Bladbegonia - Rexbegonia - rätt i tiden

Bladbegonian, även kallad Rexbegonia har en slående bladprakt. Färgen på bladen varierar stort tack vare att de är så fantasifullt mönstrade.

Färgerna går mellan gråvitt, grönt, grönrosa och olika röda nyanser. Bladen är styva, fylliga och lite skeva i formen. Bladbegonian är en spännande växt lika väl som en kul inredningsdetalj. En klassisk placering i fönsterkarmen lyser upp och harmonierar fint med färgerna och ljuset utanför. Men bladbegonian kan lika gärna placeras inne i rummet på soffbordet eller köksbänken. Vill man kan den placeras tillsammans med någon blommande krukväxt men den klarar sig utmärkt själv. Kombinerar gärna bladbegonior i olika färger och olika krukor.

Sköt om din bladbegonia

  • Bladbegonian är lättskött och kan stå i ljus till halvskugga.
  • Direkt solljus kan missfärga bladen.
  • Vattna regelbundet men låt jorden torka ut mellan vattningarna.
  • Ge svag dos näring i vattnet från vår till höst.

Det är en vacker och spännande krukväxt inomhus som är lika mycket en inredningsdetalj som en växt. De styva bladen är mycket dekorativa och spännande i sin något oregelbundna form. Det finns mönstrade blad i gråvitt, gröna nyanser, grönrosa eller olika röda nyanser. En planta kan dessutom variera i färg. Blomningen är oansenlig och kan inte tävla med prakten hos bladen.

Bladbegonian är fin i ljusa krukor i grått, vitt eller milda pasteller. Blanda gärna, olika blad framhäver varandra. Det finns massor av olika sorter, några populära är 'Amazon Delta', 'Arctic Breeze', 'Green Valley' och 'Morning Dew'.

Text: Blomsterfrämjandet