Guide

Lyckas med dina orkidéer

Orkidéer kan tåla att glömmas bort i ett par veckor, och ändå klara sig. Men, bäst mår de med våra tips.

1. Rätt läge för din orkidé

Välj ett fönster mot öst eller väst. Vintertid blir söderfönstret en utmärkt placering, då behöver dina orkidéer allt ljus de kan få. Se bara till att skugga från den brännande vårsolen i tid.

2. Temperatur

Idealtemperaturen för orkidéer är ca 25 grader på dagen och 18 på natten. Låt gärna fönstret vara på glänt under den varma årstiden. Då blir det automatiskt en liten skillnad i temperatur mellan dag och natt.

3. Vattna din orkidé

Vattna komposten som dina orkidéer står i ordentligt, så att den blir genomvåt. Enklast är att doppa krukan i en hink med vatten och låt den sedan rinna av ordentligt. Vatten får aldrig bli stående på fatet. Låt sedan komposten torka upp innan nästa vattning. Det brukar röra sig om en gång i veckan till var tionde dag. Vattna dina orkidéer oftare under sommaren och om de står ljust.

Ett trick för att se om orkidén behöver vatten är att titta på färgen på de synliga rötterna. Är de väldigt ljusa, nästan grå-vita då är det dags att vattna. Är de ljust gröna och fasta behöver du inte vattna.

4. Sköt om din orkidé

Omplantering behövs bara med 2–3 års mellanrum eller när orkidéerna håller på att växa ur sin kruka. Plantera om dina orkidéer i särskild orkidékompost som är mager och luftig. Byt inte till för stor kruka. Då tar det längre tid för komposten att torka upp mellan vattningarna och risken för övervattning ökar.

Näringsvattna din orkidé ungefär var 7:e dag under våren och sommaren. Från oktober till mars drar du ner på näringsgivan till ca 1 gång per månad. Läs mer om doseringen på flaskan med orkidénäring.

Visste du att...

I Sverige finns 43 vilt växande orkidéer. Samtliga är fridlysta och får inte plockas eller flyttas från sin naturliga miljö.

Ibland kan du hitta trädgårdsorkidéer att köpa i våra butiker och online, vanligaste sorten är guckusko. Tänk att ha orkidéer i sin egna trädgård!

Läs mer om guckusko