Växtbelysning – hjälp växterna på vintern

Vintertid är en svår tid för krukväxter och förodlingar. Antalet timmar solljus är mycket begränsade och det kan behövas lite hjälp med tillskottsljus.

Belysning

En bra växtbelysning ska ha ett stort ljusutbyte i förhållande till elförbrukningen. Ljuset bör vara ganska koncentrerat så att i huvudsak växten belyses och ljusets sammansättning ska vara sådan att det ger en normal tillväxt. Ljuset bör inte vara störande eller otrivsamt för oss människor.

Utan tillräckligt ljus under de långa mörka vintermånaderna blir många sorter långa och rangliga. Låt gärna växtbelysningen vara tänd 12-16 timmar per dygn men inte dygnet runt.

Men det är inte bara kvantiteten ljus som är avgörande för hur en växt mår. Lika viktig är ljusets färgskala. Rött och blått är växternas favoritfärg. Det blå ljuset påverkar utformningen och ger kompakta plantor. Det röda sträckningstillväxten. Ljuset måste alltså innehålla rätt proportion mellan rött och blått.

Olika typer av lampor kan användas som växtbelysning men alla fungerar inte lika bra till alla växter, men oftast är vilken växtbelysning som helst bättre än ingen alls.

Den extra belysningen hjälper plantorna att hålla sig friska under de mörka månaderna hos oss.

Köp växtbelysning online

Växtbelysning

Vi har belysning både till dina krukväxter och din förodling.

Glödlampor

Strålningen från en glödlampa består av ca 95 procent värmestrålning och endast 5 procent ljust. Värmen kan orsaka brännskador på växterna och lamptypen är oekonomisk som ljuskälla. Dessutom blir de delarna av växten som finns närmast lampan torrare. Angrepp av skadedjur ökar.

Glödlampor är användbara endast som ett mysljus i ett fönster. Placera dem då minst en meter ovanför växterna för att undvika brännskador.

LED-lampor

Den energismarta LED-belysningen har blivit mycket populär vid inomhusodling. De har lång livslängd och har flera våglängder som är anpassade för att stimulera fotosyntesen och klorofyllbildningen hos växterna.

Om du sätter en skärm över lampan blir ljuset mer riktat neråt mot den specifika plantan under, vilket också gör belyningen mer effektiv. Läs instruktionerna för just den lampan du köper för att ställa in rätt höjd för dina plantor eller krukväxter.

Lysrör

Har ett mycket bra ljusutbyte i förhållande till energiförbrukningen. Mellan 20 och 25% av den tillförda elenergin förvandlas till synligt ljus. De långa rören passar sällan i hemmiljö. Då är det bättre med kompaktlysrör (lågenergilampor) som inte är mycket större än en vanlig glödlampa. Dessa passar vanligen i en normal sockel (E27) och kan användas i alla armaturer där de får plats.

Metallhalogenlampor

Bland dessa lampor finns de som ger det bästa ljusutbytet i förhållande till strömförbrukningen (upp till 30%). Ljuskvalitén är god och växterna utvecklas väl. Den höga ljusintensiteten kan upplevas som störande. Armaturerna är tunga och klumpiga. Lamporna passar bra i stora anläggningar i offentlig miljö men olämpliga för hemmabruk.

Bild: Nelson Garden

Olika belysning för olika behov

Produktbild på LED-lampa 15W

LED-lampa 15W

Produktbild på Växtlampa Sunlite 7W

Växtlampa Sunlite 7W

Produktbild på Växtlampa Cultura 18W

Växtlampa Cultura 18W

Produktbild på Växtbelysning LED med adapter

Växtbelysning LED med adapter

Läs mer om förodling inomhus

Experten tipsarFörodla som ett proffs

Att starta upp en förodling inomhus tidigt på året kan vara ett sätt att stilla behovet i de gröna fingrarna. Det kan även vara av praktiska skäl, då vår odlingssäsong ibland är för kort för att vissa växter ska hinna blomma eller ge skörd.

GuideFrösådd, att förkultivera inomhus

Att förså och förkultivera inomhus är ett bra sätt att starta våren. Här är en enkel steg-för-steg guide för en lyckad försådd.

GuideAtt förodla i pluggbox

Pluggboxen är ett kompakt minidrivhus som gör det möjligt att odla 49 pluggplantor med djupa och fina rotsystem - perfekt för hemmaodlaren.