Kaktusen - tålig och smart

Kaktusen är en riktig överlevare, där allting har en uttänkt funktion efter omgivningen.

Redan i 1930-talets funkishem var kaktusar populära. Sedan dess har intresset för kaktusar gått i vågor. Många har upptäckt dess stora variation i form, storlek och utseende, och just nu är kaktusar band det trendigaste du kan ha i växtväg.

Kaktusar är inte bara vackra, de är också mycket lättskötta och tåliga. Olika soeters kaktusar passar in hos den som vill omge sig med växter, personliga sådana, men som inte har så mycket tid för växtvård.

Lär dig mer om kaktusen skötsel och hur du tar hand om den

Kaktusens placering

Kaktusar är vana vid samma klimat som vi har i våra bostäder och klarar sig utmärkt i normal rumstemperatur, helst på en ljus plats. Om du har din kaktus i ett fönster mår den bra av att vändas någon gång i veckan så att kaktusen får ljus på alla sidor regelbundet.

Skötsel av kaktusar

Vattna rejält och låt sedan jorden torka lätt före nästa giva. Kaktusar tål inte att stå i vatten. Det kan räcka att vattna upp mot var 7:e till 10:e dag, och är du osäker om du vattnar för ofta går det bra att vänta en extra dag för att vara på säkra sidan. Kaktusar mår bra av att duschas då och då för att hålla dem rena.
Vill man få kaktusen att blomma ska man ställa den svalt under vintern, men fortfarande ljust.

De kaktusar du köper i pyttesmå krukor förblir rätt små. Men om du planterar om dem, då kan de bli praktfulla exemplar. Plantera om dem i en lite större kruka i kaktusjord eller annan sandblandad jord.

Tänk på att alltid använda krukor med dräneringshål till kaktusar, annars är det lätt att växterna får för mycket vatten. Du kan välja plast- eller lerkruka till din kaktus, men den porösa lerkrukan är praktisk i det här fallet då den leder bort vatten från jorden, inte bara genom dräneringshålet i botten.

Kaktusar är genialiska

Kaktusarna är intressanta växter. Deras form varierar från hängande och pelare till klot och den formen är idealisk - den rymmer mycket reservvatten och den har liten yta att avdunsta från. Vattnet är dyrbart för kaktusarna, som växer där det råder långa torrperioder, avbrutna av korta regnperioder.

För att minska avdunstningen fäller de sina blad och för att skydda sig mot den brännande solen är de försedda med skuggande taggar, hår, åsar och ibland med ett korkskikt. Taggarna skyddar också mot betande djur och samlar upp fukt och mogondagg i de torra ökenlandskapen där kaktusarna återfinns i det vilda.

Rotsystemet är grunt och utbrett, och även det är funktionellt i kaktusens naturliga miljö. Då kan rötterna snabbt fånga upp det näringsrika regnvattnet, när det äntligen kommer.

Kaktus-kuriosa

Alla kaktusar hör till samma familj, familjen Cactaceae, och nästan alla kommer ursprungligen från den amerikanska kontinenten, möjligen från början från Mexico.

De kom till vår del av världen med Columbus och hans efterföljare på haven. Den äldsta kända bilden på en kaktus är på en fikonkaktus. Den fanns med i örtabok, skriven av italienaren Pietri Andrea Matthioli år 1541.