Guide

Kruka med långtidsbevattning – så här gör du

Glömmer du bort att vattna dina krukväxter regelbundet? Du är långt ifrån ensam. Vi har en kruka med självbevattning som kan hjälpa även en glömsk växtentusiast.

Att veta när man ska vattna sina blommor och vad som är en lagom mängd vatten är kanske en av de främsta anledningarna till att många misslyckas med sina växter hemma. Det finns för mycket annat att tänka på, och vips så står din gröna ögonsten där med hängande, bruna blad och ger dig dåligt samvete. Eller är du kanske den som vattnar lite för ofta av ren omtanke, men det slutar istället med att du nästan dränker din skyddsling på fönsterbrädan.

Men det finns knep att ta till. En kruka som har ett större vattenmagasin gör det enklare för dig att sköta om dina krukväxter. Växten har inte bara tillgång till vatten under en längre period, den kan också tillgodose sitt vattenbehov på egen hand. En lagom dos vatten och en jämnare tillgång gör att din växt utvecklas på ett bättre sätt.

Krukan Paulina är en kruka av återvunnen plast och med inbyggd självbevattning. Paulina finns i flera storlekar och färger, så den passar både växterna på fönsterbrädan och de större växterna på golvet. Här har vi gjort en guide som visar hur enkelt du sätter ihop den och planterar dina krukväxter.

Äntligen kan vem som helst stoltsera med gröna fingrar!

Så här planterar du i kruka med långtidsbevattning

1. Krukan kommer med några lösa delar. Bottenplattan, röret du fyller på vatten i samt en sticka som visar hur mycket vatten som finns i magasinet. Sätt fast bevattningsröret i bottenplattan och placera den i botten på krukan.

2. Plantera krukväxten direkt i krukan, utan innerkruka. Fyll på med blomjord för att växten ska stå stadigt i den nya krukan och hamna på rätt höjdnivå. Det behövs inte lecakulor i botten, utan blomjorden ska ha direktkontakt till hålet där vattenmagasinet finns.

3. Vattna plantan direkt ovanifrån så att även den nya jorden blir genomvattnad. Du kommer behöva vattna din nyplanterade krukväxt ovanifrån de första veckorna för att ge rötterna den bästa förutsättningen att söka sig ut i den nya jorden, och ner i botten.

4. Sätt ner mätstickan i bevattningsröret och fyll på med vatten. Du kan sedan följa hur mycket vatten krukväxten suger åt sig genom att lyfta upp stickan ur röret och se hur högt upp den är blöt.

Att tänka på när din växt är nyplanterad

Även om inte din krukväxt nu klarar sig helt på egen hand, så behöver den troligtvis inte vattnas lika ofta som i en vanlig kruka. Var gärna lite uppmärksam de första veckorna och känn med fingret på jorden och se hur allmäntillståndet på växten är.
Efter en omplantering kan ibland krukväxten behöva lite tid på sig att återhämta sig. Beroende på hur mycket sol det är där din växt står, eller om det kanske är ett element under, kan jorden torka upp olika snabbt.

Kom ihåg att vattna ovanifrån de första veckorna för att rötterna ska kunna leta sig ut i den nya jorden och komma i kontakt med jorden som är närmast vattenmagasinets hål.

Läs skötselrådet för din krukväxt och försök att även följa rekommendationen kring hur ljust växten ska stå. Då har du gett plantan fina förutsättningar för att hålla sig fri från ohyra och kunna växa sig större.

Så här tillverkas krukan Paulina