Välmående arbetsplats med växter på kontoret

Växterna ger dig syre, kan dämpa såväl ljus som ljud och fungera som rumsavdelare – och så ser de trevliga ut. Oavsett om du jobbar hemifrån eller på kontor finns det växter som passar dig. Våra experter tipsar.

Peperomia - liten men mångsidig

Det kan vara fint med en krukväxt på skrivbordet eller på en smal fönsterbräda. Då kanske man är ute efter en rätt liten växt som är dekorativ men inte breder ut sig så mycket. Mats Carlsson och Robert Stenbom på Blomsterlandet i Partille, Göteborg vill båda slå ett slag för peperomia. Den finns i så många olika varianter att det för en oinvigd är svårt att förstå att de tillhör samma familj.

Bladen kan vara små som myrtenblad eller stora som handflator. De kan skimra i silver eller vara skrynkliga som russin. Helgröna, släta med ett nyp i spetsen, hjärtformiga och klurigt mönstrade.

Peperomia finns i allt från mörkt röda och svartgröna toner till ljust limefärgade och vitbrokiga.
Dessutom klarar peperomian av att stå en bit in i rummet (så länge det är ljust) och den vill torka ut mellan vattningarna.

– Det finns en hel del växter som verkar trivas som bäst när de blir bortglömda. Ett av de vanligaste misstagen många gör med sina krukväxter är att ge dem för mycket vatten, särskilt om de står lite mörkt, säger Robert.

Pepromia i flera varianter.

Några medlemmar i peperomia-familjen

Möblera med växter

Men det finns förstås en del växter som slukar vatten. En fördel med dem är att de också dunstar vatten, vilket ökar luftfuktigheten. Och det är inte så dumt i torra rum fulla med kontorselektronik.
Ormbunke och hortensia är bra exempel på växter som avger mycket fukt, säger Robert.

För den som har plats för större växter, kanske som rumsavdelare eller annat, finns också några att välja på. Den populära monsteran, till exempel, eller varför inte en yvig palm?

Buskpalmen tål att stå en bit in i rummet och är dekorativ. Förmakspalmen kostar lite mer, men den är tåligare och står sig jättefint, tipsar Mats.

Det kan vara lite lurigt att ha koll på när stora växter behöver vatten eftersom det är svårare att komma åt att känna efter tillräckligt långt ner i jorden. Men det finns hjälp att ta till. Krukor med vattenmagasin, till exempel. Och fuktighetsmätare som du petar ner i jorden.

– Om man nu har kostat på sig en stor växt vill man ju verkligen lyckas. Det du måste tänka på om du väljer en kruka med vattenmagasin är att vattna uppifrån de första veckorna innan rötterna kommit på plats, säger Mats.

Att använda rumstempererat vatten är också en bra ledstjärna för att inte chocka växterna. Och om en växt ser ut att ha fått en allt för lång period med torka så är det lätt att vilja kompensera genom att ge den massor av vatten, men det kan också bli en chock, så där får man vara varsam. Bästa tiden för att vattna sina växter är förresten på morgonen.

Robert StenbomTrädgårdsmästare, Blomsterlandet Partille"Mina bästa tips för att lyckas med krukväxter: Välj rätt växter för rätt plats för ett mer lyckat resultat. Använd gärna olika storlekar och höjder på krukorna för att skapa spännande blickfång och variation bland dina växter."
Rosenkalla och ormbunke, eller spjutbräken som den också heter.

Fint med färg och blommande växter

För dig som vill ha lite färgklickar är blommande växter en idé. Också här finns det sorter som fungerar en bit in i rummet, som rosenkalla, juvelblomma och brudorkidé.

Visste du förresten att brudorkidén tillhör de där växterna som mår bäst av att glömmas bort ett tag? Eftersom den kommer från djungelmiljö är det lätt att tro att den behöver mycket vatten, men så är alltså inte fallet.

Mats CarlssonKrukväxt- och säsongsväxtansvarig, Blomsterlandet Partille"Mina bästa tips för att lyckas med orkidéer: Vanlig brudorkidé är även vacker i ampel. Om du tar bort stödpinnarna så hänger blomstänglarna naturligt vackert ner. När din orkidé blommat över ställ den då i ett svalare fönster och stryp den på vatten och näring så bildas nya blomstänglar snart igen."
Färg och form - skapa en kreativ miljö med blommande växter och vackra krukor.

Snabba resultat

– Snittblommor är fint att förgylla med och en bukett frasiga tulpaner är alltid rätt. Men jag har ett annat tips och det är att skära loss några av bladen på en svärmorstunga och ställa i vas. Jag har haft några sådana stående i en genomskinlig cylindervas i en mörk trappa i över tre år, säger Robert.

Om du gillar dofter, vilket kanske lämpar sig bäst på hemmakontoret eftersom en del personer är doftkänsliga, är doftlilja ett alternativ. En snittblomma, alltså. Vill du hellre ha en krukväxt finns den sirliga vippjasminen. Och så den ljuvliga doften av citrusblom. Doftpelargonen Dr Westerlunds blomma är en annan klassiker.

Vill du slå två flugor i en smäll och plocka in något som både doftar och är ätbart kan du alltid ställa in timjan eller rosmarin. När du drar med handen genom växten utsöndras dofter som påminner om Medelhavet. Snacka om semesterkänsla på jobbet.

Ibland vill du kanske undvika doften helt på en i övrigt blommande växt. Porslinsblommans blad är friskt gröna och rankorna kan snabbt växa sig långa. Däremot är det inte alla som uppskattar blommornas doft.
– Flyttar du in den i rummet blir det inga blommor, säger Mats.

Stiltips! Använd samma krukserie och bladfärg på växterna.

Tänk på ljuset i rummet

En sak som är bra att vara medveten om är att växter som vanligen klarar att stå en bit in i rummet kan få det lite väl tufft under årets mörkaste månader.

– En växt som står två meter in i rummet nås bara av en fjärdedel av ljuset, jämfört med om den hade stått i fönstret. Så under vinterperioden är växtbelysning en klok investering, säger Mats.

Det har hänt mycket inom växtbelysning på senare tid. Det finns allt från tunna LED­lister till riktigt snygga armaturer. Och det finns även växtbelysning i form av en glödlampa som du kan sätta in i din favoritarmatur. Växtbelysning behöver inte betyda att du behöver tumma på estetiken. Lysande, tycker vi.

Rätt krukväxt på rätt plats

Växter som tål att stå en bit in i rummet

Växter som bör torka ut mellan vattningarna

Växter som behöver hållas fuktiga, och inte torka ut

Växter som behöver mycket ljus

Stora gröna växter, som palmer, mjukar upp en miljö och kan samtidigt skärma av och dölja tråkiga delar av ett rum.