Guide

Att ta sticklingar och föröka växter

Att föröka dina krukväxter är enkelt och roligt. Tidig vår är bästa tiden för att så frö, sätta sticklingar eller dela växter.

Att så frön

Fyll små krukor eller en hel sålåda med såjord. Se till att vatten inte kan bli stående i botten, utan att det finns hål. Läs på fröpåsen hur djupt fröet ska sås och med vilket mellanrum. Täck med plast eller glasskiva, som vi kan ventilera varje dag för att undvika kraftig kondens.
Frön från egna plantor du har hemma redan kan bli nya växter, men de liknar inte alltid sin ursprungsplanta. Det beror på att krukväxterna inte är sorterna. De frösådda plantorna får alltså bli en liten överraskning.

Att föröka med sticklingar

En del av en växt, som man sticker ner i jord för att rota sig och växa vidare, kallar vi för stickling. Detta är ett enkelt sätt att få flera exemplar av favoritväxten och garanterat en likadan som moderplantan. Detta kallas också för vegetativ förökning. Du kan ta sticklingar från olika delar av växten.

Att dela växter

Växter, som bildar rot- eller sidoskott spränger till sist krukan. Dessa växter kan du istället dela. Först vattnar du igenom växten. Tag av krukan och drag isär rotklumpen eller lägg den på bordet och skär med en vass kniv eller sekatör. Plantera de nya plantorna i egna krukor med ny blomjord.

Lyckas med dina sticklingar

Såjord Blomsterlandet

Finns i flera varianter

Från 49,90

Plastkruka

Finns i flera varianter

Från 29,90

Minidrivhus Window

Finns i flera varianter

109:-

Lär dig mer om dina krukväxter

GuideTa sticklingar av palettblad

Man kan inte få nog av dessa färgsprakande och vackra växter. Att palettblad dessutom är enkla att sticklingsföröka är knappast en nackdel. Här är våra tips för hur du lyckas.

GuideAtt plantera stickling från monstera

Monstera deliciosa är lätt att älska och är en härlig krukväxt att inreda rummet med. Vill du ha fler? Här hittar du tips för hur du tar en stickling från din monstera och planterar den.

GuideAtt plantera om och beskära dina krukväxter

Krukväxter kan behöva lite omvårdnad för att hålla sig friska och fina. Här hittar du alla svar på hur man faktiskt gör när man planterar om eller beskär.

GuideNäring till krukväxter – så lyckas du

Växtnäring till våra växter gör plantorna friskare och vackrare. Många av våra krukväxter behöver näring från vår till höst, läs mer om växtnäring här.