Zamiakalla - den populära garderobsblomman

Denna fantastiska gröna garderobsblomma som går att placera nästan var som helst.

Garderobsblomma - överlevare i alla lägen

Det spelar ingen roll om garderobsblomman står ljust eller mörkt, tempererat eller varmt. Den klarar de flesta lägen och anpassar sig. Dess bladstjälkar sträcker sig gärna mot det ljus som ändå finns så se till att vrida på plantan då och då så att garderobsblomman växer jämnt runt om.

Det latinska namnet på garderobsblomman är Zamioculcas zamiifolia och det svenska namnet är zamiakalla. Det är en knölväxt som har sitt ursprung i Zanzibar. Det råder ingen tvekan om att den är en populär och eftertraktad växt tack vare dess dekorativa utseende och tålighet.

Garderobsblomman finns i olika storlekar, från små krukväxter till golvexemplar på 1 meters höjd. Bladen är läderartade och glansiga och sitter på tjocka bladskaft med ett uppsvällt fäste. Det asymmetriska växtsättet är definitivt ett plus hos den här särpräglade växten. Var tredje månad kan det bildas ett nytt bladset och på ett år kan den växa den 20–25 cm. Maximal höjd för garderobsblomman är drygt 1,5 m i gynnsamma lägen och därefter växer den på bredden.

Skötsel av garderobsblomman - läge och vatten

Garderobsblomman trivs bra en bit in i rummet. Ju mindre ljus den får, desto mörkare blir bladen. Om den står ljust växer den snabbare och blir större. Den bör skyddas mot stark, direkt sommarsol. Den trivs alldeles utmärkt vid 18–25 °C och är ganska förtjust i värme.

Låt garderobsblomman torka ut mellan vattningarna, var noga med att den inte blir stående med vatten i krukan. Göd den vid varje vattning med en vanlig krukväxtnäring från februari till oktober.

Även om växten har små behov av ljus och vatten, ska du inte glömma att sköta om garderobsblomman helt. Trivs den kommer den bli både långlivad och stor.

Köp zamiakalla - garderobsblomma här

Zamiakalla

Zamioculcas zamiifolia

Finns i flera varianter

129:-

Zamiakalla

Zamioculcas zamiifolia

Finns i flera varianter

499:-

Kruka Sindy

Utförsäljning inredning - endast online

Finns i flera varianter

Ord. pris från 69,90

Från 69,30

Läs mer om krukväxter till ditt hem

Monstera – krukväxt för den trendige

Denna mycket lättskötta och tåliga krukväxt har ett karaktäristiskt utseende med sina stora, flikiga och blankt gröna blad.

Palettblad – skötsel av färgsprakande favorit

Denna dekorativt färgsprakande krukväxt trivs i de flesta väderstreck inomhus, egentligen alla utom för soligt söderläge. Palettblad kräver lite skötsel, är snabbväxande och dessutom dekorativ.

6 skötselråd för att din fiolfikus ska trivas

Fiolfikusen, eller Ficus lyrata som är dess latinska namn, har blivit en av de mest populära växterna att inreda sitt hem med. Den tillför en imponerande grönska och kan till och med bli stor som ett träd inomhus.