5 trendiga krukväxter - variegerade blad och vackra former

Det är spännande mönster, färger och former på bladen som gäller bland höstens krukväxtnyheter. Och de kostar varken skjortan eller kräver specialskötsel.

Brokiga blad - en trend som håller i sig

Den variegerade monsteran med sina vitspräckliga blad har blivit en uppmärksammad favorit och närapå samlarobjekt. För den som gillar brokbladigt och vill ha vackra, flikiga blad i vackert grönt och vitt till rimligare pris tipsar vi om pilspetsrankan Syngonium Podophyllum 'Albolineatum'. Det vita på bladen är närapå så vitt man kan få. Riktigt läckert. Vill stå ljust men inte i direkt sol och torkar gärna upp mellan vattningarna.

Pilspetsrankan 'Albolineatum'

Variegerat i grönt och vitt

En annan sort med härligt variegerade blad är fredskallan Spathiphyllum 'Diamond'. Den har långsmala blad som skiftar i mörkt grönt och vitt. Den är tålig, lättskött och lättplacerad i rummet eftersom den klarar av att stå hyfsat mörkt. Om du inte är supervan vid att sköta krukväxter men ändå vill ha något utöver det vanliga vill vi absolut tipsa om denna.

Fredskallan 'Diamond' i krukan Tina.

Flikiga blad och rosaspräckliga stammar

En flikbladig favorit är alokasian Alocasia Brancifolia 'Pink Passion'. Bladen är gröna och stora med många och djupa flikar medan stammarna har ett dekorativt, spräckligt mönster i rosa och grönt. Var beredd på att bladen breder ut sig så att växten till slut tar ungefär lika mycket plats på bredden som på höjden. Vill gärna torka upp mellan vattningarna. Glöm inte att dra ner något på vattningen under vintern.

Alokasia 'Pink Passion' i krukan Portland.

Grafiska blad

För den som föredrar mer grafiska former på bladen tror vi på alokasian 'Frydek'. Den har stora, avlångt hjärtformade sammetsgröna blad med kontrasterande vita bladnerver. Växer stolt, nästan statylikt. Trivs ljust men inte i gassande sol, så ett fönster som vetter åt norr eller öst är perfekt. Gillar hög luftfuktighet.

Alokasia 'Frydek'.

Mörka, metallglansiga blad

Här finns en skönhet med en bladfärg som drar åt mörkrött och brons, skimrande och med tydliga bladnerver som är nästan svarta. Låt oss presentera kopparsköld Alocasia cuprea ’Red Secret'. Bladen är tjocka och glansiga och ser nästan overkliga ut. Trivs ljust men inte i direkt solljus och vill torka upp lätt mellan vattningarna. Gillar hög luftfuktighet.

Kopparsköld ’Red Secret' i krukan Celia.
Pilspetsranka 'Albolineatum' i kruka Ebba.

Generella skötselråd

Alla dessa växter gillar att få bladen duschade emellanåt eftersom de trivs i i hög luftfuktighet. Ett annat sätt att öka luftfuktigheten i rummet är att ställa ett fat med lecakulor som får stå i vatten i närheten av växten.

Som vanligt med krukväxter vill de ha växtnäring i sitt vatten under den ljusa årstiden och att man drar ner på näringen under den mörkare delen av året.

Se till att inte övervattna, vilket kan vara lätt gjort - särskilt under vintern. Ett tips är att känna efter med fingret en bit ner i jorden eller skaffa en fuktmätare om du är osäker på om växten är torr eller inte.

Alokasia 'Frydek', fredskalla 'Diamond' och alokasia 'Pink Passion'.
Alokasia 'Pink Passion', fredskalla 'Diamond' och kopparsköld 'Red Secret'.