Växtbelysning – hjälp växterna på vintern

Vintertid är en svår tid för krukväxter och förodlingar. Antalet timmar solljus är mycket begränsade och det kan behövas lite hjälp med tillskottsljus.

Belysning

En bra växtbelysning ska ha ett stort ljusutbyte i förhållande till elförbrukningen. Ljuset bör vara ganska koncentrerat så att i huvudsak växten belyses och ljusets sammansättning ska vara sådan att det ger en normal tillväxt. Ljuset bör inte vara störande eller otrivsamt för oss människor.

Utan tillräckligt ljus under de långa mörka vintermånaderna blir många sorter långa och rangliga. Låt gärna växtlampan vara tänd 12-16 timmar per dygn men inte dygnet runt.

Men det är inte bara kvantiteten ljus som är avgörande för hur en växt mår. Lika viktig är ljusets färgskala. Rött och blått är växternas favoritfärg. Det blå ljuset påverkar utformningen och ger kompakta plantor. Det röda sträckningstillväxten. Ljuset måste alltså innehålla rätt proportion mellan rött och blått. Välj gärna en växtlampa som har ett så kallat fullspektrumljus.

Olika typer av lampor kan användas som växtbelysning men alla fungerar inte lika bra till alla växter, men oftast är vilken växtbelysning som helst bättre än ingen alls.

Den extra belysningen hjälper plantorna att hålla sig friska under de mörka månaderna hos oss.

Det finns växtbelysning både för krukväxter och din förodling. Investera i praktiska ställningar där du kan höja och sänka ljuset, och med möjlighet att koppla ihop flera LED-lampor.

Glödlampor

Strålningen från en glödlampa består av ca 95 procent värmestrålning och endast 5 procent ljust. Värmen kan orsaka brännskador på växterna och lamptypen är oekonomisk som ljuskälla. Dessutom blir de delarna av växten som finns närmast lampan torrare. Angrepp av skadedjur ökar.

Glödlampor är användbara endast som ett mysljus i ett fönster. Placera dem då minst en meter ovanför växterna för att undvika brännskador.

LED-lampor

Den energismarta LED-belysningen i ljusramp har blivit mycket populär vid inomhusodling. De har lång livslängd och har flera våglängder som är anpassade för att stimulera fotosyntesen och klorofyllbildningen hos växterna.

Om du sätter en skärm över LED-lampan blir ljuset mer riktat neråt mot den specifika plantan under, vilket också gör belyningen mer effektiv. Läs instruktionerna för just den lampan du köper för att ställa in rätt höjd för dina plantor eller krukväxter.

En ställning där du hänger upp ljusrampen underlättar odlingen, och du kan justera höjden allt eftersom plantorna växer.

Lysrör

Har ett mycket bra ljusutbyte i förhållande till energiförbrukningen. Mellan 20 och 25% av den tillförda elenergin förvandlas till synligt ljus. De långa rören passar sällan i hemmiljö. Då är det bättre med kompaktlysrör (lågenergilampor) som inte är mycket större än en vanlig glödlampa. Dessa passar vanligen i en normal sockel (E27) och kan användas i alla armaturer där de får plats.

Metallhalogenlampor

Bland dessa lampor finns de som ger det bästa ljusutbytet i förhållande till strömförbrukningen (upp till 30%). Ljuskvalitén är god och växterna utvecklas väl. Den höga ljusintensiteten kan upplevas som störande. Armaturerna är tunga och klumpiga. Lamporna passar bra i stora anläggningar i offentlig miljö men olämpliga för hemmabruk.

Snygga armaturer gör att växtbelysningen passar in i ditt hem. Köp till en passande växtlampa.
Den smarta Sunlite-lampan kan du sätta direkt i krukan och höja upp till 1 m med teleskopstativ.