Växter som renar luften - tips för vardagsrummet

Gröna växter blir inte bara vacker inredning i vardagsrummet. Bladverken hjälper också till med att förbättra luften. Här är en lista över lämpliga växter som renar luften.

Vi har bett trädgårdsmästaren och växtstylisten Lindas Schilén att tipsa om sina favoriter bland luftrenande krukväxter. Hon bjuder också på handfasta inredningstips till växternas bästa placering i vardagsrum.

Tips för luftrenande krukväxter i vardagsrummet

I ett vardagsrum finns verkligen goda möjligheter att möblera med växter, gärna stora gröna luftrenande krukväxter som är extra effektiva att samla dammpartiklar i luften och öka luftfuktigheten. Dessa luftrenande krukväxter blir till livfulla grönskande blickfång och fungerar även utmärkt som ljuddämpare.

Forellbegonia.

Tips 1

Välj växter som renar luften efter din personlighet och inredningsstil. Kaxiga växter med karaktär såsom forellbegonia och svärmors tunga eller eleganta rosenkallan. Låt växterna ta för sig i rummet!

Ampellilja.

Tips 2

Placera luftrenande krukväxter högt och lågt som om de vore lampor, en flasklilja i fönstret, en ampellilja i bokhyllan eller en orkidé på byrån. Kom ihåg att orkidéns vackra blommor kommer bättre till sin rätt mot en enfärgad fondvägg kontra en mönstrad tapet där blomman har en förmåga att ”försvinna”.

Blankbräken, rexbegonia, korallkaktus och svärmors tunga.
Filodendron.

Tips 3

Skapa en ”berså” eller grönskande rumsavdelare mitt i vardagsrummet. Varför inte ställa stora luftrenande krukväxter kring läsfåtöljen? Med så många krukväxter kommer inomhusluften garanterat bli bättre!

Fem favoriter - växter som renar luften i vardagsrummet

1. Monstera

Monstera deliciosa

Monsteran är en luftrenande krukväxt stora gröna blad, lättskött och frisk. Trivs i varm och fuktig luft, inte under 18°. Duscha växten ofta eller fukta luften på annat sätt. Läs mer om monstera.

2. Guldpalm

Dypsis lutescens

Denna växt som också renar luften, har sirliga blad som skärmar av utan att skymma. Vid vattning se till att hela klumpen blir våt, låt sedan jorden torka upp innan nästa vattning. Ej under 18°. Duschas ofta vintertid. Läs mer om guldpalmen.

3. Kalatea

Calathea

Bladen är konstverk i sig. Trivs varmt och i hög luftfuktighet, på ljus plats. Duscha gärna bladen. Håll jorden jämnt fuktig men inte blöt. Läs mer om kaletea.

4. Rexbegonia

Begonia Rex Cultorum-Gruppen

Underbart vackra blad i allt från mörkt purpur till grönt. Vattna i kanten av krukan, inte på växten, och undvik stänk av kallt vatten. Denna luftrenande krukväxt trivs i både skugga och på ljus plats, ej i direkt sol. Blommar med små, ljusa blommor. Läs mer om rexbegonia.

5. Filodendron

Philodendron ’Xanadu’

Växt med stor djungelkänsla och vackra stammar. Trivs på ljus plats, men tolererar även en plats en bit in i rummet. Håll jorden lätt fuktig. Mycket tålig och lättskött. Läs mer om filodendron.

Monstera, guldpalm, spjutbräken, prickblad och zamiakalla.