Guide

Att plantera stickling från monstera

Monstera deliciosa är lätt att älska och är en härlig krukväxt att inreda rummet med. Vill du ha fler? Här hittar du tips för hur du tar en stickling från din monstera och planterar den.

Ta en toppstickling som inte är alltför stor och inte har för många blad, 2-3 blad räcker bra. Ofta har plantorna luftrötter, klipp då av stjälken under en luftrot. Använd en vass, ren sax eller kniv.

Låt sticklingen först få rota sig i vatten. Här kan du använda en rejäl glasburk eller vas som står stadigt om sticklingen är lång. Se till att burken eller vasen du använder är ren och att vattnet täcker hela roten.

Fyll på och byt ut vattnet med jämna mellanrum.

När 2-3 rötter har bildats är det dags att plantera sticklingen i jord. Börja med såjord, som inte innehåller så mycket näring. Det gör det lättare för de nya rötterna att växa ut. Beroende på hur hög sticklingen är bör man välja en lagom stor kruka, runt 9-10 cm i diameter är vanligt. Var försiktig med de späda rötterna.

Om skottet är långt kan man behöva ge det stöd med blompinnar innan rötterna blivit starka.

Vänta ca 4 veckor efter det att plantan börjar växa, plantera sedan om den i en större kruka med vanlig blomjord av hög kvalitet.

Växten bildar starka rötter först, sedan växer blad från någon nod på plantan. Ha tålamod! Det kan ta lång tid för växter att utvecklas. Håll jämn fuktighet på jorden och vattna då och då med en svag dos näring.

Våga testa att ta sticklingar av dina krukväxter, det är ett roligt pyssel och det är en mysig känsla att odla fram en egen krukväxt från start.