Guide

Näring till krukväxter – så lyckas du

Växtnäring till våra växter gör plantorna friskare och vackrare. Många av våra krukväxter behöver näring från vår till höst, läs mer om växtnäring här.

Att ge näring i kombination med att plantera om dem i större krukor när de växter sig större, ger friska och mer lättskötta plantor. De blir också mindre känsliga för sjukdomar och skadeinsekter. Det spelar ingen roll om det handlar om gröna krukväxter, blommande krukväxter eller orkidéer alla behöver näring.

Hur ofta ska jag gödsla mina krukväxter?

Krukväxter gödslas generellt en gång i veckan från mars till september. Under vinterhalvåret ger du näring lite mer sällan. Men följ alltid anvisningarna på förpackningen.

Vad ska jag gödsla mina krukväxter med?

Krukväxtnäring finns dag i många former, både för blommande och gröna växter men även specialprodukter för till exempel orkidéer och medelhavsväxter. Huvudsaken är att gödslingen görs regelbundet. Skulle olyckan vara framme och någon växt få ”fel” näring vid något tillfälle gör det ingen skada. Näringspinnar eller flytande näring - välj det som passar dig.

Hur vet jag när det är dags att plantera om min krukväxt?

Ofta räcker det att plantera om krukväxterna vart annat år, men kraftigt växande plantor kan behöva planteras om varje år. Äldre krukväxter behöver inte planteras om lika ofta, här räcker det med vart tredje eller vart fjärde år.

Ofta kan man med blotta ögat se att det är dags för omplantering när rötterna börjar krypa upp i ytan, eller ringlar sig runt, runt eller sticker ut mycket genom hålen i botten på innerkrukor. Lyft upp plantan ur inerkrukan och se efter hur det ser ut om du är osäker.

Vad ska jag tänka på i samband med omplantering av krukväxter?

Välj en kruka som är i proportion till krukväxten, växtens rötter behöver ungefär lika mycket plats under jord som växten ovan. Välj alltid en större kruka än den gamla. Rötter som har snurrat sig i botten på krukan klipps bort och sidorna på jordklumpen kan med fördel luckras upp för att de nya rötterna ska växa ut i jorden och inte fortsätta växa runt på samma sätt som de gamla. Använd jord för krukväxter, som blomjord eller yrkesodlarjord för inomhusväxter.

En plastkruka är lätt och smidig att hantera, den håller kvar fukten när du vattnat och du kan enkelt byta ytterkruka efter tycke och smak. En lerkuka är stilren och klassisk, och passar växter som trivs med att torka upp lite mer då leras gärna drar åt sig fukt. En helt ny lerkruka kan du låta ligga i ett vattenbad för att "mätta" leran på fukt innan du planterar en växt i den. Se till att alltid ha ett fat under om krukan har hål i botten.

Vill du underlätta vattningen kan du också använda en kruka med vattenmagasin, som fungerar som en långtidsbevattning. Krukan Paulina finns i flera storlekar och färger och är perfekt om du vill få lite hjälp med vattningen - läs mer om hur planterar i en kruka med långtidsbevattning.

När är bästa tiden för omplantering?

På våren och under sommaren när plantorna växer som bäst.

Ska jag gödsla nyplanterade krukväxter?

Nej, näringen i jorden räcker gott den första tiden. Efter 4-6 veckor brukar det vara lagom att börja gödsla.

Krukor och jord till dina krukväxter

Produktbild på Planteringskruka Cultivate

Planteringskruka Cultivate

Finns i flera varianter

Från 24,90

Produktbild på Blomjord Blomsterlandet

Blomjord Blomsterlandet

Finns i flera varianter

Från 49,90

Produktbild på Kruka Paulina

Kruka Paulina

Finns i flera varianter

Från 89,90

Produktbild på Kruka Paulina

Kruka Paulina

Finns i flera varianter

Från 89,90

Produktbild på Kruka Paulina

Kruka Paulina

Finns i flera varianter

Från 89,90

Produktbild på Lerkruka

Lerkruka

Finns i flera varianter

Från 39,90

Produktbild på Lerkruka

Lerkruka

Finns i flera varianter

Från 39,90

Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt

GuideAtt plantera om och beskära dina krukväxter

Krukväxter kan behöva lite omvårdnad för att hålla sig friska och fina. Här hittar du alla svar på hur man faktiskt gör när man planterar om eller beskär.

Nemablom – gör så här

Har du problem med sorgmyggor i blomkrukorna? Då ska du testa Nemablom, biologisk bekämpning mot skadedjur.

Växtbelysning – hjälp växterna på vintern

Vintertid är en svår tid för krukväxter och förodlingar. Antalet timmar solljus är mycket begränsade och det kan behövas lite hjälp med tillskottsljus.

GuideKruka med långtidsbevattning – så här gör du

Glömmer du bort att vattna dina krukväxter regelbundet? Du är långt ifrån ensam. Vi har en kruka med självbevattning som kan hjälpa även en glömsk växtentusiast.

Lär dig mer om orkidéskösel
GuideSkötsel av orkidéer: Vattna rätt, få den att trivas och blomma igen

De flesta orkidéer är lättskötta och har ganska små krav på omvårdnad. Men det finns knep och skötseltips som kan få din orkidé att växa sig större och leva längre. Bli ett orkidé-proffs!

6 skötselråd för att din fiolfikus ska trivas

Fiolfikusen, eller Ficus lyrata som är dess latinska namn, har blivit en av de mest populära växterna att inreda sitt hem med. Den tillför en imponerande grönska och kan till och med bli stor som ett träd inomhus.