.

Det är gröna krukväxter som gäller

– Utomhus är jag mest intresserad av att odla sånt jag kan ta vara på och äta. Det får också gärna vara lite blommor som ger medelhavskänsla och som är bra för humlor och bin. Inomhus däremot är jag inte särskilt blommig av mig.

Det märks. Det är gröna krukväxter som gäller. Stora som små. Från fiolfikusens stora rundade blad till ormbunkens yviga vippor. En del av dem är placerade i grupp där olika bladformer får kontrastera varandra, en del i par, andra som solitärer. Men det är inte bara estetiken som får råda.

– Uppe i sovrumstrappan har jag medvetet valt suckulenter som tål att stå utan vatten rätt länge eftersom jag vet med mig att jag inte kommer vattna där särskilt ofta.

Han erkänner villigt att inomhusväxter inte är hans starkaste sida. Eller växter, för den delen. Men han vet vilken känsla han vill förmedla och sedan frågar han sig fram. Det var så han gjorde med växterna som står här nu.

– Jag vet ju inte alltid vilka växter som trivs var så det tog jag reda på när jag var på Blomsterlandet. Jag hatar att behöva göra om saker så jag tar gärna till mig av tips och råd.

Klätterkalla 'Brasil' har lätt variegerade blad som skiftar i ljusgrönt.
Ormbunke, eller spjutbräken som den egentligen heter, är en gammaldags favorit och sorterna är numera fler och tål inomhusklimatet bättre.

Krukväxt påminner om barndomen

En sort hade han definitivt koll på. Han ler lätt när han berättar att det finns en krukväxt som han minns från sin uppväxt och som han blev glad över att återse i blomsterbutiken, nämligen den frodigt gröna ormbunken som nu återkommer på väl valda ställen i huset.

I allrummets stora fönster som vetter ner mot ån utanför har Gustav arrangerat flera grönbladiga växter i grupp.

– Jag gillar att de förstärker känslan av träden som står utanför. Och så händer det något speciellt med ljuset när det silas genom växterna. Det blir en skön liten djungel här inne.

Mossranka, frodig grönska och häftiga ludna stjälkar.
Rundkalatea gillar ljus, värme och hög luftfuktighet. Men skydda den från direkt solljus.