Växtbelysning – hjälp växterna på vintern

Vintertid är en svår tid för krukväxter och förodlingar. Antalet timmar solljus är mycket begränsade och det kan behövas lite hjälp med tillskottsljus.

Belysning

En bra växtbelysning ska ha ett stort ljusutbyte i förhållande till elförbrukningen. Ljuset bör vara ganska koncentrerat så att i huvudsak växten belyses. Dessutom ska ljusets sammansättning vara sådan att det ger en normal tillväxt. Ljuset bör inte vara störande eller otrivsamt för oss människor. Utan tillräckligt ljus under de långa mörka vintermånaderna blir många sorter långa och rangliga. Låt gärna växtbelysningen vara tänd 12-16 timmar per dygn men inte dygnet runt.

Men det är inte bara kvantiteten ljus som är avgörande för hur en växt mår. Lika viktig är ljusets färgskala. Rött och blått är växternas favoritfärg. Det blå ljuset påverkar utformningen och ger kompakta plantor. Det röda sträckningstillväxten. Ljuset måste alltså innehålla rätt proportion mellan rött och blått.

Olika typer av lampor kan användas som växtbelysning men alla fungerar inte lika bra.

Glödlampor

Strålningen från en glödlampa består av ca 95 procent värmestrålning och endast 5 procent ljust. Värmen kan orsaka brännskador på växterna och lamptypen är oekonomisk som ljuskälla. Dessutom blir de delarna av växten som finns närmast lampan torrare. Angrepp av skadedjur ökar.

Glödlampor är användbara endast som ett mysljus i ett fönster. Placera dem då minst en meter ovanför växterna för att undvika brännskador.

Lysrör

Har ett mycket bra ljusutbyte i förhållande till energiförbrukningen. Mellan 20 och 25% av den tillförda elenergin förvandlas till synligt ljus. De långa rören passar sällan i hemmiljö. Då är det bättre med kompaktlysrör (lågenergilampor) som inte är mycket större än en vanlig glödlampa. Dessa passar vanligen i en normal sockel (E27) och kan användas i alla armaturer där de får plats.

Metallhalogenlampor

Bland dessa lampor finns de som ger det bästa ljusutbytet i förhållande till strömförbrukningen (upp till 30%). Ljuskvalitén är god och växterna utvecklas väl. Den höga ljusintensiteten kan upplevas som störande. Armaturerna är tunga och klumpiga. Lamporna passar bra i stora anläggningar i offentlig miljö men olämpliga för hemmabruk.

Text: Blomsterfrämjandet
Bild: Nelson Garden

Läs mer om förodling

GuideFrösådd, att förkultivera inomhus

Att förkultivera frön inomhus är ett bra sätt att starta våren. Här är en enkel steg för steg-guide.

ReportageEtt KRAV-märkt frö blir till

Har du nånsin funderat på hur det egentligen går till när ett frö hamnar i sin fröpåse i din butik? Det är många steg att tänka på. Särskilt när det handlar om KRAV-märkta fröer.

ReportageUnderbara Clara kickstartar året med fröer

Hon har odlat sedan barnsben, men det var först i vuxen ålder, som Underbara Clara insåg det fina med förodling. - Att förså är att få tjuvstarta när odlingsklådan är som störst.