Renande grönska - växter som renar luft

Vad ger en bättre nystart än att uppdatera växtligheten där hemma? Gröna växter är inte bara vackra att se på. En del växter både renar luft från från föroreningar och vissa växter ökar dessutom luftfuktigheten hos oss.

Växter renar luft åt människor

Inomhus finns pyttesmå partiklar i luften – rester av ämnen från möbler, datorer, golvmaterial och liknande. Det kan vara olika kemiska ämnen som vi inte bör få i oss för stora mängder av, men också rester från vår egen utandningsluft. En del växter renar då luften genom att ta hand om dessa ämnen, som först absorberas genom mikroskopiska öppningar på bladen, och sedan förs vidare till rotsystemet, där de omvandlas till näring. Samtidigt avger växten vattenånga och syre, som människan mår bra av. Krukväxter och människor mår kort sagt bra av att leva tillsammans.

Tre favorit-växter som renar luften

Svärmorstunga

Klarar både torr luft och att torka ut. Blir vackrast i ljust läge men kan även stå i skugga. Planteras om när innerkrukan blir för trång. Mycket lättskött. Kallas också bajonettlilja.
Läs mer >>

Ampellilja

Trivs i ljust läge, men inte i stark sol. Håll jorden lätt fuktig. Får långa blomställningar med blommor och småplantor på, mycket dekorativt! Ampelliljan härstammar från Afrika, växer vild från Etiopien till Sydafrika.
Lär mer >>

Blankbräken

Trivs i halvskuggigt eller ljust läge, ej i direkt sol. Kan stå i rumstemperatur året om. Gillar inte torr luft eller torr jord. Duscha bladen om luften är torr. Mycket lättskött. Blankbräken härstammar från Japan och Taiwan.
Läs mer >>

Läs mer om luftrenande växter

Växter som renar luften - tips för vardagsrummet

Gröna växter blir inte bara vacker inredning i vardagsrummet. Bladverken hjälper också till med att förbättra luften. Här är en lista över lämpliga växter som renar luften.

Fredskalla – luftrenaren

Inte bara vacker. Den är fenomenal på att ta bort skadliga ämnen och dessutom återfukta luften.

Växter som är bra för luften - en sund inomhusmiljö

Växter och natur har alltid varit ett fast inslag i våra hem. Inte minst för att växter är bra för luften vi andas, men skapar också en sund inomhusmiljö.

Välmående med gröna växter som luftrenare

Visst kan gröna växter vara luftrenare! Med rätt växter i din bostad kan du minska en rad skadliga ämnen och dessutom höja luftfuktigheten.

Ampellilja – skötsel och tips

Denna gröna, spretiga växt har inte stora krav på sin omgivning, men ger tillbaka genom att rena luften och skicka ut revor med nya små plantor.

Spjutbräken - klassisk ormbunke

Vackra gröna, frodiga blad som älskar skugga och fukt.