Växter som är bra för luften - en sund inomhusmiljö

Växter och natur har alltid varit ett fast inslag i våra hem. Inte minst för att växter är bra för luften vi andas, men skapar också en sund inomhusmiljö.

Mette Melchenborg, forskare vid Institut for Litteratur, Kultur og Medier på Syddansk Universitet i Odense, intresserar sig för olika föreställningar och idéer om hemmet och bostaden. Hon gör följande reflektion:- Många filosofer sysslar med förhållandet mellan människan och naturen, och en utbredd uppfattning är att om man gått vilse i världen, så kan man hitta sig själv i naturen. Det ger naturen en speciell status.Växter ger en sund inomhusmiljö

När vardagsstressen och omvärldens krav blir alltför stora, och vi har svårt att se meningen med allt, kan växterna hjälpa oss att komma på fötter igen, menar Mette Melchenborg.- En växt bryr sig nämligen inte om att du är arbetslös, skild eller igång med en lovande karriär. Den är en del av ett större organiskt system och har sin egen naturgivna mening, som går ut på att gro, växa och vissna bort. Den bara ”är”, och därmed skänker växten ett lugn och en kontinuitet som verkar avstressande på oss.Renässans för växter


Med utgångspunkt från sin egen och andras forskning förutspår Mette Melchenborg att intresset för att omge sig med växter i bostaden kommer att öka i framtiden.

- Allt tyder på att växter kommer att få en renässans i våra bostäder, och det beror bland annat på hela den "Simple Living"-trend som vi just nu upplever. Vi behöver hitta tillbaka till de ursprungliga värdena och bearbeta intrycken på egen hand. Det är för övrigt något som tydligt märks i det ökade intresset för TV-program som fokuserar just på lantliv, trädgård, nyttoväxter och så vidare.

Växter – en investering för inomhusmiljön

Allt fler undersökningar har under senare år visat att växter inte bara har en lugnande inverkan, utan växter är också bra för luften, eftersom de renar den från gifter vilket förbättrar inomhusklimatet. De många dokumenterade positiva egenskaperna hos växter, bland annat hos luftrenande växter inomhus, visar att växter i bostaden är en klok investering.Växter som är bra för luften:

  • Fågelbobräken (Asplenium nidus)

  • Aloe vera

  • Ampellilja (Chlorophytum elatum)

  • Banddracena (Draceana deremensis)

  • Gullranka (Epipremnum aureum)

  • Murgröna (Hedera helix)

  • Rembuske (”Twiggy”, Homalocladium)

  • Svärmors tunga (Sansevieria)

  • Fredskalla (Spathiphyllum)


Text: FloraDania