Guide

Att plantera stickling från monstera

Monstera deliciosa är lätt att älska och är en härlig krukväxt att inreda rummet med. Vill du ha fler? Här hittar du tips för hur du tar en stickling från din monstera och planterar den.

Ta en toppstickling som inte är alltför stor och inte har för många blad, 2-3 blad räcker bra. Ofta har plantorna luftrötter, klipp då av stjälken under en luftrot. Använd en vass, ren sax eller kniv.

Låt sticklingen först få rota sig i vatten. Här kan du använda en rejäl glasburk eller vas som står stadigt om sticklingen är lång. Se till att burken eller vasen du använder är ren och att vattnet täcker hela roten.

Fyll på och byt ut vattnet med jämna mellanrum.

När 2-3 rötter har bildats är det dags att plantera sticklingen i jord. Börja med såjord, som inte innehåller så mycket näring. Det gör det lättare för de nya rötterna att växa ut. Beroende på hur hög sticklingen är bör man välja en lagom stor kruka, runt 9-10 cm i diameter är vanligt. Var försiktig med de späda rötterna.

Om skottet är långt kan man behöva ge det stöd med blompinnar innan rötterna blivit starka.

Vänta ca 4 veckor efter det att plantan börjar växa, plantera sedan om den i en större kruka med vanlig blomjord av hög kvalitet.

Växten bildar starka rötter först, sedan växer blad från någon nod på plantan. Ha tålamod! Det kan ta lång tid för växter att utvecklas. Håll jämn fuktighet på jorden och vattna då och då med en svag dos näring.

Våga testa att ta sticklingar av dina krukväxter, det är ett roligt pyssel och det är en mysig känsla att odla fram en egen krukväxt från start.

Det här behöver du för att lyckas

Produktbild på Plastkruka Nelson Garden

Plastkruka Nelson Garden

Finns i flera varianter

79,90

Produktbild på Blompinnar av trä

Blompinnar av trä

Finns i flera varianter

Från 39,90

Produktbild på Fat Cultivate

Fat Cultivate

Finns i flera varianter

19,90

Produktbild på Kruka Paulina

Kruka Paulina

Finns i flera varianter

Från 89,90

Produktbild på Kruka Paulina

Kruka Paulina

Finns i flera varianter

Från 89,90

Här kan du köpa gröna växter online

Lär dig mer om att ta sticklingar

GuideTa sticklingar av palettblad

Man kan inte få nog av dessa färgsprakande och vackra växter. Att palettblad dessutom är enkla att sticklingsföröka är knappast en nackdel. Här är våra tips för hur du lyckas.

GuideAtt ta sticklingar och föröka växter

Att föröka dina krukväxter är enkelt och roligt. Tidig vår är bästa tiden för att så frö, sätta sticklingar eller dela växter.

Monstera – krukväxt för den trendige

Denna mycket lättskötta och tåliga krukväxt har ett karaktäristiskt utseende med sina stora, flikiga och blankt gröna blad.