Begonia - skötselråd för den blommande favoriten

I nästan alla hem har det någon gång under det senaste halvseklet stått en begonia. Denna tåliga vardagsblomma blommar länge och är lättskött.

Många variationer

Begonia finns i många färger, dock inte i blått – inte än. Nyanserna är otaliga och sorterna ibland svåra att skilja åt.

Det finns begonia med enkla och fyllda blommor, med släta och krusiga kanter, med släta, glänsande, hela blad och blad med flikiga kanter. Variationerna är många. De senaste åren har vi kunnat köpa ett antal storblommiga sorter, som hör till grupperna ’Big Flower’ och ’Superstar’. De har den fördelen att de kräver mindre ljus än de övriga, de klarar våra korta vinterdagar lättare. De blommar länge – ibland från jul till påsk. ’Renaissance’ heter en sortgrupp med lite ljusare, lite längre och djupt flikiga blad. Blommorna är tätt fyllda som nejlikor. Färgerna är klara och mycket läckra. ’Schwabenland’ är en äldre grupp med stora, enkla blommor i starka färger och med markerad ståndarsamling.

Röda blommor till jul

Många av oss vill ha allt i rött till jul – även blommorna. Två sorters julröda begonior kan du välja bland, ’Barkos’, som är den äldsta och ’Baladin’, som är något yngre. Båda hör till gruppen ’Big Flower’. Kom ihåg att kalla dem för julröda begonior – julbegonior är något helt annat.

Vita bland allt det röda

Vita blommor är nästan självlysande i mörker och skymning och de kan vara sköna att vila ögonen på bland allt julrött. Den storblommiga ’Superstar White Bonbon’ har grönskiftande foderblad och vågiga kronblad i flera lager. En grön mittprick fulländar skönheten. Bladen är sidenskimramde, spetsiga och har vågiga kanter. ’Clara’ har lite mindre men lika vackra blommor, helt i vitt, med fylld mitt och släta kronblad.

’Clara Franje’ har samma storlek, färg och form på blommorna med har fransade kronblad, vilket ger blomman ännu mera liv. Bladen på dessa båda är något skeva, blanka och har sågade kanter.

Som sommarblommor utomhus

Till Begonia x hiemalis hör också två begonior, som ska planteras utomhus. Det är sorterna ’Solenia’ och ’Betulia’. De är svåra att skilja från inomhusbegoniorna, så om det inte sitter etikett i krukan eller en namnskylt, bör du fråga personalen om råd. ’Solenia’ har dubbla, rätt stora blommor i rosa-röda toner, som kommer i stora klasar. Plantan blir robust och kraftig, den både sträcker på sig och breder ut sig. Efter regn kan du gärna skaka plantan lite lätt, så att vattnet lämnar blommorna. Under tak slipper du detta.

’Betulia’ får enkla blommor i rosa och röda färgtoner i stor mängd. Plantan är nätt, växer inte så kraftigt, blir inte lika stor som ’Solenia’, men ger mycket färg i rabatt eller kruka. Den här sorten tål regn och vind bättre tack vare att blommorna är enkla.

Växtens värde varierar

Begonians värde har varierat under årens lopp. Ibland anses den inte ”fin”, man vill inte vara så simpel att man har begonia i fönstret. Men det finns en anledningen till varför vi alltid återkommer till begonian.

Det är i sanning inte många växter, som kan sprida större blomglädje än vad begonia kan. Och överallt passar den – både till de blanka salongsmöblerna under kristallkronan och bland trasmattemöblerna i köket.


Julröd begonia 'Baladin'.

På rätt plats

För att din begonia ska blomma så länge som möjligt och hålla sig frisk och fräsch, bör du ge den en plats i ett ljust fönster och i normal rumstemperatur. Undvik direkt, stark sol och värme underifrån. Begonia kommer ursprungligen från tropiska och subtropiska områden – samma klimat som vi har inomhus bortsett från ljuset vintertid. Ge den alltså mycket ljust – naturligt eller artificiellt – och den känner sig som hemma.

Mogen frukt avger etylengas, som påskyndar mognaden hos bland annat blommor. Med frukt i närheten torkar begonians blomknoppar in och blommorna vissnar alltför fort. Undvik alltså frukt i samma rum som begonian står i.

Lite omsorg

Elementvärme gör luften torr. Fukta den på något sätt. Ett enkelt sätt att fukta luften omkring en enda planta är att ställa den på ett fat eller i en vid ytterkruka. Lägg ett upp- och nervänt fat i botten och fyll på med så mycket vatten att det når fatets kant – inte högre. Plantkrukan får inte nå ner i vattnet. Vattnet dunstar omkring växten, som trivs bättre, knopparna slår ut och blommorna håller längre. Glöm inte att fylla på. Detta knep har ingenting med vattningen att göra. Du vattnar din planta ovanifrån och i krukans kant. Häll svag dos näring i vattnet från mars till september, om du tänker spara växten. Om du bara ska ha den medan den blommar och sedan kasta den, behövs ingen näring.

Uteväxterna gödslar du under hela växtperioden. Försök att hålla jorden lätt och jämnt fuktig. Svårt? Kom då ihåg: Hellre lite torr än blöt. Begonia klarar av att torka lätt någon gång, men ruttnar lätt vid övervattning. Plocka bort vissna blommor efterhand. Det ser bättre ut, det befrämjar blomningen och det håller skadedjur och sjukdomar på avstånd.

Att köpa en begonia

Lyft försiktigt i plantan och känn – är den lätt har den inte fått tillräckligt med vatten. Är den tung, har den fått för mycket. Bladen ska vara friska och krispiga, inte mjuka och de ska vara oskadda, inte ha brytskador eller skadade kanter. Angrepp får inte förekomma.

Emballera väl, om det är kallt och låt inte växten stå och vänta på dig i en kall bil. Väl hemma öppnar du papperet lite i taget, så att växten vänjer sig vid temperaturskillnaden och skonas från värmechock.

Efter blomning

När blommorna vissnat kan du beskära växten, så bryter den snart om med nya skott. De avskurna topparna blir fina sticklingar. För att få den att blomma, ställer du den där det utan avbrott är mörkt minst 12 timmar varje natt. Försöka duger!

Lite begoniahistoria

Redan på 1600-talet upptäcktes de första begonia-arterna i Västindien av en fransman vid namn Charles Plumier. Han gav växterna namnet efter den franske guvernören där, Michel Begon. Förädlare och odlare har sedan dess korsat fram ett oändligt antal nya begonior.

Vilken lycka för oss, att en förädlare lyckades med den här i sina försök med att korsa B. socotrana från ön Sokotra utanför Somalia med B. x tuberhybrida från Sydamerika.

Begonia x hiemalis namngavs 1933 av Karl Albert Fotsch och hos oss har den odlats sedan mitten av 1900-talet, då odlingen verkligen tog fart. Växtens artnamn x hiemalis betyder vintrig. Det kommer sig av att växten naturligt satte knopp på hösten och blommade över vintern. Nu lockas den att sätta knopp vid alla årstider – till stor glädje för oss.

Sommarplantering med begonia.