Guide

Att ta sticklingar och föröka växter

Att föröka dina krukväxter är enkelt och roligt. Tidig vår är bästa tiden för att så frö, sätta sticklingar eller dela växter.

Att så frön

Fyll små krukor eller en hel sålåda med såjord. Se till att vatten inte kan bli stående i botten, utan att det finns hål. Läs på fröpåsen hur djupt fröet ska sås och med vilket mellanrum. Täck med plast eller glasskiva, som vi kan ventilera varje dag för att undvika kraftig kondens.
Frön från egna plantor du har hemma redan kan bli nya växter, men de liknar inte alltid sin ursprungsplanta. Det beror på att krukväxterna inte är sorterna. De frösådda plantorna får alltså bli en liten överraskning.

Att föröka med sticklingar

En del av en växt, som man sticker ner i jord för att rota sig och växa vidare, kallar vi för stickling. Detta är ett enkelt sätt att få flera exemplar av favoritväxten och garanterat en likadan som moderplantan. Detta kallas också för vegetativ förökning. Du kan ta sticklingar från olika delar av växten.

Att dela växter

Växter, som bildar rot- eller sidoskott spränger till sist krukan. Dessa växter kan du istället dela. Först vattnar du igenom växten. Tag av krukan och drag isär rotklumpen eller lägg den på bordet och skär med en vass kniv eller sekatör. Plantera de nya plantorna i egna krukor med ny blomjord.

Lyckas med dina sticklingar

Produktbild på Perlite

Perlite

Produktbild på Plastkruka Nelson Garden
2 för 99:-

Plastkruka Nelson Garden

Produktbild på S-Jord/Såjord

S-Jord/Såjord

Produktbild på Minidrivhus Window

Minidrivhus Window

Lär dig mer om dina krukväxter

GuideAtt plantera stickling från monstera

Monstera deliciosa är lätt att älska och är en härlig krukväxt att inreda rummet med. Vill du ha fler? Här hittar du tips för hur du tar en stickling från din monstera och planterar den.

GuideNäring till krukväxter – så lyckas du

Växtnäring till våra växter gör plantorna friskare och vackrare. Många av våra krukväxter behöver näring från vår till höst, läs mer om växtnäring här.

6 skötselråd för att din fiolfikus ska trivas

Fiolfikusen, eller Ficus lyrata som är dess latinska namn, har blivit en av de mest populära växterna att inreda sitt hem med. Den tillför en imponerande grönska och kan till och med bli stor som ett träd inomhus.