Inred med gröna växter

"För mig är växter lika viktiga som möbler och textilier." Läs tipsen från Frida Ramstedt.

Frida Ramstedt driver en av Nordens ledande bloggar om inredning och design – Trendenser.se. Hon utför också uppdrag som inredare och stylist, och föreläser om inredning, inrednings­trender och inredningskunskap. Hennes första bok på ämnet har blivit en succé och finns nu i butik.

- För mig är växter en lika viktig del av inredning som möbler och textilier. Ett rum utan grönska är sällan hem­trevligt. För oss som bor i nybyggda hus är växter extra viktigt för att mjuka upp alla raka linjer och slutna ytskikt. En växt bidrar med oregelbundenhet och skapar en hemtrevnad och atmosfär som få andra saker kan göra.

Trender inom växter

- Förr styrde butikerna ofta trender genom vilka växter de valde att ta in, men idag har sociala medier stor inverkan på vad som trendar. En bild på en blogg eller instagram kan snabbt få spridning till tusentals människor och skapa efterfrågan på specifika växtsorter som inte ens finns att köpa i butik. Jag minns när jag visade ett foto på elefantöra 2012 och blev nermailad med frågor om var man kunde få tag på en sådan, idag syns de överallt. Samma med monstera, Dr Westerlund, fjädersparris, palettblad och fiolfikusar. De har alla ökat i popularitet efter att de varit influencerfavoriter.

Olika funktion i olika rum

- Jag gillar olika slags växter till olika rum eftersom de kan användas för att skapa effekt och känsla, lite som färg och tapet. Jag försöker också tänka på i vilka väderstreck jag placerar ut mina plantor så att de ska trivas så bra som möjligt. Men om jag måste välja en enda att leva med resten av livet då säger jag nog pelargoner. Det finns oändligt många fina sorter, dessutom är de lätta att sköta och få riktigt praktfulla.

Frida Ramstedt
Om jag måste välja en enda att leva med resten av livet, då säger jag nog pelargoner. Det finns oändligt många fina sorter, dessutom är de lätta att sköta och få riktigt praktfulla.

Inreda med växter inne i rummet

Levande växter är ofta en viktig del av en inredning, inte minst eftersom de bidrar med ett naturligt inslag i en miljö som annars mest består av konstgjorda material. Förutom att dekorera fönsterbrädan finns det mycket man kan göra för att skapa en ombonad känsla i ett hem med hjälp av levande, gröna blad.

En stor golvväxt i vardagsrummet eller en vacker ampel i badrummet kan göra stor skillnad för hur rummet upplevs. Klätterväxter är ofta uppbundna på ställningar. Ta loss växten och låt den slingra sig ner för ett hyllplan eller ett vitrinskåp i stället. Krukväxter är fina att använda för att skapa höjd i stilleben, exempelvis på en byrå, ett sideboard eller soffbord. Välj växter som klarar norrfönster om du vill placera en krukväxt en bit in i rummet dit ljuset inte når. I badrum passar tropiska växter som gillar mycket fukt, välj sort efter om just ditt badrum har dagsljusinsläpp eller inte.

Välj krukväxter efter väderstreck

Tänk på plantans naturliga behov när du väljer krukväxter. Även om den är uppdriven i Sverige har många krukväxter sitt ursprung i andra världsdelar med helt andra förhållanden när det gäller ljus, fukt och temperatur. Genom att välja växter som passar förutsättningarna i ditt fönster har du större chans att kunna ge krukväxten vad den behöver för att må bra.

Norrfönster

Svalt och skogigt

Välj – Gröna växter utan blommor och växter med stora, mjuka blad. Här passar växter som ursprungligen växer på marken, de tål nämligen lite sämre ljusförhållanden.
Tänk på att – Undvik att ställa växter allt för långt in i ett rum med norrfönster, det blir lätt för mörkt för att de ska klara sig.

Söderfönster

Mycket ljus, tidvis stark sol

Välj – Växter som trivs i mycket sol och värme. Växter med brokiga och mönstrade blad. Ju mer vitt i bladen, desto soligare bör vöxten stå. Fetbladiga och tropiska växter liksom växter från torra ökenområden (exempelvis kaktusar, suckulenter och andra växter med taggar eller dunig behåring) klarar söderfönster med mycket sol.
Tänk på att – Soliga dagar och sommartid kan det bli väldigt varmt i söderfönster. Då behöver växterna vattnas och duschas oftare. Men gör det inte mitt pö dagen, vattendroppar som ligger kvar kan hettas upp av solen och riskerar att bränna bladen.

Öster- och västerfönster

Mycket ljus med ingen stark sol

Välj – Här trivs de flesta växter, så valmöjligheterna och kombinationerna är många.
Tänk på att – Har du en byggnad, ett stort träd eller en balkong som skuggar dessa fönster kan de bli lika ljusfattiga som norrfönster. Det är viktigt att tänka på vid valet av krukväxter.