Renande grönska

Vad ger en bättre nystart än att uppdatera växtligheten där hemma? Gröna växter är inte bara vackra att se på. Vissa hjälper oss dessutom att höja luftfuktigheten och rena luften från föroreningar.

Krukväxter och människor trivs ihop

Inomhus finns pyttesmå partiklar i luften – rester av ämnen från möbler, datorer, golvmaterial och liknande. Det kan vara olika kemiska ämnen som vi inte bör få i oss för stora mängder av, men också rester från vår egen utandningsluft. Krukväxterna har en förmåga att ta hand om dessa ämnen, som först absorberas genom mikroskopiska öppningar på bladen, och sedan förs vidare till rotsystemet, där de omvandlas till näring. Samtidigt avger växten vattenånga och syre, som människan mår bra av. Krukväxter och människor mår kort sagt bra av att leva tillsammans.

Tre renande favoriter

Svärmorstunga

Klarar både torr luft och att torka ut. Blir vackrast i ljust läge men kan även stå i skugga. Planteras om när innerkrukan blir för trång. Mycket lättskött. Kallas också bajonettlilja.
Läs mer >>

Ampellilja

Trivs i ljust läge, men inte i stark sol. Håll jorden lätt fuktig. Får långa blomställningar med blommor och småplantor på, mycket dekorativt! Ampelliljan härstammar från Afrika, växer vild från Etiopien till Sydafrika.
Lär mer >>

Blankbräken

Trivs i halvskuggigt eller ljust läge, ej i direkt sol. Kan stå i rumstemperatur året om. Gillar inte torr luft eller torr jord. Duscha bladen om luften är torr. Mycket lättskött. Blankbräken härstammar från Japan och Taiwan.
Läs mer >>

Läs mer om luftrenande växter

Spjutbräken - klassisk ormbunke

Vackra gröna, frodiga blad som älskar skugga och fukt.

Ampellilja

Denna gröna, spretiga växt har inte stora krav på sin omgivning, men ger tillbaka genom att rena luften och skicka ut revor med nya små plantor.

Fredskalla – luftrenaren

Inte bara vacker. Den är fenomenal på att ta bort skadliga ämnen och dessutom återfukta luften.