Luftrenande växter - tips för sovrummet

Vi har bett trädgårdsmästaren och växtstylisten Lindas Schilén att tipsa om sina favoriter bland luftrenande växter.

Om det är någon plats i hemmet som vi verkligen ska ta tillvara växternas positiva luftrenande effekter så är det i sovrummet. Där spenderar vi en stor del av dygnets timmar för återhämtning och där vill vi verkligen ha en grön städpatrull som jobbar medan vi sover. Välj helst växter som trivs och frodas i mörkret och vars blommor är svagdoftande.

Ett hem utan växter är mindre levande än ett där växter får frodas. Så vad tillför växter ett hem?
I inredningssammanhang mjukar de upp, skänker en atmosfär, ger färg, nerv och känsla! Men kanske ännu viktigare är hälsoaspekterna. Vetenskapliga studier visar att växter skapar en friskare inomhusmiljö genom deras förmåga att rena luften samtidigt som de höjer luftfuktigheten.

Fredskalla

Tips 1

Välj växter som syns i mörkret, de som blommar med vita blommor eller har vitstrimmiga blad. Gärna ”törstiga” krukväxter eftersom de ger ifrån sig mycket fukt i luften när de transpirerar. Allra trevligast är fredskallan som blommar i vitt och har ett stort grönt bladverk, den passar utmärkt att ha på en piedestal längre in i rummet.

Hartassbräken

Tips 2

Skapa ett harmoniskt sovrum med växter som matchar sovrumsinredningen. Själv tar jag ofta med mig prydnadskuddarna från sängen till butiken när jag handlar växter! Om de matchar förstärks stilen i sovrummet och harmoniserar rummet.

Orkidéer

Tips 3

Ställ gärna en småblommig brudorkidé på nattduksbordet som du kan vila ögonen på innan du somnar eller det första du ser när du vaknar. Det skapar bättre luft i sovrummet och dess skönhet påverkar ditt sinne positivt.

Fem favoriter för sovrummet

1. Spjutbräken

Nephrolepis exaltata

Frodig grönska som fyller ut på sovrummets fönsterbräda. Duscha bladen ofta eller fukta luften omkring växten. Undvik sol, direkt värme, torr luft och torr jord. Kan stå en bra bit in i ett ljust rum. Minst 18°.

2. Fredskalla

Spathiphyllum Wallisii

Trivs och frodas i skugga. Undvik kyla, drag och kallt vatten. Trivs i rumstemperatur året om. Jorden bör inte torka ut. Lättodlad.

3. Gullranka

Epipremnum aureum

Lättskött och långlivad. Trivs i fuktig luft och värme, inte under 15°. I mörkt läge blir bladen helt gröna, i sol bleks de. Unga plantor passar bra i hög kruka eller ampel, äldre kan fästas på spaljé.

4. Ampellilja

Chlorophytum elatum

Perfekt att ha hängandes i en ampel. En riktig klassiker! Undvik torr luft, ljusbrist och blöt jord, detta kan ge växten bruna fläckar på bladen.

5. Hartassbräken

Phlebodium aureum

Perfekt som insynsskydd i skuggigt sovrumsfönster. Trivs i halvskugga eller skugga, aldrig soligt. Undvik torr luft. Rumstemperatur året om, inte under 15°.