Inspiration

Inred med gröna växter - stylisten tipsar

Vi inreder nu mer än gärna med gröna växter, och vem vill inte göra det med stil? Vi har träffat stylisten Jessica Magnusson för att få hennes bästa tips på hur man lyckas med växter i sin inredning.

Alla kan inreda med gröna växter

Det finns många anledningar till varför vi har gröna vxter i våra hem. Vissa har det enbart för att inreda, att skapa ett uttryck via växterna. Andra har växter för hälsans skull, för att få ett bättre inomhusklimat med renare och fuktigare luft. Och en del har växter för att de helt enkelt fått dem.
Många påstår att de inte kan sköta växter och därför kan de inte heller ha några. Men detta håller Jessica inte med om.

– ALLA klarar att ha växter. Det finns en växt för alla. Det gäller att välja ”rätt” sort beroende på vem du är och hur du bor. Skapa sen en rutin för skötseln. Klarar du att borsta tänderna klarar du att vattna en växt.

– Ytan har så klart stor betydelse, fortsätter Jessica, börja alltid där och anpassa växterna efter detta. Har du liten yta, som många har så använd även höjden när du ska inreda. Här kan amplar på olika höjder bli fint. Det finns många lättskötta peperomia som passar in här.

Placera gärna dina mindre grönväxter i en hylla, som en del av inredningen tillsammans med andra prydnader och böcker.

Våga ha stora växter inomhus

Använd med fördel riktigt stora gröna växter på stora ytor eller om det är högt till tak. På stora ytor fungerar det också att ha stra växter mitt i rummet, då blir de nästan som en möbel. Guldpalm finns ofta i stora och buskiga exemplar som gör sig fint här. Golvväxter som zebrasköld och vit papegojblomma kan även fylla ut hörn eller fungera som rumsavdelare. Placera gärna olika stora växter ihop men pass upp så det inte ser stökigt ut.

– På stora ytor kan flera mindre växter upplevas som plottrigt. Och på små ytor kan det vara svår att ha en växt mitt i rummet, då uppfattar vi det som att växten står i vägen. Däremot kan du placera större gröna växter i hörn, även om du har mindre ytor. Här skulle en fiolfikus passa bra om det finns bra dagsljus. Den växer rakt och smalt och har fina blad, säger Jessica. Undvik en djungel av växter om du har liten yta.

 

Gruppera växterna för större effekt. Växter från vänster är svärmorstunga och fiolfikus.

Satsa hellre på två till tre mindre eller en stor växt på samma ställe. Prova att ställa några växter på piedestaler för att trolla fram olika höjder. Här kan till exempel en monsterafingerranka eller en svärmors tunga komma till sin rätt. Placerar du flera växter tillsammans och vill att varje växt ska synas bättre, använd då växter med olika bladform och färg. En lättskött nyhet är filodendron ’White Measure’ som med sina vitrandiga blad sticker ut. Vill du däremot skapa en djungelkänsla ska du välja växter som har liknande blad.

– Det som ska undvikas, oavsett vilken yta man har, är växter i storlek avsedda för fönsterkarmar på golvet. De är alldeles för små. Inredning måste vara praktiskt. Och placera inte växter så man kan skada sig på dem, till exempel spetsiga blad i ögonhöjd, tipsar Jessica.

Inred hellre med mindre gröna växtergenom att göra samlingar på bord, bänkar eller hyllor, så kallade stilleben. Jessica fortsätter:
– Här är det viktigt att begränsa sig, annars är det lätt att installationen uppfattas som rörig och ogenomtänkt. Använd neutrala krukor i samlingar och ha en kruka som sticker ut eller en växt som är udda och utmärker sig. Här är det praktiskt att använda kaktusar och suckulenter. De behåller sitt coola intryck under lång tid.

Från vänster: Peperomia, Fiolfikus ’Bambino’, Hartassbräken ’Blue Star’, Filodendron ’White Measure’, Peperomia ’Pepperspot’, Pilspetsranka ’Pixie’, Trekantseuphorbia.

Inred med snittblommor

När vi går mot vår och sommar använder vi mer blommande växter i inredningen. Det är som om vi vill skapa den somriga känslan även inomhus. För det mesta är de blommade krukväxterna lite svårare att placera.
– Blommande krukväxter kräver som regel lite mer skötsel jämfört med gröna växter. Mest naturligt blir det att ha blommande där vi tillbringar mycket tid, som till exempel i köket. Här är det lättare att ha översikt och ge växterna den uppmärksamhet de behöver, säger Jessica.

Undantaget är orkidéer som inte kräver vattning så ofta. En orkidé som brudorkidén ’Soft Cloud’ är nästan vackrast i eget majestät tillsammans med gröna växter. De vita blommorna är så fina mot alla gröna nyanser, tycker Jessica.

– Och våga klippa av orkidéns stänglar och ställ i vas eller lägg några enstaka blommor i ett fat med vatten. De håller förvånansvärt länge.

Den småblommiga brudorkdén 'Soft cloud' tillsammans med fiolfikus.

Tulpanen är ju vårens snittblomma och ofta hamnar buketten på köksbordet. Är köket inrett med mycket färger och prylar passar det bra med en enfärgad bukett i sober färg. I ett stilrent kök med få prylar ska tulpanbuketten istället spraka av färg för att göra avtryck.
– Och prova att dela upp tulpanbuketten. Placera en eller två tulpaner i smala vaser och ställ i en grupp på bordet. Detta ger genast ett helt annat uttryck.

Jessica vill att vi ska våga inreda med snittblommor, det är både väldigt vackert och ger hela rummet en lyxig känsla. Och det behöver inte kosta en förmögenhet.

– Välj snittblommor som har långt vasliv, satsa på eukalyptus och tistlar. Sen är det lätt att missa vad som finns i närheten. Har du mycket växter i hemmet? Ja, men klipp av en kvist eller en ranka och ställ i vas. Även trädgårdens kvistar och grönt kan plockas in.

– Det går inte att göra fel med växter. Vi har alla olika smak och förutsättningar men det finns inga regler. Dessutom passar gröna växter ihop med alla material och färger i hemmet. Man kan faktiskt säga att växterna förhöjer inredningen avslutar Jessica.

Plocka fram vaser som du samlat på dig över tid, mixa och matcha fritt.

Jessicas tre snabba

Växter blir dammiga

Skölj eller damma av växterna då och då. Är växterna dammiga kan hemmet upplevas som lite grått och dammigt.

Växter kan bli för gamla

De blir överväxta, glesa eller färglösa. Nya växter ger en ny känsla och förnyar hemmet.

Gruppera växterna

10 små växter på 10 olika ställen ger ett rörigt intryck. Dela istället upp växterna i några färre grupperingar.