Guide

Att ta sticklingar och föröka växter

Att föröka dina krukväxter är enkelt och roligt. Tidig vår är bästa tiden för att så frö, sätta sticklingar eller dela växter.

Att så frön

Fyll små krukor eller en hel sålåda med såjord. Se till att vatten inte kan bli stående i botten, utan att det finns hål. Läs på fröpåsen hur djupt fröet ska sås och med vilket mellanrum. Täck med plast eller glasskiva, som vi kan ventilera varje dag för att undvika kraftig kondens.
Frön från egna plantor du har hemma redan kan bli nya växter, men de liknar inte alltid sin ursprungsplanta. Det beror på att krukväxterna inte är sorterna. De frösådda plantorna får alltså bli en liten överraskning.

Att föröka med sticklingar

En del av en växt, som man sticker ner i jord för att rota sig och växa vidare, kallar vi för stickling. Detta är ett enkelt sätt att få flera exemplar av favoritväxten och garanterat en likadan som moderplantan. Detta kallas också för vegetativ förökning. Du kan ta sticklingar från olika delar av växten.

Att dela växter

Växter, som bildar rot- eller sidoskott spränger till sist krukan. Dessa växter kan du istället dela. Först vattnar du igenom växten. Tag av krukan och drag isär rotklumpen eller lägg den på bordet och skär med en vass kniv eller sekatör. Plantera de nya plantorna i egna krukor med ny blomjord.