Rosenkalla - exotisk elegans

Den färgstarka rosenkallan kan inte bara köpas året om - de blommar också nästan året om. Lättskött och färgglad!

Det vi kallar blommor finns nu i många underbara färger, inte bara i rött som förr utan också i vitt och i rosa nyanser med ljuvliga skiftningar. Men blommorna är inte blommor. Det är intensivt och starkt färgade hölsterblad, blommorna är de pyttesmå knappnålshuvuden som du ser sitta i fina rader på blomkolven. Växter med så små och så oansenliga blommor måste också på något sätt locka insekter till sig för pollineringens skull. De har fått färggranna hölsterblad, som syns på långt håll. Naturen egna lösning på problemet.

Blomkolven på gamla sorter var alltid gul, nu finns det flera sorter med kolvar, vars färg harmonierar med hölstret. På rosenkalla är kolven alltid rak, på kusinen flamingoblomma är den krökt, vriden som näbben på en flamingo.

Tips!

Om du ser till att rothalsen - där stjälkarna och rötterna möts - alltid är täckt av antingen jord eller mossa, som hålles fuktig, ska du se att du får ännu fler både vackra blad och ”blommor”!

Läs mer om luftrenande växter

Spjutbräken - klassisk ormbunke

Vackra gröna, frodiga blad som älskar skugga och fukt.

Luftrenande växter för sovrummet

Vi har bett trädgårdsmästaren och växtstylisten Lindas Schilén att tipsa om sina favoriter bland luftrenande växter för sovrummet.

Fredskalla – luftrenaren

Inte bara vacker. Den är fenomenal på att ta bort skadliga ämnen och dessutom återfukta luften.