Guide

Näring till krukväxter – så lyckas du

Våra krukväxter behöver näring från vår till höst, det ger friskare och vackrare plantor.

Att ge näring i kombination med att plantera om dem i större krukor när de växter sig större, ger friska och mer lättskötta plantor. De blir också mindre känsliga för sjukdomar och skadeinsekter. Det spelar ingen roll om det handlar om gröna krukväxter, blommande krukväxter eller orkidéer alla behöver näring.

Hur ofta ska jag gödsla mina krukväxter?

Krukväxter gödslas generellt en gång i veckan från mars till september. Men följ alltid anvisningarna på förpackningen.


Vad ska jag gödsla mina krukväxter med?

Krukväxtnäring finns dag i många former, både för blommande och gröna växer men även specialprodukter för till exempel orkidéer och medelhavsväxter. Huvudsaken är att gödslingen görs regelbundet. Skulle olyckan vara framme och någon växt få ”fel” näring vid något tillfälle gör det ingen skada.


Hur vet jag när det är dags att plantera om min krukväxt?

Ofta räcker det att plantera om krukväxterna vart annat år, men kraftigt växande plantor kan behöva planteras om varje år. Äldre krukväxter behöver inte planteras om lika ofta, här räcker det med vart tredje eller vart fjärde år. Ofta kan man med blotta ögat se att det är dags för omplantering när rötterna börjar krypa upp i ytan, eller ringlar sig långa på fat eller i innerkrukor.


Vad ska jag tänka på i samband med omplantering av krukväxter?

Välj en kruka som är i proportion till krukväxten, växtens rötter behöver ungefär lika mycket plats under jord som växten ovan. Välj alltid en större kruka än den gamla. Rötter som har snurrat sig i botten på krukan klipps bort och sidorna på jordklumpen kan med fördel luckras upp för att de nya rötterna ska växa ut i jorden och inte fortsätta växa runt på samma sätt som de gamla. Använd jord för krukväxter, som blomjord eller yrkesodlarjord för inomhusväxter.


När är bästa tiden för omplantering?

På våren och under sommaren när plantorna växer som bäst.


Ska jag gödsla nyplanterade krukväxter?

Nej, näringen i jorden räcker gott den första tiden. Efter 4-6 veckor brukar det vara lagom att börja gödsla.